Nő az AMD piaci részesedése az alaplap piacon?

Nő az AMD piaci részesedése az alaplap piacon?

Tavaly nyáron az iSuppli piaci elemzései még arról számoltak be, hogy az AMD mindösszesen csak a 13%-át birtokolta a processzorpiacnak 2008 első negyedévében. Hogy a vállalatnak segítenek-e jobb eredményt elérni a piacon az új Phenom II-es modellek, az egyelőre rejtély, mindenesetre a DigiTimes által megkérdezett alaplapgyártó vállalatok azon a véleményen vannak, hogy az AMD processzorral kompatibilis alaplapok a viszonteladói piac 30%-át birtokolják majd az idei év első felében.

A processzorok szállítási mutatói és az alaplapok forgalma nincsenek egymással egyértelműen szoros kapcsolatban, ennek ellenére a DigiTimes forrásai mégis hisznek benne, hogy az AMD jelentős mértékben növeli majd a piaci részesedését. Érvként többek között azt hozták fel, hogy a Socket AM2+-os alaplapok az AMD processzorkínálatának egészét támogatják, köztük a frissen piacra dobott három- és négymagos Socket AM3-as egységeket is, így a vásárlók számára rendkívül vonzóak a gyártó termékei – fejtették ki az alaplapgyártók. A Socket AM3-as processzorfoglalattal ellátott alaplapokkal kapcsolatban már közel sem ennyire bizakodóak a gyártók, ugyanis a termékekhez szükséges DDR3-as memóriák drágák, valamint a lapokban nem képesek üzemelni a régebbi, Socket AM2+-os processzorok sem.

A gyártók érvelései meglehetősen gyengék, ugyanis számtalan LGA 775-ös processzorfoglalattal ellátott Intel alaplap van a piacon, amelyek kedvező áron érhetőek el és támogatják az Intel teljes Core 2-es processzorcsaládját. Más kérdés, hogy azok, akik a Core i7-es processzorok valamelyikét szemelték ki, azoknak drága LGA 1366-os deszkát kell beszerezniük, szintén drága DDR3-as memória modulok kíséretében, de helyzetet tovább bonyolítja az is, hogy a gyártó az év második felében újabb processzorfoglalatot vezet majd be. A sok processzorfoglalat láttán a gépcsere előtt álló felhasználók bizony gondolkodóba eshetnek, hogy vajon érdemes-e számukra Intel konfigurációt építeni. Minden bizonnyal ez utóbbi miatt gondolják az alaplapgyártók úgy, hogy az AMD jelentősen javíthat piaci helyzetén.

A feltevés elgondolkodtató, némi logika is van benne, de hogy bejön-e, azt majd a vásárlók reakciói döntik el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward