Olcsó Nehalemek jönnek 2009. második felében

Nemrégiben szivárogtak ki a a felsőkategóriás Nehalem processzorok várható árai, ám most az olcsóbb Nehalem proceszorokkal kapcsolatban is sikerült némi információhoz jutni. A felsőkategóriás modellek megjelenésére az idei év negyedik negyedévében lehet számítani, ám az olcsóbb, középkategóriában elhelyezkedő processzorokat majd csak a 2009-es év harmadik negyedévében dobja piacra a gyártó.

Olcsó Nehalemek jönnek 2009. második felében

Nemrégiben szivárogtak ki a a felsőkategóriás Nehalem processzorok várható árai, ám most az olcsóbb Nehalem processzorokkal kapcsolatban is sikerült némi információhoz jutni. A felsőkategóriás modellek megjelenésére az idei év negyedik negyedévében lehet számítani, ám az olcsóbb, középkategóriában elhelyezkedő processzorokat majd csak a 2009-es év harmadik negyedévében dobja piacra a gyártó.

Az Expreview munkatársai most új útitervre tettek szert, amely a 2009. júniusa után megjelenő processzorokról szolgál némi információval. Amennyiben a dokumentum helyes, akkor a Nehalem alapokon nyugvó, Lynnfield és Havendale kódnévvel ellátott egységek debütálására a fent említett időben, azaz 2009. harmadik negyedéve körül lehet számítani.

A Lynnfield modellek négy maggal rendelkeznek, az egységek Hyper-Threading támogatással, 8 MB gyorsítótárral és kétcsatornás DDR3-as memóriatámogatással lesznek ellátva. Az új processzorok nagyjából abban az árkategóriában fognak elhelyezkedni, ahol jelenleg a Core 2 Quad Q6600-as modell található, azaz 209 dollár körül. Az Intel "teljesítmény" (performance) kategóriájába tartozó processzorai között a hivatalosan még be nem jelentett Core 2 Quad Q9650-es modell tartja majd a frontot közel egy éven keresztül, azaz ez a processzor lesz a "teljesítmény" kategória leggyorsabb egysége. Egy korábbi hír szerint a Core 2 Quad Q9650-es processzor hamarosan forgalomba kerül, ára 530 dollár lesz.

A képzeletbeli létrán lefelé haladva a Havendale processzorokhoz érkezünk, amelyek két maggal, Hyper-Threading támogatással és 4 MB gyorsítótárral rendelkeznek, emellett pedig kétcsatornás, DDR3-as támogatást kínálnak. A Havendale modellek a Pentium E2200-as modell árszintjéről, azaz 79,99 dollárról indulnak és egészen az E8600-as modell árszintjéig, azaz 266 dollárig terjeszkednek. Az E8600-as egység egyelőre nem kapható, de a hírek szerint ez a tény hamarosan változni fog.

Összegzésképpen: amennyiben az információk helyesek, a két maggal és négy szállal üzemelő Havendale processzorok a 80 dollár és 266 dollár közötti árkategóriában, míg a négy maggal és nyolc szállal dolgozó Lynnfield egységek ára 210 és 530 dollár közé fog pozícionálódni. A Bloomfield egységek ezzel egy időben gondoskodnak az Intel felsőkategóriás processzorkínálatáról, ezt a feladatot a háromcsatornás memóriavezérlőnek és a magasabb órajeleknek köszönhetően valószínűleg gond nélkül teljesítik majd a processzorok.

A Nehalem egységek 2,66 GHz-esés 2,93 GHz-es változatainak teljesítményéről már jelentek meg korai tesztek, ám ezeket egyelőre illik egészséges gyanakvással kezelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward