Nvidia GT200 GPU: nagy lesz és nagyon forró?

Az Nvidia a GeForce 6-os sorozat 2004-es megjelenése óta többé-kevésbé hibák nélkül teljesített a rivális, azaz az AMD kártyáival szemben. A legfrissebb információk szerint a gyártó dolga a GT200-as egységek megjelenésével nehezebb lesz, ugyanis a következő generációs kártyák magja nagy mértékben fog majd melegedni.

Nvidia GT200 GPU: nagy lesz és nagyon forró?

Az Nvidia a GeForce 6-os sorozat 2004-es megjelenése óta többé-kevésbé hibák nélkül teljesített a rivális, azaz az AMD kártyáival szemben. A legfrissebb információk szerint a gyártó dolga a GT200-as egységek megjelenésével nehezebb lesz, ugyanis a következő generációs kártyák magja nagymértékben fog majd melegedni.

A GT200-as GPU magja 576 mm2-es felülettel rendelkezik, ami nagyjából 1.8-szor nagyobb, mint a gyártó jelenlegi leggyorsabb G92-es GPU-jának méretei. Nem túl meglepő, hogy a mag méretének növekedésével az egység TDP-je is megnőtt: a GT200-zal felvértezett kártyák közül a GTX 280-as modell 236W-os, míg a GTX 260-as modell 182W-os TDP-vel rendelkezik majd - számoltak be a források.

A legfrissebb értesülések szerint az Nvidia a GTX 280-as modellt 649 dolláros áron kínálja, míg a GTX 260-as egységért 449 dollárt kér majd el. Ezzel szemben az AMD következő generációs videokártyáinak, azaz a HD 4000-es sorozat tagjainak ára várhatóan 350 dollár alatt helyezkedik majd el, ami rendkívül versenyképes lehet az Nvidia kártyáival szemben. Ez azt jelenti, hogy az Nvidia-nak még nagyobb figyelmet kell majd fordítania a G92-es kártyák árazására, illetve még agresszívebb árstratégiával kell majd válaszolnia az AMD következő generációs kártyáira. Az Nvidia ahhoz, hogy a GT200-asok még versenyképesebbek legyenek, a chipeket fejlettebb, 55 nm-es gyártási technológiával is elkészíti. Ennek köszönhetően az új GT200-asok, amelyek majd a nyár vége felé jelennek meg, várhatóan olcsóbbak lesznek, mint a június 18-án debütáló jövevények.

Egyes vélemények szerint a GT200-as GPU-k olyanok lesznek, mint annak idején a GeForce FX 5800 Ultra megoldások, ám ilyen párhuzamot vonni egy régi, gyenge, több sebből vérző technológia és egy még meg sem jelent termék között bizony felelőtlenség lenne. Kíváncsian várjuk, hogy mire lesznek képesek az újdonságok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward