Radeon HD 6000-es sorozat már akár ősszel?

Radeon HD 6000-es sorozat már akár ősszel?

Az Nvidia első DirectX 11-es videokártyái még csak a napokban debütáltak és nagyjából két hétig még biztosan nem találkozhatunk velük a boltok polcain. A gyártónak fájhat a feje, ugyanis az AMD ez idő alatt már gőzerővel készíti az újabb csapást: idén ősszel érkezhetnek a Radeon HD 6000-es sorozatú videokártyák, amelyek Southern Islands kódnév alatt futnak majd.

Korábban, amikor néhány információ kiszivárgott az AMD következő generációs videokártyáiról, úgy volt, hogy a gyártó Northern Islands kódnévvel dobja majd piacra a friss termékeket, amelyek mellesleg 28 nm-es csíkszélességgel készülhetnek a TSMC gyártósorain. A helyzet annyiban változott, hogy a TSMC idén év végéig már biztosan nem készül el a 28 nm-es csíkszélesség bevezetéséhez szükséges munkálatokkal, így az AMD-nek és az Nvidiának újra kell gondolniuk korábbi terveiket. Az AMD-nél ezt már meg is tették, így ősszel érkezhetnek a Southern Islands család tagjai, amelyek a jelenlegi Radeon HD 5000-es sorozatú videokártyákhoz hasonlóan 40 nm-es csíkszélességű GPU-kkal lesznek felszerelve. Az új családban Cozumel, Ibiza és Kauai kódnévvel ellátott grafikus processzorok kaphatnak helyet, amelyek tulajdonképpen hibrid felépítéssel fognak rendelkezni. Hogy miért hibrid? Nos, azért, mert a Southern Islands család tagjai néhány logikai elemet átvesznek a Northern Islands modellek GPU-itól, stream processzoraikat pedig az Evergreen család tagjaitól öröklik. Az új család a már bizonyított 40 nm-es csíkszélességre épül ugyan, de a jelenlegi modelleknél gazdagabb szolgáltatás-listával és nagyobb teljesítménnyel próbál majd helytállni a piacon.

Az ATI történetében nem egyedülálló ez a gyakorlat, ugyanis hasonló eljárásra már korábban is volt példa, azaz hogy az aktuális és a következő generációs grafikus processzorokat részben ötvözték egymással, legalábbis szolgáltatások és logikai elemek tekintetében. Az újdonságokkal kapcsolatban egyelőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre, azok is a fikció kategóriába tartoznak, így nem tehetünk mást, várnunk kell a további részletek megérkezésére. Egy biztos: az őszi rajt lehetősége egyáltalán nem tűnik tarthatatlannak, ugyanis a Radeon HD 5000-es család első tagjai is ősszel, tavaly szeptember végén jelentek meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward