Nehalem alapú Intel Xeonok: nagyon gyorsak

Az Intel nemrégiben dobta piacra legfrissebb processzorait, amelyek az új, Nehalem kódnevű architektúrára épülnek. A vállalat már gőzerővel készíti a szerver piacra szánt újdonságait is, ezek a processzorok szintén a Nehalem architektúrára alapoznak, az előzetes tesztek szerint a jelenleg forgalomban lévő Xeon processzoroknál esetenként közel kétszer nagyobb teljesítmény elérésére is képesek lesznek.

Nehalem alapú Intel Xeonok: nagyon gyorsak

Az Intel nemrégiben dobta piacra legfrissebb processzorait, amelyek az új, Nehalem kódnevű architektúrára épülnek. A vállalat már gőzerővel készíti a szerver piacra szánt újdonságait is, ezek a processzorok szintén a Nehalem architektúrára alapoznak, és az előzetes tesztek szerint a jelenleg forgalomban lévő Xeon processzoroknál esetenként közel kétszer nagyobb teljesítmény elérésére is képesek lesznek.

A Nehalem alapú Xeonok az első tesztek alapján igazán ígéreteseknek tűnnek: egy kétprocesszoros, 3,4 GHz-es, jelenlegi is forgalomban lévő egységekből álló rendszer 90 pontot ért el a SPEC tesztjén, míg az új, Xeon X5560-as típusjelzésű, 2,8 GHz-en üzemelő modellekkel szerelt rendszer 160 pontot teljesített. A tesztben a lebegőpontos számítást vizsgáló matematikai tesztek segítségével próbálták megizzasztani a processzorokat.

Az új Xeonok teljesítményét az AMD legfrissebb, Shanghai architektúrára épülő Opteron processzoraival szemben is megvizsgálták. Az AMD kétprocesszoros, 2,7 GHz-es Opteronokból álló tesztrendszere 105 pontot teljesített, de még a négy Opteron processzorból áll rendszer is csak 190 pontot kapott, ami a kétprocesszoros Nehalem alapú Intel munkaállomás 160 pontjához mérve nem túl sok. Az Intel a tesztben szereplő 2,8 Ghz-es Xeonok mellett 2,93 Ghz-es és 3,2 GHz-es újdonságokat is készít majd, amelyek még nagyobb teljesítményre lesznek képesek.

A jelentősnek mondható teljesítménynövekedést tulajdonképpen a memória architektúrában bekövetkezett változásoknak lehet betudni. A Nehalem alapokon nyugvó Xeonok már a Core i7-es asztali modellekhez hasonlóan beépített memória vezérlővel bírnak. Az új, ún. point-to-point (pontból pontba) típusú kapcsolatnak köszönhetően a processzor magjai közvetlenebb kapcsolatban vannak a különböző rendszerelemekkel. Ezek a változások együttesen kisebb késleltetést tesznek lehetővé, valamint feleslegessé teszik a hagyományos FSB (Front Side Bus) eljárás használatát, ezzel egy időben pedig 35 GB/s-ra növelik a rendszer maximális memória sávszélességét, plusz kiküszöbölik a memória alrendszer korábbi kisebb-nagyobb gyengeségeit is.

A HyperThreading technológia szintén előnyt jelent az egységeknél, ugyanis használatával egyetlen processzormag egyidejűleg akár két szálon is dolgozhat. A fejlesztéseknek és az optimalizációknak köszönhetően a rendszer így egy órajel leforgása alatt több információt tud feldolgozni, sőt, lehetőség nyílik a hatékony, párhuzamos munkavégzés igénybevételére is.

Az Intel jelenlegi tervei szerint az új Xeon processzorok megjelenésére 2009 elején kerülhet sor, akkoriban a Dell és a HP munkaállomásaiban jelenhetnek meg először az újdonságok, de az Apple frissített Mac Pro munkaállomásait is Nehalem alapú Xeon modellekkel vértezik fel, legalábbis a korábbi hírek erről számoltak be.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward