Pesszimista előrejelzések a PC piacon

Az iSuppli szakemberei legutóbb tavaly november folyamán adtak ki információkat azzal kapcsolatban, hogy a PC piac teljesítménye várhatóan hogyan fog alakulni. Az elemzők akkoriban úgy számoltak, hogy az idei év folyamán mindössze 4,3%-os növekedésre számíthat a piac, ezzel jelentősen módosították korábbi előrejelzéseiket, amelyekben még 11,9%-os növekedésről szólt a fáma.

Pesszimista előrejelzések a PC piacon

Az iSuppli szakemberei legutóbb tavaly november folyamán adtak ki információkat azzal kapcsolatban, hogy a PC piac teljesítménye várhatóan hogyan fog alakulni. Az elemzők akkoriban úgy számoltak, hogy az idei év folyamán mindössze 4,3%-os növekedésre számíthat a piac, és ezzel jelentősen módosították korábbi előrejelzéseiket, amelyekben még 11,9%-os növekedésről szólt a fáma. A novemberi elemzések publikálásakor az iSuppli arról az érdekes tényről is hírt adott, hogy megfordult a PC-k és a noteszgépek aránya a piacon: a noteszgépek felülmúlták az asztali gépek eladási mutatóit.

A CNet News legfrissebb hírei szerint az iSuppli egyik nagy riválisa, az IDC most publikálta előrejelzéseit, amelyek szintén a PC piac várható növekedésével kapcsolatos adatokról szólnak. Az IDC sokkal pesszimistább előrejelzést alkotott, amely már nem növekedést, hanem csökkenést vár: az idei év folyamán mintegy 4,5%-os csökkenést szenvedhet el a piac, ami nagyrészt a világgazdasági válság számlájára írható. Az IDC szakemberei azért jó hírekkel is szolgáltak. Az elemzésből kiderül, hogy a csökkenést az idei év első felében fogja elszenvedni a PC szegmens, az év második felében ugyan csak kis mértékben, de növekedni fog a teljesítmény.

Az elemző nagyvállalat hírei mindent egybevetve reményre adnak okot, ugyanis szerintük a piac hamar magára talál a jelenlegi nehéz helyzet után. A fellendülést a megújulási ciklusban látja a vállalat, ugyanis a magánszemélyek és a vállalatok mostanában próbálnak spórolni és elhalasztani a szükséges fejlesztéseket, ám a helyzet javulásával az elmaradt cserék pótlásakor magára talál majd a piac. Az IDC szakembereinek véleménye szerint a piacon az átlagos eladási árak (AVG - Average selling prices) csökkenni fognak, ami részben az olcsó nettopoknak és netbookoknak köszönhető.

Az előrejelzések érdekesek, de a kiszámíthatatlan piaci reakciók miatt csak gyenge támpontot adhatnak a várható helyzettel kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward