Olcsó alaplapok III: Intel 945G deszkák

Legfrissebb cikkünkben az Intel 945G lapkakészletével felvértezett alaplapokat vizsgáljuk meg közelebbről. A deszkák ugyan nem mai darabok, de érdemes rájuk néhány pillantást venni, hogy mennyire érik meg az árukat a teljesítményük és a szolgáltatásaik fényében.

Olcsó alaplapok III: Intel 945G deszkák

Bevezető - A 945G "őschipszet"

Legfrissebb cikkünkben az Intel 945G lapkakészletével felvértezett alaplapokat vizsgáljuk meg közelebbről. A deszkák ugyan nem mai darabok, de érdemes rájuk néhány pillantást venni, hogy mennyire érik meg az árukat a teljesítményük és a szolgáltatásaik fényében, hiszen még manapság is felvetődik a kérdés: érdemes ilyen lapot venni? Erre keressük a választ.

A cikk ötletét egy Kedves Olvasónk vetette fel, így most az Ő és a többi érdeklődők kíváncsiságát próbáljuk meg kielégíteni. Az Intel 945G lapkakészlete majdnem három évvel ezelőtt debütált, akkoriban a chipszet Intel GMA 950-as integrált videó vezérlője igazán jónak számított, legalábbis a GMA 900-hoz képest. A GMA 950-es grafikus vezérlő tulajdonképpen egy DirectX 9-es támogatással felvértezett egység, amely PixelShader 2.0-ás, VertexShader3.0-ás és OpenGl 1.4-es támogatással is büszkélkedik, a vezérlőből viszont hiányzik a ShaderModel 3.0-ás támogatás.

A GMA 950 a rendszermemóriából foglalja le a számára szükséges memóriát, amelynek maximális mennyisége 224 MB lehet. A videó vezérlő magja 400 MHz-en ketyeg, a videó kimeneten maximum 2048x1536 pixeles felbontást tud kipréselni, maximum 75 Hz-es képfrissítési frekvenciával karöltve.

Az egység rendelkezik HD támogatással, a HDTV 480i/p, 576i/p, 720i/p and 1080i/p formátumok lejátszására alkalmas.

Ezzel ki is veséztük az integrált videó vezérlőt, jöhetnek a 945G chipszet és az ICH7-es déli híd tulajdonságai. A lapkakészlet 1066/800/533 MHz-es rendszerbusz sebességet támogat, a DDR2-es memóriákat kétcsatornás üzemmódban, két dimm aljzat fogadja 667 MHz-es órajelen 10,7 GB/másodperces maximális sávszélesség mellett. A lapkakészlet tartalmaz egy PCIe x16-os bővítőhelyet is, így a felhasználók az integrált videó vezérlőt kiválthatják egy modern PCIE-es videokártyával is, így a rendszer teljesítménye jelentősen javul. Az adattárolást tekintve 4 db SATA II-es csatolófelület, 1 db IDE 133-as port, valamint egy Floppy csatlakozó áll rendelkezésünkre. Az USB portok száma maximum 8 lehet, FireWire csatolót azonban általában nem tartalmaznak a 945G alaplapok.

Ezzel a 945G bemutatását nagyjából letudhatjuk, ám ahhoz, hogy legyen némi képünk a versenyzők teljesítményével kapcsolatban, egy Intel G31-es lapkakészlettel felvértezett versenyzőt is hozzácsapunk a mezőnyhöz. Címszavakban a G31-es lapkakészlet Intel GMA 3100-as integrált videó vezérlővel rendelkezik, ami nem túl sokkal erősebb, mint a GMA950, a lapkakészlet DDR2-667/800 MHz-es memóriatámogatással és 1333/1066-os PSB támogatással bír, ez utóbbi az Intel új 45 nm-es processzorai esetében fontos szempont. ICH7-es déli híd van jelen a G31-es lapkakészletnél is, ennek köszönhetően a G31-es lapok 6 USB porttal és 4 SATA csatolóval vannak felvértezve, de természetesen egy IDE és egy Floppy csatlakozót is tartalmaznak.

A versenyzők technikai paraméterei:

Tesztkonfigurációnk:

[list type="unordered"]

[*]Processzor: Intel Core 2 Duo E6300 @1,86 GHz 

[*]Memória: 2 x 1 GB Kingmax DDR2-1066 @ 800 & 667 MHz

[*]Tápegység: Chieftec 400W                          

[*]HDD: Samsung 250 GB SATA II

[*]ODD: LG DVD-Rom

[*]Operációsrendszer: Windows XP SP2

[/list]

A tesztben a 945G lapok memóriái a maximális 667 MHz-en jártak, míg a G31-es versenyző ramjai a szintén maximális 800 MHz-es beállításon futott, hogy lássuk: mennyit számít a memória sebessége egy integrált rendszer esetében? Erre is keressük a választ a következő néhány oldalon.

ASUS P5L-MX

Tesztünk első Intel 945G lapkakészlettel felszerelt versenyzője az ASUS P5L-MX. Az alaplap tulajdonképpen nem mondható egy mai darabnak, ennek ellenére szép dobozzal és bizalomgerjesztő dizájnnal rendelkezik. Az alaplap legfőbb tulajdonságai matricák formájában láthatóak a csomagoláson, de ezekkel már a lapkakészlet ismertetésekor megismerkedhettünk.

Az ASUS a termékhez mellékelt bőven leírást: a szokásos felhasználói kézikönyvön kívül egy gyors üzembehelyezési útmutató, valamint egy driver lemez, illetve egy alkalmazásokat tartalmazó lemez is jelen van. A driver lemez nem a manapság megszokott automatikus telepítővel van felvértezve, nekünk kell egyenként telepíteni az illesztőprogramokat, de ez talán még megbocsátható hiányosság. A lemezen Vista driverek is vannak, ám ezek helyett inkább a gyártó oldalán található friss illesztőprogramokat érdemes feltenni.

A kellékek között egy SATA adatkábel és egy SATA tápkábel átalakító található, ezen kívül egy IDE és egy Floppy kábel is lapul a csomagban a takarólemez mellett.

Az ASUS alaplapja tulajdonképpen jó felépítéssel rendelkezik, talán az északi híd bordája lehet egy kissé útban, mikor a processzor gyári hűtőjét felszereljük, ettől eltekintve minden rendben van.

Az alaplap kivezetései között mai szemmel kissé furcsán hat a kép: a deszka 5.1-es audió kimenettel rendelkezik, továbbá tartalmaz soros és párhuzamos portot is. Az egyetlen, ami hiányzik, az a FireWire port, illetve esetlegesen az SPDIF csatlakozó, no de ezen lépjünk is túl.

Az alaplap hűtése összességében megfelelő, az északi híd egyáltalán nem forrósodik, normális hőmérséklettel bír a borda átlagos használat és tuning alkalmával egyaránt. A déli híddal már más a helyzet: alapjáraton is forró a hűtőborda, tuning alkalmával sem változik a helyzet. Ezen talán egy normálisabb hűtőborda beszerzésével, illetve rendes házhűtéssel lehet segíteni.

Abit LG-95C

A második, és egyben utolsó 945G chipszetre épülő lapunk az Abit kínálatából érkezett, a versenyző az LG-95C típusjelzést viseli. Az alaplap doboza szép, színes és dizájnos, így örömmel bontjuk ki.

Az első benyomás után kissé szomorúan láttuk, hogy alig kapunk valamit a termékhez, no de ebben az árkategóriában ez így van rendjén. A gyártó két darab SATA adatkábelt, egy Floppy és egy IDE kábelt, valamint a takarólemezt helyezte el a csomagban. Egy felhasználói kézikönyv, valamint egy telepítőlemez is jelen van a kellékek között. A telepítőlemezen található Vista driver is, de inkább a gyártó oldalán lévő friss illesztőprogramokat érdemes használni ez esetben is. Pozitívum, hogy van automatikus telepítés funkció a lemezen, igaz, kissé hosszadalmas, mire végez a driverek telepítésével.

Az Abit LG-95C felépítésében egy nagyobb hiányosság vagyis inkább kellemetlenség szúrhat szemet: az alaplap egyetlen IDE csatlakozója közvetlenül az ATX tápcsatlakozó mögött található, ez pedig kellemetlen lehet, hiszen szereléskor egy kisebb házban nehézkes a csatlakozóhoz való hozzáférés. Az alaplap ettől eltekintve rendben van, talán a két darab PCIe x16-os csatolót tudnánk kiemelni, amelyek közül az egyik mindössze x4-es módban képes üzemelni, tehát nem nevezhető teljesértékűnek.

Az alaplap hűtése ugyanolyan hatásfokkal működik, mint az ASUS lapjáé: ennél a lapnál is a déli híd melegedése lehet problémás, mivel a nyári nagy melegben akár a rendszer instabil működéséhez is vezethet. Ezen a problémán házhűtéssel vagy esetleg a borda cseréjével lehet segíteni. A házhűtés minden bizonnyal bőven elegendő.

Cinebench, Superpi, WinRAR

A tesztek között ismét szerepel a Cinebench, amely 1, illetve két processzormag igénybevételével folytat renderelés két menetben. A teszt inkább valósnak mondható, mint szintetikusnak, így jó képet ad a rendszer teljesítményéről.

A Cinebench egyértelmű rangsort állított fel versenyzőink között: abszolút első helyezett lett a G31-es Gigabyte lap, a 945G versenyzők közül az Abit deszkája teljesített rosszabbul, így harmadik helyre szorult. Az Asus alaplapja a középmezőnyben kapott helyet.

A SuperPi esetében a kisebb érték számít jobbnak, így az első ismét csak a G31-es lap, míg a második az ASUS, az utolsó pedig az Abit lapja. Úgy látszik, a sorrend állandósul.

A WinRar szintén a valós tesztek táborát erősíti, az alkalmazás beépített sebességmérő szoftvere szerint ismét csak a G31-es deszka lett a legjobb, míg a második az ASUS, a harmadik pedig az Abit lapja.

Sisoft Sandra, Everest 4

A folytatásban most a terepet átveszik a szintetikus tesztek, azok közül is első a Sisoft Sandra 12.38-as változata.

A Sisoft memória sávszélesség tesztjében ismét a már megszokott, már-már unalmas sorrend jött ki: Gigabyte-Asus-Abit. Ebbena  tesztben látszik a G31-es lap 800 MHz-es memóriáinak előnye, ezért érdemesebb ilyen chipszetben gondolkodni, hiszen a945G-vel maximum tuning árán érhetünk el hasonló teljesítményt, míg a G31 esetében egy komolyabb tuning hatására komolyabb eredményre is lehetőség nyílhat, no de mindent a maga idejében.

A processzorkezelés vizsgálatakor is maradt a sorrend: a G31 dominál, második az ASUS lapja.

A következő szintetikus alkalmazás az Everest, amelyben a memória- és a processzor kezelését hasonlítjuk össze az egyes versenyzőinknél.

Memória olvasás, írás és másolás esetén a megszokott sorrend érvényesült, a DDR2-800 MHz-es memóriával felvértezett Gigabyte alaplap hol kisebb, hol pedig nagyobb mértékben vezeti a mezőnyt. Az ASUS és az Abit lapja alig vannak lemaradva egymástól.

Memória késleltetésnél megkapjuk a magyarázatot a G31-es lapkakészlet jó teljesítményére: a memória időzítése több, mint 4 nanoszekundummal jobb, így már érthető a versenyzők közötti különbség.

A processzorteszt esetében sem változik a helyzet, akár már most eredményt is hirdethetnénk, annyira világos a versenyzők teljesítmény sorrendje.

3Dmark, Pcmark, F.E.A.R

Az utolsó szintetikus tesztsorozatban a 3Dmark-ot is munkára fogjuk, ebből is a 2006-os verzióval próbálkozunk.

A 3Dmark végre változást hoz a mezőny sorrendjében: összpontszám tekintetében az Abit lapja végre először második helyen végez, míg a harmadik az Asus P5L-MX.

ShaderModel 2.0-ás tesztben szintén az új sorrend érvényes, ám a processzor pontszámát tekintve már visszaáll a régi kép: az Abit lapja az utolsó helyre szorul vissza.

A 3Dmark után a Futuremark másik tesztjét, a PCmark 05-öt is bevonjuk a tesztbe.

A G31-es versenyző szép eredményt ér el, az Abit és az ASUS lapja között is jelentős, majdnem 100 pontos különbség van az ASUS javára.

Tesztünk végére egy játékprogramot is becsempészünk, amely ismét a F.E.A.R-lesz, valószínűleg utoljára.

A játékban a grafikát minimum szintre állítottuk, a felbontást 1024x768-ra tettük, majd lefuttattuk a beépített tesztet. Az eredmény magáért beszél: a 945G lapok 3,5-4 FPS teljesítménykülönbséggel végeztek a G31-es GMA3100-as vezérlőhöz képest.

A tesztek után következik némi tuning, majd összesítünk is.

HD videó, Tuning, Összesítés

Versenyzőinket már nem kínozzuk sokáig. A tesztek folyamán HD videókat is lejátszottunk a versenyzőkkel, akik 720p felbontás esetén 18-21%-körüli processzorterheléssel üzemeltek, míg 1080p állomány esetében 20-28%-ban vették igénybe a processzort. Összességében a lejátszás zökkenőmentes volt, tehát ha HTPC-ben gondolkodunk, akkor a tesztrendszerünkhöz hasonló konfiguráció bőségesen elég lehet.

A kikapcsolódás után természetesen most sem maradt ki a tuning: minden versenyzőt megvizsgáltunk, hogy mekkora maximális FSB-vel képes stabilan működni a tesztkörnyezetben.

Az első tesztlap a G31-es Gigabyte volt, amely kellemes meglepetést okozott: a deszka tuningja könnyedén ment, a 422 MHz-es végeredmény integrált videó vezérlővel ellátott alaplaphoz képest rendkívül szép.

Másodjára az Abit lapja került a kezeink közé, amely már nem volt ennyire jó. Az alaplap BIOS-ában a az órajelek közül kizárólag a memória órajelét állíthatjuk 400-tól 667 MHz-ig, a rendszer 266 MHz-es FSB-je szürkén van jelölve, azaz nincs lehetőség a módosítására. Sebaj, láttunk már ilyen alaplapot, ez van.

   

A harmadik, és egyben utolsó versenyző az ASUS alaplapja. A deszka 355 MHz-es FSB-ig volt hajlandó stabilan működni, 355 MHz fölött mindig volt valami probléma, ami miatt nem indult a rendszer, például a lap nem látta a vinyót, vagy kifagyott BIOS-ban, stb...

Összességében a tuning jól sikerült, az ASUS alaplap ahhoz képest, hogy majdnem 3 éves lapkakészlettel van felvértezve, egész jól szerepelt, de mégsem volt meggyőző. A tuning egyértelmű győztese a Gigabyte G31-ese.

A tuning után ismét a már jól megszokott összesítés következik, amelynek segítségével kiderítjük, hogy mégis melyik alaplap végzett összetettben az első helyen. Az egyhangú rangsor után rendkívül egyszerű dolgunk van, íme az eredmény:

Nem meglepő módon a Gigabyte G31-es alaplapja lett a befutó, míg a második az ASUS, a harmadik pedig az Abit terméke. A Gigabyte alaplapja minden bizonnyal a 800 MHz-es ramoknak köszönheti a jó eredményt, no de nem is igazán a teljesítményre, hanem inkább a szolgáltatásokban mutatkozó különbségekre akartunk kissé rávilágítani. Ezt a következő oldalon, az eredményhirdetésnél részletesebben kifejtjük.

A végszó, avagy melyik éri meg?

[bold]Abit LG-95C - Tuning nuku, a szerény teljesítményhez képest drága.

[/bold]Az Abit alaplapja 12.000 forintos ára ellenére egyáltalán nem minősül jó választásnak. Az alaplap a teszt folyamán gyenge teljesítménnyel szerepelt, a tuning alkalmával felfedezett hiányosságok, mint például a rendszer FSB-jének állítása, rendkívül kiábrándító volt. Jöhetne a megállapítás, hogy mégis mit várunk egy ilyen alaplaptól, de igaz is: olcsó húsnak...

Egyszóval, a lapkakészlet felett eljárt az idő, ha most új alaplapban gondolkodunk mondjuk HTPC építés miatt, akkor egyet biztosan kijelenthetünk: ezt a lapot NE VÁLASSZUK!

[bold]ASUS P5L-MX - Tuningban jobb, de már akkor sem érdemes benne gondolkodni.

[/bold]Asus alaplapja sem győzött meg minket, talán teljesítményben jobb volt, mint az Abit, de egyébként ugyanaz vonatkozik rá is: eljárt felette az idő. A tuning tulajdonságok ma már kevésnek bizonyulnak, mivel az új lapkakészletek ebben a kategóriában többre képesek, mellesleg ugyanezért az árért, esetleg egy picivel többért. Az alaplap a teszt során okozott kellemetlenséget: például egy ideig nem volt hajlandó működtetni a hálókártyát, hiába kapcsolgattuk a BIOS-ban, majd egyszer csak megjavult. Az ASUS lapja a 17.000 forintos összeget egyáltalán nem éri meg, a Gigabyte G31-ese szintén ennyibe kerül, pedig jobb teljesítménnyel, DDR2-800 MHz-es memóriatámogatással, 45nm-es processzortámogatással és 1333 MHz-es PSB-vel is bír, valamint integrált videó vezérlője is modernebb, ennek pedig a fele sem igaz az ASUS lapjára. Leegyszerűsítve a kérdést: 17.000-ért 667 MHz-es memóriatámogatás, 65nm-es CPU támogatás és gyengébb IGP vagy 45nm-es processzorok támogatása, erősebb IGP, több tuning és 800 MHz-es memóriatámogatás? a Válasz egyértelmű, a Gigabyte G31 jobban megéri az árát főleg, hogy ugyanennyibe kerül.

Manapság egy olyan alaplapot, amely 667 MHz-es DDR2-es memóriatámogatással bír, nem érdemes megvásárolni, főleg, ha alig kerül kevesebbe, mint az új lapkakészletek képviselői. A 945G deszkák a maguk 667 MHz-es DDR2-es memóriatámogatásukkal elég szerény teljesítményre képesek, tuning tekintetében szintén gyengék. A DDR2-800-as ramot támogató Gigabyte G31MX-S2-es lap a maga 17.000 forint körüli árával egyértelműen megéri a pénzét főleg úgy, hogy a 945G alaplapok közül az Abit lapja 12.000, a jobban teljesítő ASUS pedig 17.000 forintba kerül. Így már világosan látszik, hogy nem érdemes 945G-ben gondolkodni, ha már egyszer ugyanannyi vagy kicsivel több pénzért egy modern, jobb teljesítményre képes alaplapot kaphatunk, ami céljainknak még sokáig megfelelhet.

Ha esetleg inkább AMD-s HTPC rendszerben gondolkodnánk, akkor jó választás lehet az AMD 690G lapkakészlet is, amelyet nem régen teszteltünk: Olcsó alaplapok I. AMD-690G chipszetek.

A tesztben szereplő alaplapokat az Expert Computer KFT-től kaptuk. Köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward