Finoman szólva is nehezen indult a Steam Deck előrendelése

Sokan órákig küzdöttek egy Steam Deckért, de vesztesen távoztak.

Finoman szólva is nehezen indult a Steam Deck előrendelése

A Steam Deck eléggé felrobbantotta az internetet. A Valve új kézikonzolja sokak érdeklődését felkeltette, ami nem csoda a mai hardverárakat figyelembe véve.

A Valve igyekezett elejét venni annak, hogy sokan, akár automata botok segítségével vásároljanak Steam Decket maguknak, ezért több védelmet is eszközöltek az előrendelési folyamat során. Az egyik védelem, hogy csak olyanok tudnak vásárolni Steam Decket az első 48 órában, akiknek régi Steam fiókjuk van, a másik pedig az, hogy 4 euró foglalót kell fizetni, amit visszaadnak, ha meggondolnánk magunkat. Úgy vélték, ez a korai pénzmozgás elrettentheti a spekuláns nyerészkedőket a nagyobb tételek vásárlásától.

Percekkel az előrendelés kezdete után már látható volt, hogy mindkét védelem hibásan működött és a Steam jó szokásához híven megint nem bírta a rohamot, így órákig kellett szenvedni az elővásárlással.

Konkrétan az előrendelés 16-án délután 7 órakor vált elérhetővé azoknak, akik megfeleltek a két feltételnek, ezután viszont bekövetkezett a már megszokott Steam halál és egyáltalán nem volt hajlandó betölteni az oldal az érdeklődők számára. Sok reménykedő vásárló az első perctől kezdve a gép előtt ült és próbálta megkezdeni a vásárlást, de hiába, többen lemaradtak a decemberi rajtról. A Steam ugyanis rengeteg hibajelenséget produkált az első órákban, olyanokat, amik sokakat kizártak az első készletek megszerzéséből. Szemezgessünk is néhányból.

Az egyik a már említett elérhetetlenség volt, ebben az esetben semmi nem töltött be, lehetetlen volt a termék megtekintése is.

A következő fél órában olyan hiba ütötte fel a fejét nagy tömegeknél, hogy a Steam egyszerűen megtagadta a vásárlást arra hivatkozva, hogy túl fiatal a fiók és csak később lesz lehetőség előrendelésre. Ez a meglepő megállapítás természetesen az én 12 éves, 1000+ játékkal rendelkező fiókomra is érvényes volt. 

Körülbelül 45 perccel a start után ezt sikerült fixálniuk a Valve-nál és már több ember rá tudott nyomni a foglalás gombra, igaz, eddigre már a decemberi példányok a legtöbb régióban már elfogytak. Többen jelezték, hogy csak jövő évre tudtak rendelni maguknak készüléket, holott korábban még csak a rendelés közelébe se engedte őket a rendszer.

Mint kiderült, a készletek régiókra lettek bontva és Magyarország szerencsére kitartott. Nálunk egészen sokáig kapható volt a decemberi időpont mellett a 64 gigabájtos verzió, vagyis megérte tovább harcolni érte.

Az oldal persze nem engedett így sem tovább, de az F5 nyomogatások között néha fel-fel villant a foglalás gomb elérhető állapotban. Ha sikerült pont egy ilyen pillanatban megnyomni a gombot és a Steam vásárlási felület sem omlott össze, akkor bár örülhettünk, de mégsem nyugodhattunk meg.

Azok, akik ugyanis PayPallal akarták kifizetni a 4 eurót, szinte 100% bizonyossággal hibába ütköztek és a rendszer kidobta őket. Kezdhették elölről az F5 nyomogatását és ha véletlenül újra bejutottak, abban sem volt köszönet, ugyanis, ha valakinek nem sikerült a vásárlás, akkor a Steam kegyetlenül kitiltotta őket a rendszerből a túl sok vásárlási kísérletre hivatkozva.

Nem volt jobb a bankkártyás fizetési móddal sem a helyzet, amivel én is próbálkoztam. Egy-egy kattintás több perces reakcióidővel volt csak hajlandó működni, és többször meg is állt a folyamat azzal, hogy nem a fizetési oldalt, hanem a Steam főoldalát töltötte be a rendszer. Ilyenkor mindent elölről kellett kezdeni, F5 nyomogatás percekig, majd újabb perceken keresztül a nem reagáló képernyő bámulása következett.

A szerencsések el tudtak jutni a fizetésig, de itt is voltak ám meglepetések: a banki fizetés jóváhagyása után rendszerint nem a „gratulálok” képernyő, hanem a rettegett főoldal töltődött be, innentől pedig a próbálkozóra szállt a Steam-átok, ami szerint a túl sok vásárlási kísérlet miatt ki lett az illető tiltva ismeretlen időre.

Nekem négyszer sikerült eljutnom a banki alkalmazás jóváhagyásáig, de mindig visszakerültem a Steam főoldalára. Két és fél óra harc után sikerült lefoglalnom a saját Steam Deckemet és én még a szerencsésebbek közé tartozom.

Mostanra már technikai hibáktól mentesen lehet lefoglalni egy jövőbeli eszközt, de nem árt sietni, mert több régióban már annyira elfogyott a Steam Deck, hogy már 2022-re sem lehet foglalni.

Galéria megnyitása

{{ data.question }} {{ answer.percent }} Te már szavaztál! Eddig {{ data.voteCount }} szavazat érkezett Eddigi eredmények Szavazok Frissítés

Ahogy várható volt, a nyerészkedők máris elkezdték feltölteni a jövendőbeli Steam Deck konzolokat az Ebay-re és mindenféle csuda áron árulni azt. Ha tehát lemaradtál az elővásárlásról, karácsonyra biztosan tudsz majd venni magadnak egyet másfél millió forintért, nem kell aggódni.

Az ügy végére pedig egy bónusz meglepetés.

A SteamDB készítőjének sikerült a Steam adataiból kinyerni azt az információt, hogy hányan rendeltek elő az új konzolra régiókra bontva. Egészen elképesztő különbség van az Észak-Amerika és Európa között a konzol várható sikerességét illetően, hiszen a tengerentúlon több, mint 83 000 példányt rendeltek elő (a tweet írásának pillanatában), míg Európában csak 15 000-et (bár az is lehet, hogy az amerikai szerverek jobban bírták a terhelést, talán idővel ez is ki fog majd derülni).

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap