Rugalmasan skálázható az Nvidia Fermi

Az Nvidia illetékesei egy nemrégiben tartott sajtótájékoztató alkalmával elismerték, hogy a jövőben a gyártó képes lesz olyan GT300-as grafikus processzorok piacra dobására, amelyek az eredeti, teljes funkcionalitást kínáló modellnek "butított" változatai lesznek. Ennek köszönhetően néhány szolgáltatás és stream processzor letiltásával különböző piaci szegmensek és különböző árkategóriák kiszolgálására nyílik lehetőség könnyen és gyorsan.

Rugalmasan skálázható az Nvidia Fermi

Az Nvidia illetékesei egy nemrégiben tartott sajtótájékoztató alkalmával elismerték, hogy a jövőben a gyártó képes lesz olyan GF100-as (vagy akinek úgy jobban tetszik GT300-as, G300-as, NV60-as, stb., sok nevet adott már neki a sajtó) grafikus processzorok piacra dobására, amelyek az eredeti, teljes funkcionalitást kínáló modellnek "butított" változatai lesznek. Ennek köszönhetően néhány szolgáltatás és stream processzor letiltásával különböző piaci szegmensek és különböző árkategóriák kiszolgálására nyílik lehetőség könnyen és gyorsan.

Ez a gyakorlat nem újdonság, már korábban is alkalmazták a gyártók, ám ezúttal az Nvidia hivatalosan is elismerte, hogy a Fermi, azaz a GT300 egyes szolgáltatásai teljesen feleslegesek az átlagfelhasználók számára. A Fermi arhitektúrára épülő GF100 grafikus processzor összesen 512 darab stream processzorral lesz ellátva, amelyek 16 darab, egyenként 32 magot tartalmazó tömbben foglalnak helyet. Ezek az egységek hatékony multi-threading támogatással is bírnak, így csúcsra járathatóak a stream processzorok (ezen a héten épp CUDA magoknak hívják őket), azaz hatékonyan kihasználható a GPU nyers ereje. Minden egyes stream processzor rendelkezik egy teljes értékű aritmetikai számoló egységgel és egy lebegőpontos egységgel (ALU és FPU). A felsőkategóriás GF100-as GPU 3 milliárd tranzisztorból épül fel, és 384-bites ECC támogatással is ellátott GDDR5-ös memóriavezérlővel van ellátva. A komplex gyorsítótár felépítéssel rendelkező chip 768 KB-nyi egységesített másodszintű gyorsítótárral rendelkezik. Természetesen a Fermi DirectX 11-es, OpenGL 3.x és OpenCL 1.x támogatásokkal is rendelkezni fog. A GPU a TSMC műhelyében készül 40 nm-es csíkszélesség alkalmazásával.

A sajtótájékoztatón az Nvidia kiemelte, hogy mérnökei hatalmas figyelmet fordítottak arra, hogy a dupla pontosságú lebegőpontos számítási teljesítmény a lehető legkedvezőbben alakuljon (kb. 750 GFLOPS), ugyanis ezzel új piaci szegmensek célozhatóak meg, például a nagy számítási teljesítményt igénylő piacok. Természetesen annak érdekében, hogy a gyártó a notebookok és az olcsóbb asztali videokártyák piacán alacsony fogyasztású és kedvező árú modellekkel jelentkezhessen, a különleges, és az átlagfelhasználók számára haszontalan funkciókat le kell majd tiltania. A gyártó ezt úgy valósítja majd meg, hogy kevesebb stream processzort, kevesebb szolgáltatással engedélyez ezeken a termékeken, valamint a dupla pontosságú számítási teljesítményt is csökkenti.

Az még mindig nyitott kérdés, hogy a vállalat pontosan mikor dobja piacra az újdonságokat. A sajtótájékoztató folyamán egy nem működő terméket mutatott be a vállalat, amely a GF100-as chip A1-es revízióját tartalmazta és még augusztus elején készült. A vállalat a kereskedelmi forgalomban megjelenő termékek esetében A2-es vagy A3-as revíziót szokott használni, amelyek elkészítéséhez és teszteléséhez még némi időre van szükség. A gyártó a hírek szerint még az idei év folyamán meg akarja kezdeni a következő generációs videokártyák gyártását, a hivatalos bemutatóra pedig december folyamán kerülhet sor, ha minden a tervek szerint halad. A nagy selejtarány miatt valószínűleg hamar számíthatunk a butított változatokra is, de hogy valójában mikor készül kisebb chip (és nem pedig egy tiltásokkal teli) az rejtély.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward