Radeon HD3870 X2 voltmod tutorial

A Quantum Force.net weboldalán megjelent egy érdekes leírás, amelynek keretein belül megtudhatják a lelkes overclockerek, hogy pontosan mi a teendő, ha a Radeon HD3870X2-es kártyájukat kissé extrém módon szeretnék tuningolni és nem riadnak vissza a garanciavesztés tényétől egy kis voltmod alkalmazásától.

Radeon HD3870 X2 voltmod tutorial

A Quantum Force.net weboldalán megjelent egy érdekes leírás, amelynek keretein belül megtudhatják a lelkes overclockerek, hogy pontosan mi a teendő, ha a Radeon HD3870X2-es kártyájukat kissé extrém módon szeretnék tuningolni és nem riadnak vissza a garanciavesztés tényétől egy kis voltmod alkalmazásától.

Az AMD legfrissebb zászlóshajója már egy ideje jelen van a piacon, ennek köszönhetően a vállalkozó szellemű overclockerek egy csoportjának már sikerült is a kártya voltmodjának mikéntjét kideríteniük. A HD 3870X2 magjának tuningja nem egyszerű, hiszen egyes kártyák ún. VCO PLL bugtól szenvednek, amelynek köszönhetően órajelük nem megy 862 MHz fölé, pontosabban ezen órajel fölött összeomlik a rendszer. A hiba oka az, hogy a PLL áramkör az órajel emelésének hatására nem változtatja meg osztóját, így a rendszer összeomlik. A problémát a jelenlegi információk szerint egy egyszerű BIOS frissítéssel orvosolhatjuk.

A rossz hírek után következzenek a jobbak. A kártya memóriáit könnyedén tornászhatjuk akár 1000 MHz fölé is, legalábbis az eddigi tapasztalatok erről számolnak be. Sajnos a HD 3870X2 és a sima HD3870 nem csak a PLL bug meglétében, hanem több tekintetben is hasonlít egymásra. A kártyák tápáramköre nem mondható erősnek és jelenleg nincs is mód a feszültség szoftveres emelésére, mivel erre napjainkban még egyetlen alkalmazás sem ad lehetőséget. Ahhoz, hogy az extrém tuning kivitelezhető legyen, néhány forrasztásra és egy kis türelemre van szükség.

Aki valamelyest ért az elektronikához, tud forrasztani és nem fél a garancia elvesztésétől, az nyugodtan tekintse meg a Quantum Force.net angol nyelvű leírását a kártya voltmodjával kapcsolatban, az alábbi hivatkozás segítségével: http://www.quantum-force.net/tutorials/T000000006/

(Természetesen azt érdeklődők számára is érdemes megtekinteni a cikket.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward