Nvidia: parkolópályán a lapkakészlet fejlesztés

Az Nvidia háza táján a legfrissebb hírek szerint az elkövetkező hónapok folyamán nem folynak majd lapkakészletekkel kapcsolatos fejlesztések, és így befektetésekre sem lesz szükség. A gyártó legfrissebb megoldása még tavaly októberben debütált a piacon: a GeForce 9400M kódnévvel ellátott egychipes megoldás, amely GeForce 9400M videó vezérlőt is tartalmaz, nagyon hamar népszerűvé vált a piacon. A Core 2-es processzorsorozattal is tökéletesen kompatibilis megoldást az Apple örömmel választotta új termékeinek alapjaként, míg a netbook és nettop gyártók az Atom processzort társították az újdonsághoz, ami a maga kategóriájában igen ütőképes és népszerű.

Nvidia: parkolópályán a lapkakészlet fejlesztés

Az Nvidia háza táján a legfrissebb hírek szerint az elkövetkező hónapok során nem folynak majd lapkakészletekkel kapcsolatos fejlesztések, és így befektetésekre sem lesz szükség. A gyártó legfrissebb megoldása még tavaly októberben debütált a piacon: a GeForce 9400M kódnévvel ellátott egychipes megoldás, amely GeForce 9400M videó vezérlőt is tartalmaz, nagyon hamar népszerűvé vált. A Core 2-es processzorsorozattal is tökéletesen kompatibilis megoldást az Apple örömmel választotta új termékeinek alapjaként, míg a netbook és nettop gyártók az Atom processzort társították az újdonsághoz, ami a maga kategóriájában igen ütőképes és népszerű.

A gyártó most egy időre parkolópályára fogja állítani a lapkakészlet fejlesztést, azaz a közeljövőben nem láthatunk majd olyan megoldásokat, amelyek az Intel Nehalem-alapú processzoraihoz készülnek.

Az Nvidia és az Intel között februárban robbant ki egy kisebb vita, ugyanis az Intel kijelentette hogy a kettőjük között korábban kötött keresztlicenc megállapodás értelmében az Nvidia nem készíthet lapkakészletet az Intel beépített memóriavezérlővel ellátott processzoraihoz. Erre az Nvidia bejelentette, hogy ő bizony már fejlesztéseket folytat az új termékekhez. Nem sokkal később az Intel lejárató kampányba kezdett az Nvidia ION-ja ellen, amire az Nvidia természetesen válaszolt is. A cégek ezután bíróságra vitték a lapkakészletek fejlesztésével kapcsolatos dolgot, így az Nvidia jelenlegi álláspontja az, hogy az ítélet megszületéséig felfüggeszti a lapkakészletek fejlesztését.

A gyártó helyzete az Atom processzorral szerelt nettopok és netbookok piacán sem lesz valami fényes. Az Intel rövidesen olyan Atom SoC chipekre váltja fel jelenlegi kínálatát, amelyekben már integrált videó vezérlő is van, így az Nvidia lapkakészlete itt már nem igazán rúghat labdába. A gyártó éppen ezért külön GPU-ként kívánja majd értékesíteni a GeForce 9400M termékét, mindenféle lapkakészlet tartozék nélkül, amit a rendszerépítők könnyedén alkalmazhatnak majd az Intel Pine Trail platformjában az Atom SoC és I/O hub chipekkel karöltve.

A vállalat AMD fronton megemlítette, hogy még mindig jelentős forgalmat bonyolít az MCP 61-es lapkakészletre épülő termékekből, amelyek az alsókategóriás piacot célozzák meg. Ezzel egy időben a felsőbb kategóriás szegmensben az AMD processzorokhoz köthető nForce lapkakészletek forgalma csekély.

Frissítés: A félreértések elkerülése végett kiemelnénk, hogy az Nvidia csak és kizárólag az Inteles lapkakészletek esetében függeszti fel a fejlesztési munkálatokat, egyéb területeket nem érint a változás. Az Inteles részleg is csak addig szünetel, míg a pereskedés véget nem ér.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward