NEC: itt a folyadékhűtők új riválisa

A NEC mérnökei egy újfajta hűtést készítettek, amelynek segítségével a folyadékhűtésen alapuló megoldásoknál olcsóbban és hatékonyabban hűthetőek a processzorok, illetve a GPU-k. A technológia a fázisváltáson alapul, amely egyáltalán nem egy új keletű dolog: néhány cég már most is kínál hasonló elven működő hűtőket, de ezen az elven működnek a háztartásokban található hűtőszekrények is.

NEC: itt a folyadékhűtők új riválisa

A NEC mérnökei egy újfajta hűtést készítettek, amelynek segítségével a folyadékhűtésen alapuló megoldásoknál olcsóbban és hatékonyabban hűthetőek a processzorok, illetve a GPU-k. A technológia a fázisváltáson alapul, amely egyáltalán nem egy újkeletű dolog: néhány cég már most is kínál hasonló elven működő hűtőket, de ezen az elven működnek a háztartásokban található hűtőszekrények is.

A gyártó hűtőközegként CFC vegyületet (chlorofluorocarbon – klorofluorokarbon, azaz fluorozott, klórozott szénvegyület) alkalmaznak, amelynek forráspontja 50 Celsius fok körül helyezkedik el. A folyadék halmazállapotú anyag a processzor hőjétől gáz halmazállapotúvá válik, majd a rendszerben található radiátorhoz eljutva és ott lehűlve ismét cseppfolyós halmazállapotúvá alakul, visszafolyik a hűtőblokkhoz és a folyamat kezdődik elölről. Hogy mi a NEC megoldásának legfontosabb előnye? A gyártó állítása szerint az általa kifejlesztett rendszer 60%-kal kevesebb energiát igényel a működéshez, mint egy folyadékhűtő rendszer és 80%-kal kevesebbet fogyaszt, mint egy felsőkategóriás léghűtő rendszer. A termék a rendkívül jó hatásfok mellett halkan is üzemel, ugyanis a hőleadó radiátoron egy alacsony fordulatszámon dolgozó ventilátort helyeznek el.

A NEC kiemeli, hogy az alkalmazott CFC vegyület környezetkímélő, azaz a hagyományos vegyületeknél jóval kisebb mértékben fokozza az üvegházhatást.

Az új hűtő 70%-kal olcsóbban állítható elő, mint egy hasonló teljesítményű folyadékhűtő rendszer, ami nem elhanyagolható előny. A NEC a terméket egyelőre nem kereskedelmi forgalomba, azaz átlagfelhasználók konfigurációiba szánja, hanem adatközpontok processzorainak hűtését kívánja az újdonság segítségével ellátni. A friss megoldás segítségével a gyártó állítása szerint az adatközpontok teljes fogyasztása akár több, mint 40%-kal is csökkenthető lesz.

A termék kifejlesztésében a japán NEDO (Új Energia és Ipari Technológia Fejlesztési Szervezet – New Energy and Industrial Technology Development Organization) is közreműködött

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward