MSI hadjárat a Gigabyte egyes lapjai ellen

Az manapság már nem számít újdonságnak, hogy az egyes vállalatok minden lehetséges eszközt felhasználnak ahhoz, hogy termékeiket népszerűsítsék. Nem kell messzire mennünk az időben, hogy erre példát találjunk, ugyanis nem is olyan régen történt, hogy az ASUS és a Gigabyte egymásnak esett a DES és az EPU névre hallgató energiatakarékossággal kapcsolatos megoldásaik miatt. A történet aztán rendeződött, de most úgy tűnik, hogy az MSI és a Gigabyte között is feszültség lesz, ugyanis az MSI belső, nem nyilvános prezentációk keretein belül lejárató hadjáratot folytat a Gigabyte és annak egyes alaplapjai ellen.

MSI hadjárat a Gigabyte egyes lapjai ellen

Az manapság már nem számít újdonságnak, hogy az egyes vállalatok minden lehetséges eszközt felhasználnak ahhoz, hogy termékeiket népszerűsítsék. Nem kell messzire mennünk az időben, hogy erre példát találjunk, ugyanis nem is olyan régen történt, hogy az ASUS és a Gigabyte egymásnak esett a DES és az EPU névre hallgató energiatakarékossággal kapcsolatos megoldásaik miatt. A történet végül rendeződött, de most úgy tűnik, hogy az MSI és a Gigabyte között is feszültség lesz, ugyanis az MSI belső, nem nyilvános prezentációk keretein belül folytat lejárató hadjáratot a Gigabyte és annak egyes alaplapjai ellen.

A szóban forgó prezentációk belső anyagok, ezek az MSI és az OEM gyártók, valamint az egyes üzleti partnerek között forognak, de hasonló bemutatókat az állítások szerint az ASUS és a Gigabyte is felhasznált már termékeinek népszerűsítésére. Az MSI által készített dokumentum nemrégiben kiszivárgott, ebben a gyártó azt állítja, hogy a Gigabyte "lebutított" PCI Express x16-os slotot használ egyes G45-ös és G43-as alaplapjain, egészen pontosan a következőkön: EG45M-DS2H, EG43M-SH2H, és EG41MF-S2H. Az MSI állítása szerint a rivális termékein a PCI Express x16-os slotok csak x4-es sávszélességgel üzemelnek, így a termékek 75%-kal kisebb sávszélességet kínálnak a videokártyák számára, mint a valós, x16-os slottal üzemelő lapok. Az MSI ezért azt állítja, hogy a Gigabyte félrevezeti a vásárlókat, ami egy kicsit merész kijelentés, ugyanis a Gigabyte oldalán minden információ arra utal, hogy a fent említett alaplapokon valóban x4-es sávszélességgel üzemel az x16-os slot, tehát félrevezetésről már nem lehet szó. A teljesítmény kérdését illetően is megoszlanak a vélemények, ugyanis egyesek szerint a sávszélesség különbség nem befolyásolja látványosan a slotban elhelyezett videokártya teljesítményét.

Most jöhetne a kérdés, hogy miért csak x4-es módban üzemel a felsorolt lapokon az x16-os slot? A válasz nagyon egyszerű. Az Intel G4x északi híd képes 16 darab PCIe sáv biztosítására, így segítségével teljes, x16-os slotok is készíthetőek, ám ebben az esetben nem kapcsolnak minden sávot a slotra, ennek pedig az az oka, hogy így némi gyártási költség megspórolására nyílik lehetőség - állítják a források. A Gigabyte három alaplapjánál VGA Kompatibilitási lista is található, amelyet szintén felhasznál az MSI a marketing kampányban. A vállalat állítása szerint az x4-es slotokba nem minden videokártya passzol (lásd:  kompatibilitási lista), így senki sem garantálja, hogy az általunk kiválasztott termék üzemelni fog az adott alaplapban. Az MSI az állításokat bizonyítékokkal fűszerezett prezentációban tálalja az OEM gyártóknak és a különböző partnereknek, hogy így befolyásolja számára pozitív irányba a döntést.

Hogy az ügyből mi lesz, egyáltalán valódi-e a kiszivárgott dokumentum, az egyelőre rejtély, de az 100%-ig biztos, hogy a Gigabyte ezt nem fogja szó nélkül hagyni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward