Monitor hátuljára szerelhető nettopok

A netbookok alacsony fogyasztásuk és viszonylagos sokoldalúságuknak köszönhetően egyre népszerűbbek a felhasználók között. Ugyanez a helyzet a nettopok szegmensében is, ám ott talán még sokszínűbb a kínálat. Korábban már bemutattunk két érdekes nettopot, amelyek a Shuttle és az MSI műhelyéből érkeztek, ám most ismét sikerült szert tenni néhány újdonságra: ezúttal a VESA rögzítő kerettel ellátott nettopokat vesszük szemügyre közelebbről.

Monitor hátuljára szerelhető nettopok

Bevezető

A netbookok alacsony fogyasztásuk és viszonylagos sokoldalúságuknak köszönhetően egyre népszerűbbek a felhasználók között. Ugyanez a helyzet a nettopok szegmensében is, ám ott talán még sokszínűbb a kínálat. Korábban már bemutattunk két érdekes nettopot, amelyek a Shuttle és az MSI műhelyéből érkeztek, ám most ismét sikerült szert tenni néhány újdonságra: ezúttal VESA rögzítő kerettel ellátott nettopokat vesszük szemügyre közelebbről.

A VESA rögzítési támogatás tulajdonképpen annyit jelent, hogy a kis szerkezeteket felszerelhetjük olyan LCD monitor, vagy televízió hátuljára, amelyen a gyártó kialakította a szabványos VESA furatokat. A VESA megoldás eredetileg a megjelenítő falra, vagy speciális állványra való rögzítését szolgálja. Az ötletes kis rendszerek segítségével tulajdonképpen kvázi egybegépet hozhatunk létre, ugyanis a konfigurációból mindössze csak a monitor látszik, maga a gép a megjelenítő mögött bújik meg.

Azonban ez a megoldás néhány szempontból hátrányt is jelent. Ha nincs USB hub-unk a monitorba építve vagy külön, akkor minden egyes pendrive csatlakoztatás miatt a monitor mögé kell nyúlni, ami ha nagyobb megjelenítőnk van, kényelmetlen lehet. A monitor hátuljára rögzített készülékek ettől eltekintve kényelmes használatot és diszkrét megjelenést biztosítanak: a kijelző hátuljánál tekergő kábeleket esztétikusan el lehet rendezni, így tényleg egybegép hatást érünk el. A kényelem érdekében azért szerezzünk be egy USB hubot, úgysem nagy tétel, de megkönnyíti a mindennapokat.

A tesztben szereplő konfigurációkban közös a VESA rögzítő keret, ám ettől eltekintve két teljesen más készüléket ismerhetünk meg a következő oldalakon keresztül. Nézzük először a hasonlóságokat: közös a készülékekben, hogy mindketten N270-es Atom processzort tartalmaznak, amely az N230-as modell alacsony fogyasztású kiadása. A rendszerekben 160 GB-os mobil merevlemez (2,5 hüvelykes) és 1 GB-nyi DDR2-533 MHz-es So-DIMM memória található, ez utóbbi egy gyenge pont, bár Windows XP-hez általános felhasználás mellett éppen elegendő. A termékek között lényeges különbség a video alrendszerben figyelhető meg: az MSI WindBox készüléke a tradicionálisnak mondható Intel GMA 950-es videó vezérlőt használja, míg az ASUS EeeBox B206-os modellje már egy erősebb megoldást, a Mobil Radeon HD 3450-es videó vezérlőre támaszkodik. Hogy a különbség pontosan mekkora a két megoldás között, illetve milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek a készülékek, azt a következő oldalakon keresztül próbáljuk ismertetni.

A két gép pontos specifikációiról az alábbi kis táblázat ad tájékoztatást.

A rövid bevezetés után következzen elsőként az MSI WindBox konfigurációja: a termék tartozékait és felépítését vesézzük ki egy kicsit, majd ugyanezt megtesszük az ASUS Eee Box B206 esetében is.

MSI WindBox

Az MSI WindBox egy tetszetős, zöld színvilággal ellátott dobozban érkezett. A dobozon túl sok információt nem tüntetett fel a gyártó, így pusztán a csomagolás alapján nem tudhatjuk, hogy pontosan milyen specifikációkkal ellátott készülék lapul odabenn. A színes borítás alatt egy egyszerű kartondobozban találjuk meg a gépet és a hozzá tartozó néhány kiegészítőt.

A gyártó a termékhez mellékel mindent, amire csak szükség lehet, és a csomagolás kivitelezésére sem lehet panasz.

A doboz belsejében először magát a gépet pillanthatjuk meg, alatta pedig egy elkülönített fiókban foglalnak helyet maguk a tartozékok. A kis szerkezethez kapunk egy 230V-os tápkábelt, amely gyakorlatilag megegyezik azokkal a kábelekkel, amit a notebookokhoz szoktak kínálni: három tűs tápcsatlakozóval kapcsolódik a kábel az adapterhez. A kínálat részét képezi maga a tápadapter is, amely egy 20V-os, és 40W-os teljesítményű.

A felsoroltakon kívül egy telepítő lemezt kapunk még a kis szerkezethez, amelyen az összes szükséges meghajtóprogram megtalálható. A kiegészítők sorát a WiFi antenna zárja, ugyanis a kis passzív hűtéssel üzemelő szerkezetben egy 802.11 b/g szabványú vezeték nélküli adapter is helyet kapott. A terméket a gyártó honlapján az ipari felhasználásra ajánlott készülékek között találjuk meg. A kompakt, ventilátormentes felépítés és a letisztult dizájn, valamint az alumíniumból készült ház az ipari igényeknek meg is felel. A szerkezet átlagfelhasználók számára egy strapabíró, minden átlagos igényt kielégítő irodai gépnek mondható.

A csomag egyik legfontosabb tartozéka a VESA rögzítő keret. Ezt a lemez lapot a VESA furatokkal ellátott monitor hátuljára kell felcsavarozni a mellékelt néhány pici csavar segítségével, majd a WindBox-on található pici furatot a lemezen található csavarral kell összeilleszteni és elvégezni a rögzítést. Ezzel a módszerrel a monitor hátuljára rejtve helyezhetjük el a terméket, így tulajdonképpen olyan rendszert építhetünk, amely látszólag csak egy monitorból áll. Mielőtt a készülék megvásárlása mellett döntünk, feltétlenül ellenőrizzük, hogy a monitor rendelkezik-e VESA furatokkal, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket. A rögzítés egyébként gyerekjáték, csak egy csillag csavarhúzót és néhány perc türelmet igényel.

A tartozékok bemutatása után vessünk is néhány pillantást a főszereplőre, azaz magára a WindBox-ra.

A nem mindennapi nettop tényleg egyszerű, ám mégis tetszetős dizájnnal büszkélkedhet. A teljes egészében alumíniumból készült ház tulajdonképpen egy nagy hőleadó felületként funkcionál, így a termék működés közben ventilátor nélkül sem forrósodik fel. A ház egyik oldalán a VGA kimenet, egy jack audió kimenet és egy mikrofon bemenet foglal helyet. Jobbra haladva egy kártyaolvasót találunk, amely SD, MMC és XD kártyákat képes kezelni. Tőle jobbra egy USB 2.0-s port és a WiFi antenna csatlakozója látható. A bal széle a 10/10 Mbps-os hálózati adapter portja foglal helyet. A másik oldalon további két USB 2.0-s port, egy bekapcsoló gomb, amely zölden világít, valamint a tápadapter csatlakozójának helye van jelen. Az MSI felirat alatti oldalon (utolsó kép) a VESA tartókonzol rögzítő csavarjának furatját látjuk.

Maga a WindBox egyébként 1,6 GHz-en üzemelő Intel Atom N270-es processzorral (2,5W-os TDP), 1 GB-nyi DDR2-533 MHz-es memóriával, Intel GMA 950-es integrált videó vezérlővel és ICH7-es déli, valamint 945GSE északi híddal bír. A pici rendszer 180 x 255 x 19 mm-es méretekkel, valamint 1,08 Kg-os súllyal büszkélkedhet. A nálunk vendégeskedő változaton nem volt előtelepített operációsrendszer, de a gép Windows XP Home-mal is kapható.

ASUS Eee Box B206

Az ASUS nettopja már egy kicsit nagyobb dobozban érkezett, ami arra enged következtetni, hogy a termékhez több tartozékot ad a vállalat. Maga a csomagolás egyébként kívülről is igényes, ám nem túl informatív. A biztonsági matricák kinyitása után a dobozban példás rendet láthatunk: elsőként magát az Eee Box-ot pillantjuk meg, szépen, igényesen becsomagolva. 

A készülék egy külön kis karton tálcán foglal helyet, alatta egy külön tálcán maga a billentyűzet található. A kis méretű klaviatúra szintén igényes felépítéssel rendelkezik és minőségi megoldásnak tűnik, ami a használat során megerősítést nyer: egy átlagos billentyűzethez képest kicsit szokatlan a termék, de rövid ismerkedés után könnyedén és zökkenőmentesen használható. A csuklótámasz valamelyest hiányzik, no de ez nem az a kategória és itt nem feltétlenül a kényelem, hanem a kis méret a cél. A billentyűk egyébként szintén jó kialakítással bírnak, nem hangosak gépelés közben, a rugózásuk pont jó. Az egér egy fényes fekete festéssel ellátott optikai rágcsáló, amely picit kicsi, így nagyobb kezű embereknek kényelmetlen lehet, de összességében jól kézre esik, a gombok és a görgő minőségével sincs baj. A pontosság átlagos irodai munkához elég, akár még játékra is megfelel, ha nem vagyunk hardcore gamerek. A billentyűzet és az egér vezeték nélkül kommunikál a rendszerrel, az egységekhez megkapjuk a szükséges USB-s adaptert, valamint az elemeket is.

A billentyűzet és az egér után nézzük a többi tartozékot. Bal oldalon a kábeleket és az Eee Box-hoz tartozó kis talpat láthatjuk. A kábelek között egy HDMI-HDMI és egy HDMI-DVI kábel, valamint a tápkábel és a rendszer energiaszükségleteit ellátó adapter foglal helyet. A kis rendszerhez egy 36W-os tápadaptert mellékel a gyártó, ami az alacsony fogyasztás miatt bőven elegendő. A jobb oldalon az Eee Box-hoz tartozó távirányítót, valamint a hozzá való elemet láthatjuk, de a kínálatból a monitor hátuljára való rögzítéshez szükséges VESA konzol sem hiányzik.

A tartozékok között tovább kutatva megtaláljuk a szoftvereket, valamint a leírásokat, amelyek között magyar nyelvű kiadvány is található. Szoftverek tekintetében a Recovery, azaz helyreállító DVD, egy telepítő CD, valamint  a StarOffice 8-as változatának telepítőlemeze foglal helyet. A sorból a WiFi antenna és a VESA konzol rögzítő csavarjai sem hiányoznak. A kis fekete adapter a jack- S/PDIF átalakító. Ezzel gyakorlatilag a tartozékok bemutatásának végére is értünk, azaz még nem egészen, mert a távirányító hátra van.

A nálunk járt termékhez egy dizájnos kis távirányító is járt, amellyel az Eee Box igazi multimédiás központtá varázsolható. Minden szükséges lejátszási funkciót elérünk, sőt, az asztalon is navigálhatunk a távirányítóval, vagy akár készenléti állapotba is helyezhetjük a rendszert, ahonnan egy gombnyomással fel is ébreszthetjük azt. A termékhez előtelepített Windows XP Home program jár, amelyet az ASUS különböző alkalmazásai gazdagítanak, mint például az Easy Mode szoftver és az Eee Cinema alkalmazás, de irodai munkára a mellékelt StarOffice 8 is tökéletesen megfelel.

A termékhez mellékelt VESA rögzítő keret és a krómozott talp egyetlen helyre, a ház alján található pici furatba passzol. A felszerelés egyszerű, ugyanis mind a keret, mind pedig a talp egyetlen nagy csavarral rögzül a hát aljára, amit egy egyszerű lapos csavarhúzóval könnyedén a helyére csavarhatunk. A talp egyébként gumi szerű bevonatot is tartalmaz, így a szerkezet "biztos lábakon áll". Az Eee Box B206 egy dizájnos és tetszetős darab, így a monitor mellett is tökéletesen mutat, nincs rá semmi szükség, hogy rejtegessük.

A tartozékok és a különböző extrák bemutatása után végre elérkeztünk az Eee Box B206 felépítésének bemutatásához. Érdekesség, hogy a kis multimédiás mindenesnek mondható konfiguráción VGA és DVI port egyáltalán nincs: a DVI porthoz egy HDMI-DVI átalakító segítségével juthatunk hozzá, amit mellesleg tartalmaz is a csomag, ahogy azt fentebb már említettük. A termék hátulján (3.kép) két USB 2.0-s port, egy Ethernet csatlakozó, valamint egy S/PDIF támogatással ellátott audió kimenet látható, a jobb szélen a tápadaper csatlakozója és a WiFi antenna csatlakozója található. A ház alján, jobb oldalon látjuk magát a rögzítő furatot, amelynek segítségével a talp és a VESA keret rögzíthető (2.kép). Az első képen a termék eleje figyelhető meg: a csatlakozók és a bekapcsoló gomb egy műanyag ajtó mögött lapul. Az előlapon egy audió kimenet és egy mikrofon bemenet, valamint két darab USB 2.0-s port, egy kártyaolvasó (SD/SDHC/MS/MS Pro/MMC) és maga a bekapcsoló gomb foglal helyet. A bekapcsoló gomb és a felette található, HDD aktivitást jelző led elég erős kék fénnyel rendelkezik, főleg utóbbi mondható túlzottan erősnek, amely sötétben igen-igen zavaró tud lenni.

Az Eee Box B206 egyébként szintén Atom N270-es processzorral és 1 GB-nyi DDR2-533 MHz-es So-DIMM memóriával van ellátva, ám itt már a GMA950 helyett egy mobil Radeon HD3450-es videóvezérlőt találunk. A merevlemez 160 GB-os, 802.11 b/g WiFi adapter ebben az esetben is jelen van, amely már az n-es szabványt is támogatja. A gyártó a felsoroltakon kívül még Bluetooth 2.0-s adaptert is beépített a termékbe. Az Eee PC-hez jár egy 10 GB-os online, ún. Eee PC tárhely is. Az Eee Box rendkívül halkan működik, a gyártó által megadott 26 dB(A) zajszint teljesen hihető, szinte minimális ventilátor zaj és minimális merevlemez zaj mellett üzemel a termék, amit csak egy csendes szobában lehet hallani, akkor is csak közelről. Összességében a gép esetében az első benyomások igen pozitívak, de hogy a teljesítménnyel vajon mi lesz a helyzet, azt hamarosan meglátjuk. 

A szoftver és a tesztek

A rendszerek esetében megnéztük, hogy a szintetikus- és valódi tesztprogramok esetében mit tudnak felmutatni, valamint megnéztük azt is, hogy multimédiás szempontból pontosan mire is számíthatunk tőlük. Természetesen a fogyasztásmérés és a melegedés mérése sem maradt ki, sőt, az ASUS esetében néhány szót ejtünk a készülékhez mellékelt szoftverekről is. Az MSI esetében erre nincs lehetőség, hiszen semmilyen alkalmazás nem járt a termékhez.

ASUS Eee Box B206: a szoftverek

Az előtelepített Windows XP Home rendszer első indulásakor regisztrációra van szükség, ekkor végzi el a rendszer az első indulás előtt szükséges beállításokat és kisebb telepítéseket is. Néhány perces várakozás után már egy teljes mértékben használható, driverekkel és szoftverekkel ellátott rendszert kapunk. Az ASUS számos alkalmazást mellékel a kis készülékhez, amelyek közül talán az Eee Cinema és az Easy Mode a két legfontosabb.

Az Easy Mode szoftver fontosabb csoportokra osztja az egyes alkalmazásokat, így azok könnyedén elérhetőek bárki számára. Az opció főként kezdő felhasználóknak lehet nagy segítség, mivel minden kézre esik, egyetlen programért sem kell kutatni a start menüben. Hasznos alkalmazás, és mellesleg jól bemutatja, hogy pontosan milyen szoftverekkel is érkezik az Eee Box B206-os modell.

A másik program, azaz az Eee Cinema főként a multimédiás központra vágyók számára lesz hasznos. A program számos fájlkiterjesztést képes lejátszani, sőt, a mellékelt távirányító segítségével tökéletesen vezérelhetjük is, így multimédia központot tudunk varázsolni a pici energiatakarékos termékből. Az Eee Cinema az alábbi fájlokkal képes boldogulni:

Kép:.jpg, png, .bmp

Zene:.mp3, .wav, .wma

Videó:ASF, AVI, DivX, DVR-MS, M2TS, MPG, MPEG, MPEG-2 TS, MPEG-2 PS, WMV, WMV-HD, H.264, MPEG-2, WMV9, VOB, VC-1  

[bold]Limitek:

[/bold]

1. MPEG-2 bit rate <45Mbps

2. MPEG-4 AVC (H.264) bit rate <15Mbps

3. VC1 bit rate <25Mbps

A sokoldalú program rendkívül hasznos, ám a hardverfelépítés miatt a HD állományok esetében néhány limitet is meghatároz a gyártó, azaz a fenti határok alá eső fájlok lejátszásával elméletileg nem lehet gond. Hogy miért csak elméletileg? Erre a HD lejátszás részletesebb kitárgyalásánál visszatérünk. Az ASUS lényegesebb szoftvereinek bemutatása után most már nézzük, hogy miként kezelik a rendszerek a bennük található merevlemezt.

[bold]CPU-Z és GPU-Z ablakok

[/bold]

Az Eee Box esetében a rendszer alapjáraton visszavette a processzor szorzóját, így az 6x-os értéken helyezkedett el. Terhelés hatására a szorzó visszaállt, míg az MSI konfigurációjánál ez az opció nem működött.

Az alábbi két ablak a GPU-król ad némi információt:

HDD kezelés

A két konfiguráció merevlemez kezeléssel kapcsolatos képességeit ezúttal is a HDTach és a HDTune szoftverek segítségével vizsgáltuk meg közelebbről. Az eredmények az alábbi pár képen láthatóak:

A fenti HDTach ablakok alapján elég vegyes a kép: átlagos olvasási sebesség tekintetében az ASUS Eee Box és a benne található Seagate merevlemez nyert, a processzorterhelés alapján pedig a WindBox és a benne lapuló WD merevlemez a jobb. Az átlagos elérési idő a WindBox és a WD merevlemez esetében lett a legjobb. Egyszóval egyértelműen nem lehet dönteni, hogy ki a jobb.

 

A HDTune tesztek szerint ismét nagyon vegyesek a képek: processzorterhelés, minimális adatátviteli sebesség és átlagos elérési idő tekintetében a WD és a WindBox lett a jobb, míg az összes többi adat tekintetében az ASUS és a Seagate HDD a nyerő.

[bold]HD lejátszási képességek

[/bold]A két versenyző esetében megvizsgáltuk, hogy pontosan mire is képes a hardver, ha HD filmek lejátszására kerül a sor. A kínálatban WMV9-es, H.264-es és VC-1-es fájlokkal egyaránt próbálkoztunk. A WindBox a közepes bitrátájú 720p-s felbontású filmekkel és a sorozatokkal megbirkózott, ám a magasabb bitrátájú 720p-s fájlokat már csak szaggatás mellett játszotta le. Az 1080P-s fájlok lejátszása esélytelen, kevés hozzá a processzor és a memória alrendszer. Teljes CPU terhelés mellett csak erőteljes framedrop mellett mentek az 1080p-s filmek, így ezt a szolgáltatást ennél a konfigurációnál nem lehet igénybe venni.

Az ASUS Eee Box B206 esetében a HD3450-es videó vezérlő miatt már reményekkel felvértezve kezdtünk neki a tesztnek. A 720p-s fájlok ennél a terméknél már tökéletesen mentek, míg a magasabb bitrátájúak is, ám az 1080p-s fájlokkal ez a rendszer sem tudott megbirkózni: folyamatosan dobálta a frame-eket és némi hang- illetve képakadozást is produkált a termék. Ez alapján kicsit csalódtunk, de nincs mit tenni, ez van, valószínűleg a memória sávszélessége is nagyon komolyan visszafogja a rendszert, hardveres dekódolás ide vagy oda.

[bold]Szintetikus tesztek, fogyasztás, hőfokok

[/bold]A nettopok természetesen nem úszták meg a különböző, sebességgel kapcsolatos tesztek lefuttatását sem. A programok között a Cinebench R10, a SuperPi, a SisoftSandra, az Everest és a CoH volt jelen, illetve még számos egyéb szoftver is. A különböző tesztek alkalmával kapott eredményeket az alábbi táblázatban összesítettük.

Ahogy az fent is látható, az általános alkalmazásokban minimális különbségek voltak a különböző rendszerek között, ám ahogy szerephez jutott a videó vezérlő, egyből megmutatkoztak a HD3450 előnyei. Összességében mindkét rendszer jó és ütőképes (ha nem vágyunk komoly erőre), ám a HD3450 miatt a mérleg nyelve néhol az ASUS Eee Box B206-os modellje felé billen. Fogyasztás tekintetében mindkét nettop meglepően takarékos: alapjáraton és teljes terhelés mellett is a WindBox fogyaszt kevesebbet, ami az Eee-ben található Radeon HD3450-es VGA miatt nem csoda. Az ASUS Eee Box kevésbé melegszik, mivel a termékben aktív ventilátoros hűtés is van, ezzel szemben a kizárólag passzív módon hűtött WindBox processzora hajlamos 80 Celsius fok körüli hőmérsékleten üzemelni, ha terheljük a rendszert.

Melyiket és miért?

A két kis nettop személyében két igen-igen érdekes terméket ismerhettünk meg. A szerkezetek egyformán alacsony fogyasztással, halk (Eee Box), illetve hangtalan (Wind Box) működéssel próbálják levenni a nagyérdeműt a lábáról. Mindkét termék más okokból ajánlható, de hogy pontosan melyik miért, arra most térünk ki.

[bold]MSI Wind Box: szerény fogyasztás, hangtalan működés, irodai gépnek tökéletes.

[/bold]Az MSI WInd Box konfigurációja alumínium házával, rendkívül vékony kivitelével és energiatakarékos működésével igazi főnyeremény, ha egy keveset fogyasztó irodai gépre szeretnénk szert tenni, amit akár a monitor hátuljára is csavarozhatunk, így az teljesen láthatatlan. A hangtalan működés szintén rendkívül előnyös lehet. A terméket, ha a nap 24 órájában működtetjük (e-mail szerver, fájlszerver, stb...), akkor jelentős energiamegtakarítást érhetünk el vele a hagyományos konfgrációkhoz képest. Az ipari célokra kifejlesztett készülék megbízható, hangtalan és keveset fogyaszt, általános célokra azonban tökéletesen használható: e-mailezhetünk vele, filmeket nézhetünk (kivéve 1080p és magasabb bitrátájú 720p), böngészhetünk, vagy akár irodai alkalmazásokat is futtathatunk.

Az 1 GB rendszermemória (ami az osztott memóriás vga miatt kevesebb) és a GMA950-es integrált VGA játékra édeskevés, még a több éves címek futtatása is gondot okoz. Ettől eltekintve igenis van létjogosultsága az ilyen termékeknek a piacon. Az MSI WindBox a maga 78.000 forint körüli árával nem egy olcsó megoldás, ám ha a fent felsorolt előnyöket csokorba szedjük, akkor érdemes rajta elgondolkodni. Az operációsrendszer hiánya negatívum, így a termék mellé még egy legális XP-t is be kell szerezni, Windows Vista-val ugyanis ez a konfiguráció nehezen birkózik meg. A tapasztalatok alapján ára ellenére is ajánlott vétel a termék, de csak azoknak akiknek ilyen apró, keveset fogyasztó konfigurációra van szükségük.

ASUS Eee Box B206: 1080p lejátszás kivételével multimédiás mindenes!

Az ASUS Eee Box B206-os modellje egy nagyon jól felszerelt, nagyon szép és letisztult dizájnnal ellátott termék, amely ugyan alkalmas arra, hogy a monitor hátuljára szereljük, de kár elrejteni. A krómozott talp, a szép forma és az igényes kivitel mind-mind alkalmassá teszi a gépet arra, hogy a szoba dísze legyen. Ezen kívül a termék igen jó teljesítményt is kínál: a HD3450-es videokártya segítségével már a régebbi játékokkal is játszhatunk - persze kompromisszumokra itt is szükség van -, a mellékelt távirányítónak és szoftvereknek köszönhetően pedig gond nélkül alkalmazhatjuk a kis rendszert multimédiás feladatokra is. Az 1080p-s fájlok szaggattó lejátszása nem túl szívderítő, de ezen kívül egy rossz szavunk sem lehet a termékre. Az aktív hűtés miatt egy pici hangja van a rendszernek, de ez egyáltalán nem zavaró: a gyártó 26 dB(A) zajszintet ad meg, ami teljesen elfogadható és hihető.

A 105.000 forint körüli áron kapható termék ugyan nem olcsó, de megvásárlásával egy ütőképes irodai gépet kapunk, alacsony fogyasztással, halk működéssel és olyan funkciókkal, amelyek segítségével multimédiás lejátszóként is alkalmazhatjuk (S/PDIF kimenet). Mellette szól az n-es hálózat, a plusz egy USB port, a dizájnos kivitel és a mellékelt tartozékok listája. A távirányító kényelmessé teszi a funkciók használatát, a mellékelt igényes szoftverek szintén segítenek a moziélmény-varázslásban. A termékből B202-es változat is kapható, amely a Wind Box-szal van nagyjából egy árban. A B202-es modellhez nem jár távirányító, valamint esetében csak az Intel GMA 950-es integrált videó vezérlőjét kapjuk meg, tulajdonképpel ezzel indokolható a két modell közötti árkülönbség. Érdmes a B206-os modellt választani. A tapasztalatok alapján ezt a terméket is nyugodt szívvel ajánluk, de csak hasonló megszorításokkal mint a Wind-et.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy hamarosan újabb vetélytársat kapnak az Atom konfigurációk, ugyanis jönnek az Nvidia ION platformra épülő megoldásai, amelyek még jobb választásnak ígérkeznek. Ezek árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, de az biztos, hogy a termékek megjelenésével jelentősen átalakul a jelenlegi piac. Az Intel GN40-es lapkakészletre épülő termékei is hamarosan jönnek: ezek a termékek már 1080p-s lejátszást is ígérnek, ám csak a broadcast adások, azaz az internetes videók esetében. Ergo 1080p-s Blu-ray filmekhez még ők is kevesek lesznek. Az Nvidia ION-jai ezzel szemben 1080p támogatást is kínálnak majd. Komoly verseny várható hát a jövőben is a nettop piacon, még több résztvevővel, amiből a leendő felhasználók csak jól jöhetnek ki.

A tesztben szereplő termékeket az Expert Computer KFT-től és a Ramiris KFT-től kaptuk. Ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward