Noteszgépek WIN7-tel: hosszabb üzemidő

Noteszgépek WIN7-tel: hosszabb üzemidő

A Microsoft legfrissebb operációsrendszere, a Windows 7 nagyjából másfél hónap múlva mutatkozik be a nagyközönség előtt, vagyis a termék végleges változatát innentől kezdve lehet majd elérni a különböző üzletek polcain, de akár új konfiguráció vásárlásakor előtelepített formában is szert tehetünk majd a friss rendszerre.

Az új operációsrendszer számos újítást tartalmaz majd: a korábbi hírek szerint például fejlettebb SSD kezelést kínál és bevezeti a piacon a DirectX 11-es technológia támogatását is. A termék a legfrissebb értesülések szerint nem csak az asztali rendszerek felhasználóinak, de a mobil gépek tulajdonosainak is tartogat egy kellemes meglepetést: a Windows 7-tel felvértezett noteszgépek hatékonyabban bánnak majd az akkumulátoridővel, azaz hosszabb ideig dolgozhatunk vagy szórakozhatunk a notebookokkal, mint Windows Vista esetén.

Az Intel és a Microsoft egy érdekes bemutatón szemléltette a Windows 7 és a Windows Vista eltérő energiagazdálkodásából adódó tényeket: a Windows 7-tel ellátott noteszgépen DVD lejátszás közben 20%-kal jobban alakult az akkumulátoridő, azaz ennyivel takarékosabb volt az adott rendszer, mint a Windows Vista-val ellátott, teljesen azonos konfiguráció. Átlagban DVD lejátszás tekintetében a notebook felhasználók Windows 7 alkalmazása esetén 10-20%-kal hosszabb ideig üzemelő akkumulátorral számolhatnak, mint ha ugyanarra a rendszerre Windows Vista-t telepítenének. A teszt alkalmával egyébként Lenovo ThinkPad T400-as konfigurációkat hívtak segítségül, amelyek közül a Windows 7-tel ellátott változat 15,6W-os, míg a Windows Vista-val felszerelt konfiguráció 20,5W-os fogyasztás mellett üzemelt. A becsült üzemidő a Windows 7-es rendszernél 5.46 óra, míg a Windows Vista alapú noteszgépnél 4.14 óra volt.

A teszt alkalmával a szakemberek arra nem tértek ki, hogy pontosan milyen változtatásokkal sikerült elérni, hogy a Windows 7 alacsonyabb fogyasztás mellett tudja teljesíteni a rá bízott feladatot, de a dolgok hátterében valószínűleg az optimalizált Windows Media Player 12 áll, ugyanis azzal a szoftverrel végezték a tesztet.

A Windows 7 természetesen egyéb területeken is fejlettebb energiagazdálkodást kínál, nem csak DVD lejátszás esetén. A CNet kérdésére, hogy pontosan mekkora mértékű javulást hoz majd akkumulátoridőben a Windows 7 a Windows Vista-hoz képest, a Microsoft illetékesei megtagadták a számszerűsített választ, mondván nagyon sok paraméter befolyásolja az elérető megtakarítás pontos mértékét. A két notebook között üresjáratban 2,9%-os fogyasztáskülönbség volt mérhető, természetesen a Windows 7-es modell javára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward