Nagyteljesítményű IBM szuperszámítógépek

Az IBM két nagyteljesítményű számítógépet készít az Amerikai Kormányzat számára, a gépek a Lawerence Livermore National Laboratory-ben (Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium) kapnak helyet, feladatuk többek között az Amerikai Egyesült államok nukleáris raktárkészletének monitorozása és kezelése lesz, de emellett különböző tudományos célokra is felhasználják őket, például meteorológiai szimulációkhoz, illetve egyéb nagy számítási teljesítményt igénylő feladatokhoz . Az első újdonság egy 500 TeraFLOPS számítási teljesítménnyel bíró konfiguráció lesz, amely BlueGene/P típusjelzéssel lesz ellátva, és amely április folyamán érkezik meg a laboratóriumba. A második konfiguráció már egy erősebb rendszer lesz: a Sequoia kódnévvel ellátott számítógépfürt már 20 PetaFLOPS számítási teljesítményt fog kínálni. A Sequoia 2012-ben áll munkába, a rendszer tízszer nagyobb teljesítményt nyújthat majd, mint a jelenlegi legerősebb rendszerek.

Nagyteljesítményű IBM szuperszámítógépek

Az IBM két nagyteljesítményű számítógépet készít az Amerikai Kormányzat számára, a gépek a Lawrence Livermore National Laboratory-ban (Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium) kapnak helyet, és feladatuk többek között az Amerikai Egyesült Államok nukleáris raktárkészletének monitorozása és kezelése lesz, de emellett különböző tudományos célokra is felhasználják őket, például meteorológiai szimulációkhoz, illetve egyéb nagy számítási teljesítményt igénylő feladatokhoz . Az első újdonság egy 500 TeraFLOPS számítási teljesítménnyel bíró konfiguráció lesz, amely BlueGene/P típusjelzéssel lesz ellátva, és amely április folyamán érkezik meg a laboratóriumba. A második konfiguráció már egy erősebb rendszer lesz: a Sequoia kódnévvel ellátott számítógépfürt már 20 PetaFLOPS számítási teljesítményt fog kínálni (20 billiárd lebegőpontos művelet másodpercenként). A Sequoia 2012-ben áll munkába, a rendszer tízszer nagyobb teljesítményt nyújthat majd, mint a jelenlegi legerősebb rendszerek.

Az idén április folyamán érkező konfiguráció, azaz a BlueGene/P rendszer PowerPC 450-es processzorokból fog felépülni, melyek 850 MHz-es órajelen üzemelnek és összesen négy processzormaggal rendelkeznek. Az újdonságokból egyetlen ún. rackben (számítógép szekrény) 4096 darab lesz jelen, a komplett számítógépfürt 96 darab ilyen rackből áll.

A Sequoia kódnévvel ellátott szuperszámítógép már 45 nm-es csíkszélességű processzorokkal gazdálkodhat, és az egyes CPU-k összesen 16 maggal rendelkeznek majd, miközben a BlueGene/P-ben található PowerPC 450-es modelleknél magasabb órajelen üzemelnek majd, ám erről egyelőre nincsenek pontos információk.

A 96 darab rackből álló Sequoia rendszerben összesen 1,6 PB (PetaByte) memória lesz jelen, a konfiguráció 1,6 millió darab processzormagból fog állni, ám a különlegességgel kapcsolatban további részleteket egyelőre nem közölt a vállalat. Annyi tudható, hogy a Sequoia rendszer 15-ször gyorsabb lesz, mint a BlueGene/P (valószínűleg a hatásfok miatt nem 20), miközben azonos méretekkel és alig magasabb fogyasztással fog rendelkezni. A Lawrence Livermore-nál dolgozó Mark Seager szerint a BlueGene rendszerek tökéletesen megfelelnek a szakemberek igényeinek, eközben fele annyit fogyasztanak, mint a riválisok megoldásai és harmad annyit, mint a legnagyobb étvágyú rendszerek. Ez a tény nagyjából 35 megawattnyi energia megtakarítást jelent a gép teljes élettartama alatt, ami megközelítőleg 24,5 millió dolláros tétel, plusz 108 kilótonnával kevesebb széndioxid kerül a levegőbe, ami szintén nem elhanyagolható előny.

A két rendszer árával és a tranzakció részleteivel kapcsolatban nem osztott meg információkat az IBM.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward