Nagy dobásra készül az Intel szerver fronton?

Nagy dobásra készül az Intel szerver fronton?

A Sun oldaláról kiszivárgott PDF dokumentum alapján, amiben az Intel Nehalem processzorok teljesítményével kapcsolatos adatok találhatóak, az Intel nagy dobásra készül. Az egyes eredmények alapján úgy tűnik, hogy a gyártó szerverprocesszora jóval gyorsabb lesz, mint az AMD Barcelona egységei, de az új Nehalem processzorok valószínűleg memóriakezelés területén is okoznak majd néhány kellemetlenséget az AMD számára.

A szóban forgó PDF fájl azóta eltűnt a Sun szerveréről, de a fájlból a ZDnet munkatársainak sikerült másolatot készíteniük, így nincs semmi baj. Az Intel Nehalem egységei az eddigi híresztelések alapján továbbfejlesztett memóriakezeléssel érkeznek: ennek értelmében a processzorok magonként három darab DDR3-as memóriacsatorna kezelésére lesznek képesek, összehasonlításképpen az AMD Barcelona egységei magonként mindössze két memóriacsatornával képesek megbirkózni, az AMD processzorai viszont DDR2-es memóriavezérlővel vannak felvértezve.

A PDF dokumentum alapján a Nehalem egységek jelentősebb teljesítménytöbblettel bírnak majd, mint az AMD Barcelona processzorai: a képen látható Nehalem processzor nagyjából kétszer gyorsabb, mint az AMD 2,3 GHz-en ketyegő Barcelona processzora. A grafikon alapján a Nehalem egység 40%-kal jobb eredményt ért el SPEC CPU tesztben, mint az AMD Shanghai magos processzora, amely 2,8 GHz-es órajelen üzemelt.

A kiszivárgott adatokkal, illetve a korai tesztekkel mindig érdemes vigyázni, azok ugyanis nem feltétlenül megbízhatóak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tesztben szereplő szintetikus alkalmazásokban elért eredmény még nem feltétlenül tükrözi a processzorok valós alkalmazások alatt nyújtott teljesítményét. Ha hihetünk a PDF fájlban látott eredményeknek, akkor az Intel nagy előrelépést hajt majd végre szerverfronton, így az AMD számára ismét nehéz idők jöhetnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward