Nagy a készülődés a szuperszámítógépeknél

Nagy a készülődés a szuperszámítógépeknél

A szuperszámítógépek tulajdonosai és fejlesztői már gőzerővel készülnek, hogy gépeikből a lehető legnagyobb teljesítményt hozzák ki, ugyanis közeleg a június, amikor a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépét állítják teljesítmény szerinti rangsorba. A lista egyik szereplőjéről érkeztek friss hírek: a mérnökök továbbfejlesztették a Jaguar névre hallgató óriásgépet, amely az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban található az Amerikai Egyesült Államok Tennessee államában.

A Jaguar a többi szuperszámítógéphez hasonlóan különböző tudományos feladatokban vesz részt, amelyekben a nem mindennapi rendszer hatalmas számolási teljesítményét hívják segítségül a tudósok a különböző komplex problémák megoldásához. A Jaguar 2006. áprilisában készült el, akkoriban a rendszer 54 TFlop-os számolási teljesítménnyel bírt. A tavalyi év folyamán a konfigurációt továbbfejlesztették, így a korábbi 5212 darab helyett már 11,508 darab kétmagos Opteron processzor teljesített szolgálatot a gépben, ami így 23016 darab maggal gazdálkodhatott. A processzorok 2,6 GHz-es órajelen üzemeltek, a rendszer számolási teljesítménye már 119 TFlop körül helyezkedett el.

Most újabb fejlesztést eszközöltek a rendszerben: a friss Jaguar konfigurációban mostantól 7832 darab négymagos processzor foglal helyet, ennek köszönhetően 31328 maggal büszkélkedik a gép, amely 263 TFlop-os számolási teljesítményre képes. Ez az érték a 2006. áprilisi 54 TFlop-os teljesítmény közel ötszöröse. A fejlesztésnek köszönhetően a rendszer magonként 2 GB memóriával rendelkezik, a teljes rendszermemória mérete 62 TB.

Mostani teljesítményével a Jaguár a 2007-es listán második helyezett lehetne, ám az akkori 119 TFlop-os teljesítménye "mindössze" a hetedik helyre volt elég. Idén jó eséllyel bekerülhet a legjobb ötbe.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward