Radeon HD 4890: figyelemre méltó tuningpotenciál

A tegnapi nap folyamán számoltunk be az ASUS legfrissebb terveiről: a vállalat egy felsőkategóriás, gyárilag tuningolt Radeon HD 4890-es modell piacra dobására készül, amely 900 MHz-es GPU és 1000 MHz-es memória órajelekkel kerülhet forgalomba. A legfrissebb hírek kmost arról szólnak az  AMD új GPU-ja igen tekintélyes tuningpotenciállal bír majd. A referencia kártyákon rendkívül jó minőségű digitális PWM áramkör lesz jelen, amely hatékony tápellátást biztosít a termék számára, de az eredményes tuningot a szintén jó tuningpotenciállal ellátott 4 GT/s-os GDDR5-ös chipek is elősegíthetik majd.

Radeon HD 4890: figyelemre méltó tuningpotenciál

A tegnapi nap folyamán számoltunk be az ASUS legfrissebb terveiről: a vállalat egy felsőkategóriás, gyárilag tuningolt Radeon HD 4890-es modell piacra dobására készül, amely 900 MHz-es GPU és 1000 MHz-es (effektív 4 GHz-es) memória órajelekkel kerülhet forgalomba (referencia értékek: GPU-850 MHz, memória 3900 MHz). A legfrissebb hírek kmost arról szólnak az  AMD új GPU-ja igen tekintélyes tuningpotenciállal bír majd. A referencia kártyákon rendkívül jó minőségű digitális PWM áramkör lesz jelen, amely hatékony tápellátást biztosít a termék számára, de az eredményes tuningot a szintén jó tuningpotenciállal ellátott GDDR5-ös chipek is elősegíthetik majd.

A PCinLife fórumán kiszivárgott információk szerint az RV790-es GPU esetében az 1 GHz-es órajel elérése sem lehetetlen, ez pedig arra enged következtetni, hogy a Radeon HD 4890 megjelenése után az AMD partnerei számos, igen figyelemre méltó órajelekkel rendelkező tuningolt változatot dobhatnak piacra az új termékből. A Radeon HD 4890-es kártya tuning képességeiről a fent említett fórum egyik tagja már szolgált némi információval: a lelkes tuning mester 1 GHz-es GPU és 1125 MHz-es memória órajelet ért el a kártyánál, ez utóbbi érték a memória esetében 4,5 GHz-es effektív frekvenciát takar, ami tényleg figyelemreméltó.  Az említett órajeleken üzemelő kártya 3DMark Vantage-ban eXtreme beállítás alkalmazása mellett X5480-as pontszámot kapott, ami valahol félúton helyezkedik el a GeForce GTX 280-as és GeForce GTX 285-ös modellek teljesítménye között. A tesztek korai béta driver felhasználásával készültek, ám a Radeon HD 4890-es modell piacra dobásával egy időben a Catalyst 9.4-es kiadása is elérhetővé válik, amely már támogatja majd a kártyát.

A gyárilag tuningolt ATI Radeon modellek az utóbbi időben csak formalitásnak tűnnek. A kártyák (például HIS IceQ TurboX) órajeleik tekintetében maximum pár %-os pluszt nyújtanak a referencia modellekhez képest, egyszóval a tuning nem mondható jelentősnek. Azzal, hogy az RV790-es GPU és a GDDR5-ös chipek tuningpotenciálja a hírek szerint ennyire jó lesz, a gyártók komolyabb tuningnak is alávethetik majd a Radeon HD 4890-es újdonságokat, így pedig meglehetősen érdekes kép alakulhat ki a felsőkategóriás videokártyák piacán.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward