Phenom II: típusjelzések és megjelenés

Nemrégiben hullott le a lepel az AMD 45 nm-es Phenom processzorainak elnevezéséről, most azonban a chipek típusjelzései is napvilágot láttak. A 45 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok között Deneb, Propus, Heka, Rana és Ragor maggal felszerelt négymagos, hárommagos és kétmagos egységek foglalnak helyet. A korábbi hírek szerint az AMD 5 számjegyből álló típusjelzést társított volna az egyes modellekhez, ám ez az elgondolás módosult, így a processzorok 3 számjegyből álló elnevezést kapnak csak úgy, mint az Intel Core i7-es processzorai.

Phenom II: típusjelzések és megjelenés

Nemrégiben hullott le a lepel az AMD 45 nm-es Phenom processzorainak elnevezéséről, most azonban a chipek típusjelzései is napvilágot láttak. A 45 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok között Deneb, Propus, Heka, Rana és Ragor maggal felszerelt négymagos, hárommagos és kétmagos egységek foglalnak helyet. A korábbi hírek szerint az AMD 5 számjegyből álló típusjelzést társított volna az egyes modellekhez, ám ez az elgondolás módosult, így a processzorok 3 számjegyből álló elnevezést kapnak, csak úgy, mint az Intel Core i7-es processzorai.

A négymagos Deneb modellek 9xx és 8xx típusjelzéssel kerülnek forgalomba az órajeltől és gyorsítótár méretétől függően, míg a Propus maggal ellátott processzorok Athlon X4 elnevezést kapnak. A Heka maggal felszerelt egységek Phenom II X3 7xx típusjelzéssel, a Rana modellek pedig Athlon X3 4xx elnevezéssel lesznek jelen a boltok polcain. A kétmagos Regor processzorok esetében Athlon X2 2xx nevet alkalmaz majd a gyártó. Az AMD a Deneb magos processzorokat kétféle változatban dobja piacra: az egyik modell 8MB gyorsítótárral (4 x 512 KB-nyi másodszintű és 6 MB harmadszintű), míg a másik modellt összesen 6 MB-os gyorsítótárral készítik.

A fenti táblázat a processzorok megjelenéséről árulkodik. A lila sorokban található egységek Socket AM3-as, míg a zöldek Socket AM2+-os processzorfoglalatba illeszkednek majd. A prezentációkból az is kiderül, hogy a gyártó a 2009-es év első negyedévében egy szorzózár-mentes Phenom II X4 940 Black Edition processzor is kiad. Az AMD tervei szerint ez a processzor folyadékhűtéssel messze 4 GHz fölötti órajel elérésére lesz képes, ami egyáltalán nem lenne rossz. A 45 nm-es Phenomok egyébként január elején, a CES (Consumer Electronics Show) keretein belül mutatkoznak be, megjelenésükre január 8-án kerül sor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward