Nextgen Mini-ITX alaplapot készít az Intel

Nextgen Mini-ITX alaplapot készít az Intel

Nagyjából egy évvel ezelőtt, az Intel elhatározta, hogy konkurenciát állít a VIA Mini-ITX alaplapjainak. Akkoriban a processzorgyártó nagyvállalat "nem vette túlságosan komolyan" a megmérettetést, így az elkészített Mini-ITX terméknél SiS662-es lapkakészletet használt ahelyett, hogy saját lapkakészlettel állt volna elő. Az Intel D201GLY típusjelzésű alaplap, amely természetesen fogadta a gyártó Core 2 Duo processzorait, mégis nagy népszerűségnek örvendett, illetve örvend még talán ma is. Ha igazak a hírek, akkor a vállalat hamarosan stratégiát vált, és saját lapkakészletével felvértezett Mini-ITX alaplapot dob piacra.

A kínai Expreview információi szerint az Intel tervei között szerepel, hogy hamarosan Mini-ITX formátummal rendelkező, G45-ös lapkakészletre épülő alaplapokat állít csatasorba a VIA megoldásai ellen. A G45-ös újdonságok integrált videó vezérlővel lesznek felvértezve, amely DirectX 10-es támogatással és HDMI kimenettel is bír, az alaplapok képesek lesznek a 45nm-es csíkszélességgel készülő 1333 MHz-es FSB-vel érkező processzorok fogadására is.

Az első ilyen G45-ös deszka DG45FC típusjelzéssel rendelkezik, ezen a lapon lesz DVI és HDMI kimenet egyaránt, de a kivezetések között egy eSATA portot is találunk majd. Az alaplapon 4 darab SATA 3Gbps-os port lesz jelen, ezek lehetővé teszik majd a RAID technológia használatát is. Az újdonság két darab DDR2-800 MHz-es memóriákat fogadó slottal és egy PCIe x1-es csatolófelülettel is el lesz látva.

Az Expreview értesülései szerint az Intel DG45FC várhatóan még június előtt a boltok polcaira kerül. Az előzetes információk alapján úgy tűnik, hogy az Intel rengeteg funkciót présel bele a Mini-ITX formátummal rendelkező lapba. A kis méretű konfigurációk hűtését nem lesz könnyű megoldani, így a vélemények szerint az Intel újdonsága valamivel nagyobb mérettel fog rendelkezni, mint az átlagos Mini-ITX konfigurációk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward