Nvidia: dehogy blokkoljuk mi a Hydrát!

A Lucid mérnökei Hydra néven egy olyan chipet fejlesztenek, amely platform függetlenül több GPU összekapcsolását teszi lehetővé úgy, hogy bármelyik gyártó kártyáit használhatjuk, mindezt zökkenőmentesen, megfelelő skálázódás mellett, azaz a GPU-k teljesítménye hatékonyan összeadódik. A néhány nappal ezelőtt érkezett hírek szerint a CrossfireX és SLI technológiák riválisának kikiáltott megoldást az Nvidia a jövőben szoftveresen blokkolni fogja, azaz Nvidia kártyákkal nem lehet majd használni a Lucid Hydrájával ellátott rendszereket. A legfrissebb hírek már a korábbi kijelentéseknek teljes mértékben ellentmondanak: az Nvidia állítása szerint ők egyáltalán nem akarnak keresztbe tenni a Hydrának, sőt várják annak hivatalos debütálását, másrészt az MSI illetékesei pedig cáfolják, hogy a vállalat első, Hydra chipre épülő alaplapja azért késne, mert az Nvidia nem nézi jó szemmel, hogy rontják az SLI licenc-bizniszének folyását.

Nvidia: dehogy blokkoljuk mi a Hydrát!

A Lucid mérnökei Hydra néven egy olyan chipet fejlesztenek, amely platform függetlenül több GPU összekapcsolását teszi lehetővé úgy, hogy bármelyik gyártó kártyáit használhatjuk. Mindezt zökkenőmentesen (elvileg), megfelelő skálázódás mellett, azaz a GPU-k teljesítménye hatékonyan összeadódik. A néhány nappal ezelőtt érkezett hírek szerint a CrossfireX és SLI technológiák riválisának kikiáltott megoldást az Nvidia a jövőben szoftveresen blokkolni fogja, azaz Nvidia kártyákkal nem lehet majd használni a Lucid Hydrájával ellátott rendszereket. A legfrissebb hírek már a korábbi kijelentéseknek teljes mértékben ellentmondanak: az Nvidia állítása szerint ők egyáltalán nem akarnak keresztbetenni a Hydrának, sőt várják annak hivatalos debütálását, másrészt az MSI illetékesei pedig cáfolják, hogy a vállalat első, Hydra chipre épülő alaplapja azért késne, mert az Nvidia nem nézi jó szemmel, hogy rontják az SLI licenc-bizniszének folyását.

Galéria megnyitása
A szakemberek elmondása szerint a késés mögött semmiféle gyártói ellenérdek nem áll, mindössze annyi az ok, hogy a Windows 7 driver fejlesztése és tökéletesítése még zajlik, így egyelőre nem érett meg a termék arra, hogy az üzletek polcaira kerülhessen. A korábban megjelent Big Bang Trinergy névre keresztelt alaplap sem az Nvidia nyomására érkezett előbb, mindössze a terveknek megfelelően dobták piacra az idei év harmadik negyedévében. Ez az alaplap egyébként az Nvidia NF200-as chipjével büszkélkedik, amely extra PCI Express sávokat kínál az SLI rendszerek építőinek. Gyakorlatilag ez az alaplap az, ami miatt a pletykák szárnyra kaptak, és a különböző források az Nvidia számlájára írták a késést. A Hydra chippel ellátott alaplap, amely a Big Bang Fuzion nevet fogja viselni, előreláthatólag a jövő év elején mutatkozhat be, ha a szoftverrel kapcsolatos fejlesztések a terveknek megfelelően zajlanak. Az MSI illetékesei azt is kiemelték, hogy a Big Bang jelző nem egy alaplapot, hanem egy alaplap családot takar, amiben többek között a Hydrára alapuló megoldás is helyet kap.

Visszatérve az nVidiára, a hivatalos álláspontja szerint tiltásról szó nincs, sőt, a jövőben sem tervezik, hogy akármilyen módon keresztbe tegyenek a komoly riválisnak ígérkező Lucid Hydrájának. Pedig a lapkakészlet piacon folytatott elkeseredett harc, és az SLI licencek bevételeinek "féltése" miatt akár még logikusan is hangzana, ha az Nvidia valóban lehetetlenné tenné a Hydra használatát. A gyártó nem készíthet az Intel beépített memóriavezérlős processzoraihoz lapkakészleteket, így jelentős bevételektől esik el, amelyeknek egy részét az új Intel lapkakészletekhez történő SLI licenc biztosításának díjával próbál pótolni a cég. A Hydra jó eséllyel ezeket a bevételi forrásokat is leapaszthatná, amennyiben elég sikeres, de ez jelenleg még túlságosan is feltételes módnak mondható, így nem érdemes vele foglalkozni.

A végszó a lényeg: az Nvidia nem akar szoftveresen Hydrát blokkolni, az MSI Big Bang Fuzion pedig nem az Nvidia miatt, hanem a driverek tökéletesítése miatt késik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap