Nvidia Optimus technológiát kapnak a MacBookok?

Az Nvidia nemrégiben mutatta be legfrissebb technológiáját, amely Optimus névre hallgat: az eljárás segítségével a rendszerben található integrált és diszkrét video vezérlő között dinamikusan és automatikusan lehet váltani az éppen futó alkalmazás igényeinek megfelelően, így amennyiben nincs szükség nagy grafikai teljesítményre, a rendszer gyorsan át tud állni az integrált video vezérlőre és így spórol a drága kinccsel, vagyis az akkumulátoridővel.

Nvidia Optimus technológiát kapnak a MacBookok?

Az Nvidia nemrégiben mutatta be legfrissebb technológiáját, amely Optimus névre hallgat: az eljárás segítségével a rendszerben található integrált és diszkrét video vezérlő között automatikusan lehet váltani az éppen futó alkalmazás igényeinek megfelelően, így amennyiben nincs szükség nagy grafikai teljesítményre, a rendszer gyorsan át tud állni az integrált video vezérlőre és így spórol a drága kinccsel, vagyis az akkumulátoridővel.

Ehhez hasonló technológia a jelenlegi MacBook Pro konfigurációk esetében is jelen van, ám közel sem automatikus. Az Optimus Technológia ezzel szemben észrevétlenül váltogatja majd a videokártyát és az integrált video vezérlőt, legalábbis a következő generációs MacBook Pro konfigurációk esetén. A Nehalem alapú processzorok megjelenésével az Nvidia GeForce 9400M lapkakészlete, amely a MacBook és MacBook Pro konfigurációkban egyaránt jelen van, kiszorult a szegmensből, helyét pedig az Intel új video vezérlője vette át, amely a processzor belsejében kap helyet. Az Nvidia az Intellel folytatott hadakozás miatt nem készíthet lapkakészletet a beépített memóriavezérlővel ellátott Nehalem alapú processzorokhoz.

A következő generációs MacBook Pro konfigurációkban a külön videokártya alkalmazása már csak a gyenge integrált video vezérlő miatt is indokolt, főleg, ha az Apple a Mac OS X Snow Leopard esetében az OpenCL támogatást ki akarja aknázni. Ezt a technológiát a "hagyományos" MacBook családban is örömmel látnánk, ám ebben a szegmensben egyelőre nincs információ arról, hogy a gyártó kívánja-e alkalmazni a technológiát következő generációs termékeinél. Az Optimus Technológia most az Nvidia malmára hajthatja a vizet mégy így is, hogy az AMD Mobility Radeon HD 5000-es sorozatú video vezérlői jobb paraméterekkel rendelkeznek a jelenlegi Nv-s alternatíváknál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward