P35-ös deszkák: második rész

A legutóbbi P35-ös tesztünk folytatásaként most újabb három alaplapot helyeztünk górcső alá, amelyek természetesen szintén a P35-ös chipszet köré épülnek.

P35-ös deszkák: második rész

Bevezető gondolatok...

Mostani cikkünket a nemrégiben megjelent első P35-ös teszt folytatásának szánjuk. Első tesztünkben nem sikerült az ASUS P5K Deluxe típusú lapját működésre bírnunk, ám azóta sikerült szert tenni egy másik példányra, amely már hibátlanul működött a teszt alatt, így ebben a cikkben szolgálunk eredményekkel a P5K Deluxe teljesítményét illetően is. A másik két versenyző az Abit és az MSI gyártósoráról érkezett. Az Abit termékpalettájáról az IP35 típusjelzéssel ellátott modellt próbáltuk ki, az MSI kínálatából az MSI P35 Platinumra esett a választás.

A kiválasztott deszkák ára 32.000 és 52.000 Forint közé esik, a termékek a közép- és a felső-középkategóriában foglalnak helyet. Az első P35-ös lapok megjelenése óta már számos gyártó kínálatában vannak jelen az újdonságok, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb választást, cikkünkkel pont ebben szeretnénk segíteni. Az összehasonlítás alapján az írás végén már látszani fog az egyes termékek ár/teljesítmény aránya, természetesen a korábbi cikk versenyzőinek eredményeit is felhasználjuk a végső eredmény kihirdetésénél. Előző cikkünk tesztkonfigurációja sem hardver sem pedig szoftver tekintetben nem módosult: a jól bevált alkalmazásokat és alkatrészeket hívtuk segítségül.

Jelenlegi cikkünk három új versenyzőjének pontos technikai paraméterei az alábbi táblázatban láthatóak, összehasonlításképpen a korábbi 4 versenyző tulajdonságait is feltüntettük, hogy láthatóak legyenek az egyes modellek közötti különbségek.

MSI P35 Platinum

Elsőként nézzük az MSI alaplapját, amely az MSI P35 Platinum típusjelzést viseli. Az alaplap csomagolása tetszetős, a különleges dizájnnak köszönhetően egyszerűen vonzza a tekintetet.

Az alaplap dobozában megtaláljuk a szükséges leírásokat, plusz a driver cd-ket. Az MSI gondolt azokra a felhasználókra is, akik már esetleg Windows Vista operációsrendszer segítségével kívánják használni az új rendszert: a dobozban XP-hez és Vista-hoz való telepítőlemez egyaránt jelen van. Ez egy rendkívül jó pont a termék esetében, tekintve, hogy a Vista esetében folyamatosan a driver problémákról és a hiányosságokról lehet olvasni, igaz manapság már jobb a helyzet, mint a kezdeti időszakban volt.

A leírások között egy különlegességet is találunk: a gyártó egy poszter méretű lapot is mellékel a termékhez, amelyen az alaplap egyes csatlakozói vannak részletesen bemutatva. Az ismerkedés fázisában hasznos a prospektus. Ez a megoldás ötletes és egyedi: más alaplapgyártó kínálatában még nem találkoztunk hasonló kiegészítővel.

A kábelek között semmi extra nem található: a SATA adatkábeleken és tápcsatlakozókon kívül egy firewire kivezetés, egy takarólemez, valamint egy IDE kábel és egy floppy kábel van jelen a dobozban.

Az alaplap nagyon jól el van eresztve hűtéssel. A +12v-os tápcsatlakozóhoz egy átalakító is tartozik, hiszen nélküle nehezen tudnánk csatlakoztatni a kábelt, mivel erősen körül van véve heat pipe csövekkel. Az alaplapnak egy plusz molex tápcsatlakozóra is szüksége van a stabil működéshez. Az alaplap hátsó kivezetései között 6 db USB, egy FireWire, 2 eSata, valamint audio kimenetek találhatóak. A heat pipe hűtőrendszer jól vizsgázott a teszt alatt, ám ha zárt gépházban kap helyet az alaplap, akkor rendszerhűtő ventilátorokról mindenképpen gondoskodjunk, mert a hűtés hatásfoka csak plusz ventilátorok segítségével lesz jó. Az alaplapon 2 db PCIe x16-os csatlakozó, 2 db PCI, és 2 db PCIe x1-es csatoló is jelen van.

Abit IP 35

A következő versenyző egy Abit termék, egészen pontosan az IP35-ös alaplap. Ez a változat nem a PRO verzió, az a deszka valószínűleg a következő P35-ös cikkünkben kap majd helyet.

Az Abit terméke a legolcsóbb a 3 új deszka közül, a maga 32.000 Ft körüli árával igazán versenyképes lehet, ha jó az ár/teljesítmény aránya, ez majd a cikk végén kiderül. Az IP35 dobozáról azt gondolhatjuk, hogy egy rendkívül erős és stabil alaplappal van dolgunk. Ez a teszt során így is volt, ám egy kis kellemetlenséget azért tapasztaltunk.

Az alaplapot elkezdtük tesztelni, ám az eredmények rendre sokkal gyengébbek voltak, mint az elvárható szint. Ekkor arra gyanakodtunk, hogy esetleg driver hiba áll a dolgok háta mögött, ugyanis a rendszer olyan volt, mint ha "behúzott kézifékkel járattuk volna". Némi keresgélés után rátaláltunk a lehetséges megoldásra: egy külföldi fórumon éppen arról tárgyaltak a felhasználók, hogy az EIST technológia kikapcsolásával sokkal jobban húzható egy IP35 Pro. Ekkor fogtuk az alaplapot, a BIOS-ban kikapcsoltuk az EIST opciót és a Thermal managementet is, ezután már nem volt gond a teljesítménnyel.

A rövid kitérő után nézzük meg, hogy mi is lapul a dobozban. A leírások között a felhasználói kézikönyv, néhány leírás, valamint egy matrica található, amelyen hasznos bekötési ábrák kaptak helyet. Természetesen a drivereket tartalmazó cd sem hiányzik a csomagból, de ezeken kívül semmi extrára ne számítsunk.

A kábelek között szintén a szokásos kellékeket találjuk: minden megvan, amire csak szükség lehet.

Az IP35 kialakítását tekintve teljesen rendben van, ám ennél a deszkánál már nincsenek heat pipe erdők, mindössze néhány réz borda és egy heat pipe cső látja el az alkatrészek hűtését. Ennek ellenére nem volt gond a hűtéssel, igaz ugyan, hogy a tuning során igen csak melegedett az északi híd és a VRM chipek bordája, szóval a plusz rendszerhűtő ventilátor használata ajánlott, főleg, ha visszatér a 40 fokos nyári meleg. Ennek az alaplapnak is szüksége van egy plusz molex tápcsatlakozóra. Az alaplap hátsó kivezetései között nincs semi extra, az alaplap teljesen mentes minden sallangtól. Az Abit lapja 1 db PCIe x16-os csatolót tartalmaz, ezen kívül 3 db PCI és egy darab PCIe x1-es csatlakozó áll rendelkezésünkre. Az alaplap tartalmaz HDMI kivezetést is, amelynek segítségével HDMI ready videokártyákkal kapcsolhatjuk össze alaplapunkat.

ASUS P5K Deluxe

A harmadik versenyző nem ismeretlen előttünk. Előző cikkünkben is szerepelt volna, ha a megmagyarázhatatlan rendellenességek nem akadályozták volna meg a tesztelést. Most egy másik darabbal próbálkoztunk, ennél az alaplapnál már minden rendben ment, nem fagyott a BIOS-ban, korrekten felismerte a rendszer winchesterünket. Egyszóval minden rendben volt, így le is teszteltük őkelmét.

A P5K Deluxe doboza igényes, első ránézésre is látszik, hogy nem egy hagyományos, extrák nélküli termékkel van dolgunk. Az alaplap dobozában megtalálható a felhasználói kézikönyv, valamint a telepítő cd, sőt, a beépített WiFi-hez külön leírást kapunk, amelynek segítségével gyerekjáték a beüzemelés. A WiFi mellesleg tökéletesen működött, könnyen beállítható. Jó érzékenységgel rendelkezett az antenna is, így semmi rosszat nem mondhatunk róla.

A dobozban megvan minden kábel, ami csak kell: 4db SATA kábel, egy SATA tápelosztó kábel, 1-1 floppy és IDE kábel, a takarólemez, valamint az ASUS egyedi tüskesor megoldása, amely a ház csatlakozóinak bekötését könnyíti meg, de az USB kivezetések sem hiányoznak, valamint még egy FireWire kivezetés is jelen van.. Természetesen antenna is van a dobozban, hiszen nélküle nem sokra mennénk a beépített WiFi adapterrel. Az alaplap 2 darab PCIe x16-os csatolót, 3 darab PCIE csatlakozót, valamint 2 darab PCIe x1-es csatolófelületet tartalmaz. Az alaplapon csak egy darab PS2-es csatlakozó található, ez a billentyűzet kezeléséért felelős.

A P5K Deluxe hűtése valahol az IP35 és a P35 Platinum között helyezkedik el: nem kevés, de nem is sok. A heat pipe hűtés tökéletesen tette a dolgát a teszt során, a melegedés nem volt kiemelkedő, viszont a tuning alkalmával forróak voltak a hűtő alkalmatosságok, így a rendszerhűtő ventilátort ehhez a deszkához is alkalmazni kell a gépházban. Az előző két versenyzővel ellentétben a P5K Deluxe nem igényel plusz molex  tápcsatlakozót.

SiSoft Sandra, Everest

A tesztünk többnyire szintetikus alkalmazásokból épül fel, először nézzük a SiSoft Sandra SP3-as verzióját, amelynek segítségével a memória sávszélességet és a processzor kezelést ellenőrizzük az egyes versenyzőknél. (Az összehasonlíthatóság miatt döntöttünk az SP3-as verzió mellett.)

A processzortesztben az MSI P35 NEO és az ASUS P5B-E verseng egymással az első és a második helyért. A harmadik helyen egyik tesztben a Gigabyte P35-DQ6, míg a másikban az ASUS P5K Deluxe került a dobogó harmadik fokára.

A memória sávszélesség tesztelésekor egyértelműen a P5B-E vezette a mezőnyt, A P35-ösök közül viszont az MSI P35 Platinum nyert, mögötte az ASUS P5K Deluxe és az Abit IP35 helyezkedett el.

A Sisoft tesztprogramja után a nagy klasszikust, az Everest 4.00-ás verzióját helyeztük górcső alá. Az alkalmazás segítségével 4 féle memória tesztet és egy féle processzortesztet futtattunk le.

Olvasás tekintetében az MSI P35 Platinum végzett az első helyen (a P5B-e csak referencia), a második az ASUS P5K Deluxe, míg a harmadik helyet az Abit IP35 foglalta el. Érdekes módon a 3 friss versenyzőnek sikerült győzedelmeskedni az előző teszt résztvevői felett.

Írás tekintetében már fordult a kocka: az első az MSI P35 Platinum, még a második az MSI P35 Neo.A harmadik helyre a Gigabyte P35 DS3P tornászta fel magát. Az Abit és az Asus csak az utolsó előtti és az utolsó helyet tudták elcsípni.

Másolásnál ismét fordult a kocka: az Abit P35 és az Asus P5K Deluxe lett az első és a második, a Gigabyte P35 DS3P ismét a harmadik helyre került, ha nem vesszük figyelembe a P5B-E eredményét.

Késleltetés tekintetében a P5K Deluxe végzett az élen a P35-ösök közül, a két Gigabyte lap messze a mezőny mögött kullog.

A processzortesztben, vagyis a CPU Queen tesztben a két MSI alaplap végzett a dobogó első két fokán, a Gigabyte P35 DS3P ismét a harmadik helyet csípte el. Az Abit és az Asus lapok ismét az utolsó helyre szorultak vissza.

Metabench, SuperPi, WinRar

A következő szintetikus tesztcsokor a Metabench 0.98-as verziójával kezdődik, amely tulajdonképpen a teljes rendszer teljesítményét pontozza.

Az újoncok közül a P35 Platinum a negyedik helyet érte el, az Abit IP35 az utolsó, míg az ASUS P5K Deluxe az utolsó előtti helyet tudta megszerezni.

A következő szintetikus program a SuperPi, ebből is az 1,5 MOD változat.

A legjobb eredményt az ASUS P5K Deluxe könyvelhette el, míg az Abit lapja a második, az MSI P35 Platinum a harmadik helyezést érte el. Az ASUS és az Abit lapok között alig volt különbség teljesítményben.

A WinRar beépített sebességmérő opcióját is bevontuk a tesztelésbe, ennek eredményei az alábbi diagramon láthatóak:

Az ASUS P5B-E elsőségétől eltekintve, az MSI Platinum győzött, a második az IP35, míg a harmadik az ASUS P5K Deluxe.

PcMark05, 3Dmark06, F.E.A.R

Az utolsó körben a PCMark sorozat 2005-ös tagját is bevetjük a 3DMark 2006 és a F.E.A.R mellett.

A PCMark 2005-ben az MSI Platinum bizonyult a legjobbnak a versenyzők közül. A második az MSI P35 NEO, míg a harmadik és a negyedik helyen az Abit IP35 és az Asus P5K Deluxe helyezkedik el.

A PCMark után nézzük a 3DMark 2006-ban nyújtott eredményeket.

Az összpontszám alapján a Gigabyte P35 DS3P-t nevezhetjük ki győztesnek. Az MSI P35 NEO foglalta el a dobogó második helyét, míg a harmadik a Gigabyte P35 DQ6 lett a P35-ös versenyzők közül. Az Abit IP35 a negyedik helyet, míg az ASUS P5K Deluxe az utolsó helyet tudhatja magáénak.

A Shader pontszámok tekintetében az utolsó három helyen a három újonc foglal helyet.

A processzor pontszámok tekintetében változott a helyzet: az MSI P35 Platinum lett az első, a P35 Neo a második, míg az Abit IP35 a harmadik helyet ragadta meg. Az ASUS P5K Deluxe az utolsó helyen kullog a mezőny után.

A sok szintetikus alkalmazás után természetesen most is sort kerítünk egy játéktesztre is, a választás ismét a F.E.A.R-re esett, mivel így alkalmunk nyílik a teljes mezőny összehasonlítására.

Az eddigi gyenge teljesítményeivel szemben, most az első helyet szerezte meg az Asus P5K Deluxe. Az MSI P35 Platinum a harmadik, míg az Abit IP35 a második helyen végzett.

A tesztprogramok után most már jöhet a tuning, valamint az összesítés.

A tuning és az összesítés

Ahogy előző cikkünkből, úgy jelenlegi írásunkból sem hiányozhat a tuning, hiszen sokaknak fontos szempont a túlhajthatóság. Azonban most is el szeretnénk mondani, hogy a jelenlegi eredmények nem adnak garanciát arra, hogy minden azonos típussal rendelkező alaplapból ki lehet facsarni azokat az órajeleket, amiket nekünk sikerült elérni: ezért kisebb vagy akár nagyobb FSB elérésére egyaránt van lehetőség. Rengetek dologtól függ a sikeres tuning, két azonos alaplap között is lehetnek nagy különbségek.

Ezek után lássuk a mezőnyt. Elsőként az Abit IP35-ösét "kínoztuk" meg egy kicsit. Első lépésben, mint mindig, úgy most is azzal kezdtük a tuningot, hogy a processzor szorzóját és a memória FSB-jét visszavettük, hogy semmi ne álljon a sikeres túlhajtás útjába. A mércét először 425 MHz-re tettük, ám ezt a szintet gond nélkül teljesítette a versenyző. 430 MHz-en szintén sikeres volt a tuinng, így 450 MHz-re állítottuk be a rendszerbuszt. A tesztek ekkor is lementek, ám a következő lépcsőfokot, azaz a 460 MHz-et már nem tudt teljesíteni az IP35 Pro. A vége tehát 450 MHz lett, a processzor 2,76 GHz-es, a memória 900 MHz-es órajelen üzemelt.

A következő termék az MSI P35 Platinum. Ennél a modellnél alapból 450 MHz-en kezdtünk, ezt a sebességet bírta is az MSI deszkája. Aztán a 470 MHz-es megmérettetésen már elvérzett a lap: a Windows már nem tudott bootolni. A legmagasabb FSB végül is 458 MHz lett, ez hajszálnyival ugyan, de jobb eredmény, mint az Abit termékének teljesítménye.

Az ASUS P5K Deluxe tuningja nem tartott sokáig: 480 MHz-en nem indult a rendszer, 472 MHz-en kifagyott a Windows, majd 463 MHz-en sikeresen lefuttattuk a tesztprogramot. Tehát a végeredmény 463 MHz lett, ezzel az FSB-vel az első helyre került az ASUS deszkája, összesítésben viszont meg kell elégednie a dobogó harmadik fokával.

A tuning után szokásunkhoz híven az összesítést mutatjuk meg. A már megszokott rutin szerint adtuk össze az egyes tesztprogramok eredményeit, ennek köszönhetően az alábbi végeredmény alakult ki:

Az összpontszám alapján az abszolút győztes az MSI P35 Platinum lett. Az ASUS P5B-E eredményét most sem vesszük figyelembe, mivel kizárólag referencia célokat szolgál. A második az Abit IP35, míg a harmadik az Asus P5K Deluxe lett. A korábbi versenyzők közül az MSI P35 NEO ért el jó eredményt, a két Gigabyte alaplap jelentős lemaradással követi a mezőnyt.

Az végeredmény ismeretében jöhet az értékelés: mindhárom terméket véleményezni fogjuk, egyenként.

Verdict - végső gondolatok

[bold]ASUS P5K Deluxe - Ezúttal nem volt gond vele.

[/bold]

Korábbi cikkünkben ugyan nehézségekbe ütköztünk az alaplap tesztelése során, ám a mostani tesztben használt termék már mentes volt minden rendellenességtől. Az ASUS P5K Deluxe inkább az extra szolgáltatások miatt lehet jó választás, ilyen például a beépített WiFi, a két darab Gigabites hálózati csatoló, illetve a két darab PCIe X16-os bővítő hely és az eSata csatlakozók. Egyetlen negatívum, hogy az alaplapon csak egy darab PS2-es csatlakozót találunk, amely a billentyűzet fogadására képes. Ha az alaplap mellett döntünk, és még nincs USB-s egerünk, akkor szerezzünk be egyet. Az alaplap 52.000 forintos áron érhető el, ám a termék nem teljesítményével, hanem extra szolgáltatásaival vívta ki az elismerést. Ezt a terméket is nyugodt szívvel ajánljuk!

[bold]MSI P35 Platinum - Heat-pipe erdő MSI módra.

[/bold]

Az MSI P35 rendkívül jól teljesített tesztünkben. A tuning során a középmezőnybe verekedte be magát, az összteljesítménye viszont messze a legjobb volt: a termék teszt győztes lett! Az MSI P35 Platinum 38.000 forint körüli áron vásárolható meg, ám ezért az összegért egy extrém kinézetű, stabil, jól tuningolható alaplapot kapunk. A két teszt versenyzői közül az MSI P35 Platinum az egyik, amelyik rendkívül jó teljesítményt, jó felszereltséget és jó tuningpotenciált tudhat magáénak. Az alaplapot mindenkinek ajánljuk, az ára középszerű, de a teljesítménye az nem!

[bold]Abit IP35 - Tuning esetén sem szégyenkezik.

[/bold]

Az Abit IP35 alaplapja meggyőző teljesítményt mutatott fel, ár/teljesítmény aránya a mezőnyben rendkívül jó volt. Az alaplap ugyan nem lett teszt győztes, ám ennek ellenére egy tökéletes választásnak bizonyulhat, ha olyan alaplapot keresünk amely megbízhatóan teljesít a mindennapokban, de ha tuningra kerül a sor, akkor sem szégyenkezik. Az Abit IP35 teljes mértékben megfelel az átlagfelhasználók igényeinek, mentes minden extra dizájnelemtől. A 32.000 forint körüli ár és a megismert tulajdonságok ismeretében Ajánlott Vételnek minősül a termék.

A versenyzők elérhetőek az iPon webshopjában is.

Abit IP35

ASUS P5K Deluxe

MSI P35 Platinum

Az alaplapokat köszönjük az Expert Computer Kft.-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward