Olcsóbb Blu-ray lemezek készülhetnek

A Pioneer és a Mitsubishi legújabb fejlesztésének köszönhetően a jövőben könnyebben terjedhet el a Blu-ray szabvány, mivel olcsóbbá válik a Blu-ray lemezek gyártása, így maguk az adathordozók is kedvezőbb árral rendelkeznek majd. Manapság a Blu-ray hiába kinálja a legnagyobb tárterületet az optikai adathordozók piacán, a lemezek rendkívül magas ára miatt csak kevesek számára hozzáférhető az új szabvány.

Olcsóbb Blu-ray lemezek készülhetnek

A Pioneer és a Mitsubishi legújabb fejlesztésének köszönhetően a jövőben könnyebben terjedhet el a Blu-ray szabvány, mivel olcsóbbá válik a Blu-ray lemezek gyártása, így maguk az adathordozók is kedvezőbb árral rendelkeznek majd. Manapság a Blu-ray hiába kínálja a legnagyobb tárterületet az optikai adathordozók piacán, a lemezek rendkívül magas ára miatt csak kevesek számára hozzáférhető az új szabvány.

A Pioneer és a Mitsubishi a jelenlegi állapoton kíván változtatni azzal, hogy piacra dobnak egy új Blu-ray lemezt, amelynek előállítása az LTH technológiának köszönhetően sokkal kevesebb pénzbe kerül. A CDRInfo értesülései szerint az LTH (Low-to-High) eljárást alkalmazzák az olcsó lemezek esetén, amely technológia jelen van a Blu-ray formátum 1.2-es specifikációjában is.

Az alacsonyabb előállítási költség annak köszönhető, hogy a gyártósorokon nem kell drága módosításokat végezni a lemezek készítéséhez. Az LTH BD-R lemezeket a hagyományos CD-R és DVD-R lemezeket készítő gyártósorok segítségével is le lehet gyártani, persze előbb kisebb módosításokat kell végezni a rendszereken.

Az új lemezek olcsók lesznek ugyan, de szembe kell nézniük egy újabb problémával, amely nem más, mint a kompatibilitás kérdése. A manapság forgalomban lévő Blu-ray lejátszók nem képesek az LTH lemezek olvasására, így az eszközöknél firmware frissítésre van szükség. A Pioneer eközben új optikai meghajtó kifejlesztésén dolgozik, amely már LTH BD-R kompatibilis lesz.

A Pioneer és a Mitsubishi már bemutattak egy 25 GB-os egyrétegű lemzet, amelyet 2x-es sebességgel lehet írni. Az LTH BD lemezek és optikai meghajtók legkorábban 2008. tavaszán debütálhatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward