NV GT300: 416 chipből csak 7 lett jó első körben

Érdekes információk láttak napvilágot az Nvidia GT300-as grafikus processzoraival kapcsolatban, pontosabban arról, hogy az első tesztpéldányok esetében mennyire csapnivaló hibaszázalék mellett zajlott a termelés. A kiábrándító eredményekben minden bizonnyal fontos, sőt, talán kulcsszerepet játszanak a 40 nm-es gyártástechnológiával kapcsolatos kisebb-nagyobb problémák is, ám az eredmények még ezzel együtt is minden várakozást bőségesen alulmúlnak.

NV GT300: 416 chipből csak 7 lett jó első körben

Érdekes információk láttak napvilágot az Nvidia GT300-as grafikus processzoraival kapcsolatban arról, hogy az első tesztpéldányok esetében mennyire csapnivaló hibaszázalék mellett zajlott a termelés. A kiábrándító eredményekben minden bizonnyal fontos, sőt, talán kulcsszerepet játszanak a 40 nm-es gyártástechnológiával kapcsolatos kisebb-nagyobb problémák is, ám az eredmények még ezzel együtt is minden várakozást bőségesen alulmúlnak.

Az első GT300-as GPU-k szilícium lapkái nagyjából két hete készültek el, ám az első körben legyártott grafikus processzorok esetében hatalmas hibaszázalék mutatkozott. A félvezető iparban dolgozó szakértők szerint egy friss, új gyártástechnológiával készülő chip esetében az első gyártásból származó termékeknél 20% (pesszimista) és 50% (optimista) között szokott elhelyezkedni a működő chipek aránya.

Galéria megnyitása

És most jönnek a sokkoló adatok. Az Nvidia a TSMC-vel összesen négy darab ostyát készíttetett, amelyeken egyenként 104 darab chip helyezkedett el. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az első gyártás alkalmával 416 darab tesztpéldány készült el, no de hogy ebből pontosan mennyi működött? Mindössze hét darab, azaz kerekítve1,7%-nyi. 416 próbálkozásból hét lett jó, ami csapnivaló aránynak minősül. Az első lapkák esetében általában kisebb-nagyobb javításokat, illetve módosításokat is kell eszközölni, ugyanis számos hibára derülhet ilyenkor fény, amelyek a tervezés alkalmával rejtve maradtak. Jó hír, hogy a termékeknél nincs olyan hiba, ami a gyártástechnológiából fakad és összességében úgy működnek, ahogy a mérnökök azt korábban tervezték. Más szóval a chipek nem hibátlanok, de a tervezés alkalmával felfedezett problémákon felül újabb hibák nem jelentkeztek.

Hogy a második körben sikerül-e lejjebb szorítani a hibaarányt, az egyelőre rejtély. A nehézségek miatt a chipek és így a velük felszerelt termékek  csak kisebb-nagyobb késéssel jelenhetnek majd meg. Amennyiben a második körben jelentősen javul a helyzet, akkor van ok a reményre, ám ha nem, akkor némi időt vesz majd igénybe a következő tesztpéldányok gyártásának előkészítése. Hogy ennek hatására vajon mikor jelennek meg a GT300-as újdonságok, az szintén nem tudható.

Az Nvidia nem kommentálta a híreket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward