Nagyobb beágyazott memória a T-Ram jóvoltából

A jövő AMD processzoraiban a korábban feltételezettnél nagyobb gyorsítótárak kaphatnak majd helyet, legalábbis a legfrissebb információk szerint erre jó esély van. Az AMD kiszervezett gyáraiban processzorokon kívül egyéb chipek is készülhetnek majd, erre jó példa az a megállapodás, amelyet a GlobalFoundries és a T-RAM kötött nemrégiben. A két cég a megállapodás részeként a T-RAM Thyristor-Ram technológiáját is alkalmazni fogja beágyazott memóriák készítésére.

Nagyobb beágyazott memória a T-Ram jóvoltából

A jövő AMD processzoraiban a korábban feltételezettnél nagyobb gyorsítótárak kaphatnak majd helyet, legalábbis a legfrissebb információk szerint erre jó esély van. Az AMD kiszervezett gyáraiban processzorokon kívül egyéb chipek is készülhetnek majd, erre jó példa az a megállapodás, amelyet a GlobalFoundries és a T-RAM kötött nemrégiben. A két cég a megállapodás részeként a T-RAM Thyristor-Ram technológiáját alkalmazni fogja beágyazott memóriák készítésére.

A Thyristor-RAM a GlobalFoundries 32 nm-es és 22 nm-es gyártástechnológiájával készülhet a jövőben, a termékeket ún. bulk-Si és SOI (Silicon-on-Insulator, azaz szilícium a szigetelőn) eljárással is gyártani fogják. Amennyiben az AMD novemberi kijelentései még aktuálisak, akkor a GlobalFoundries az idei év negyedik negyedévében kezdheti meg a 32 nm-es bulk-Si gyártástechnológia alkalmazását, míg a 32 nm-es SOI alapú termelést majd csak 2010 első negyedévében indítják meg.

A T-RAM „nagysűrűségű” memóriatechnológiája lehetővé teszi a közeljövőben, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb kapacitású beágyazott memóriát helyezzenek el az okostelefonokban, a különböző mobil eszközökben és a netbookok számára készített SoC (System-on-Chip, azaz rendszer a chipen) megoldásokon egyaránt. A Thyristor-RAM eljárás NDR (Negative Differential Resistance) alapú memóriacellákat alkalmaz, amelyet TCCT névre kereszteltek. Ez a megoldás a gyártó állítása szerint forradalmi áttörésnek bizonyul a FET alapú memóriákhoz képest, mint amilyen a 6T-SRAM vagy az eDRAM. Az új eljárás nagyobb teljesítményt, nagyobb kapacitást és rendkívül jó skálázhatóságot biztosít a beágyazott és a diszkrét memória megoldások számára.

Az AMD már készül a 32 nm-es gyártástechnológia alkalmazására is a jövőben megjelenő processzrook esetében: a cég a szerverpiacon az Interlagos és a Valencia megoldásokkal, míg a felsőkategóriás asztali szegmensben az Orochi, a középkategóriában és a notebookok piacán pedig a Llano processzorokkal lesz jelen. Az ultra-hordozható rendszerek esetében Ontario processzorok próbálnak majd helytállni, természetesen ezek a modellek is 32 nm-es csíkszélességgel készülnek. Az AMD egyelőre nem adott információt azzal kapcsolatban, hogy az új processzorok közül pontosan melyeknél kívánják felhasználni a T-RAM új technológiáját, de remélhetőleg rövidesen erről is szivárognak majd ki információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward