Modern lapok olcsón? Megjöttek a P43-asok

A korábbi P45-ös lapkakészlet teszt után most az olcsóbb, P43-as egységek kerültek terítékre. A két lapkakészlet legfőbb tulajdonságait tekintve megegyezik, ám a P43-as lapok valamivel olcsóbban kaphatóak, mint a P45-ösek. Az egyetlen és talán legfontosabb különbség a két chipszet között az az, hogy a P43-asok nem rendelkeznek Crossfire támogatással, így azon felhasználók számára, akik nem gondolkodnak többkártyás rendszer építésén, ideális választásnak bizonyulhatnak a P43-as deszkák.

Modern lapok olcsón? Megjöttek a P43-asok

Bevezető: a P43-as lapkakészlet

A korábbi P45-ös lapkakészlet teszt után most az olcsóbb, P43-as egységek kerültek terítékre. A két lapkakészlet legfőbb tulajdonságait tekintve megegyezik, ám a P43-as lapok valamivel olcsóbban kaphatóak, mint a P45-ösek. Az egyetlen és talán legfontosabb különbség a két chipszet között az az, hogy a P43-asok nem rendelkeznek Crossfire támogatással, így azon felhasználók számára, akik nem gondolkodnak többkártyás rendszer építésén, ideális választásnak bizonyulhatnak a P43-as deszkák.

A P45-ös alaplapok esetében általában jelen van 1, 2 vagy akár 3 darab FireWire port is van, ám a P43-as alaplapoknál jellemzőbb, hogy a gyártók lespórolják ezt a csatlakozó fajtát, illetve csak egy-két modell esetében teszik elérhetővé, legalábbis tesztalanyainknál ez volt a helyzet.

A P43-asok természetesen - a P45-ösökkel együtt - már az új generációs, PCIE 2.0-s szabványt alkalmazzák (16 GB/s), míg a korábbi P35-ös és P31-es alaplapok esetében csak és kizárólag a PCIE 1.1-es csatolófelületek voltak elérhetőek. A P43-as lapkakészlet mellett ICH10-es déli híd foglal helyet.

A P43-as alaplapok hivatalosan kétcsatornás DDR2-800-as és kétcsatornás DDR3-1066-os memóriatámogatással rendelkeznek, ám ezek az értékek a hivatalos JEDEC szabvány szerint vannak meghatározva, a valóságban a gyártók akár DDR2-1200 MHz-es és DDR3-1333 MHz-es támogatást is nyújtanak alaplapjaik mellé.

[bold]A tesztben szereplő P43-asok specifikációi:

[/bold]

CPUz ablakok

A rendszerek minden esetben 333 MHz-es FSB és 3 GHz-es processzor órajel mellet üzemeltek. Az Asrock lapjánál hiába állítgattuk a Jumpert, illetve hiába állítottuk be az FSB pontos értékét, mindig alacsonyabb FSB-vel üzemelt a rendszer, mint ami a BIOS-ban be lett állítva. Ezen sajnos egy BIOS frissítés sem segített.

[bold]A tesztrendszer

[/bold]• Processzor: Intel E4500 (2,2 GHz @ 3,0GHz (333*9))

• Alaplapok:

- MSI P43 Neo

- Gigabyte EP43-DS3L

- Gigabyte EP45-DS4

- Gigabyte P35-DS3

- Asrock P43Twins1600

• VGA: Inno3D GeForce 7600 GT 

• Memória: 2 x 1 GB Geil (DDR2-800  @ 4-4-4-12 CR2)

 Tápegység: Chieftec 420W

• HDD: WD 160 GB (SATA 2)

• ODD: NEC DVD-Rom

• Operációsrendszer: Windows XP SP2 az összes javítással (az összehasonlíthatóság érdekében)

• Driver: ForceWare 169.21, Intel Chipset Driver 9.0.0.1008 

A rövid bevezető és a specifikációk ismertetése után következzen az alaplapok bemutatása egyenként, részletesen.

MSI P43-NEO

Első tesztalaplapunk az MSI kínálatából érkezett. Az újdonság csomagolása meglehetősen puritán, a gyártó a barna kartondobozra mindössze néhány matricát ragasztott, komplett festést egyáltalán nem alkalmazott. A dobozon található matrica csak a legszükségesebb információkat tartalmazza a termékről, talán nem is kell ennél több. A doboz hátoldala hasonló színvonalat hordoz magán.

A doboz kibontása után megpillantjuk a kellékeket, amelyek az alsó-középkategória esetében nincsenek túlságosan sokan. A gyártó az alaplaphoz mellékel két darab telepítő lemezt: az egyik a Windows XP-hez szánt illesztőprogramokat tartalmazza, míg a másik korongon a Windows VIsta meghajtóprogramok lapulnak. Ezeken kívül egy felhasználói kézikönyv, és egy nagyméretű gyors üzembehelyezési útmutató is található a csomagban.

A kábelek között megtaláljuk a szokásos Floppy- és IDE adatkábeleket, valamint az alaplap hátsó kivezetéseihez használatos takarólemezt. Az MSI két darab SATA adatkábelt is mellékel, illetve gondol azon felhasználókra is, akik nem, vagy csak kevés SATA tápkábellel rendelkeznek, ugyanis mellékel a deszkához egy MOLEX -> SATA tápkábel átalakítót.

Az MSI alaplapján semmi olyat nem találtunk, ami hátráltatná a felhasználót a zökkenőmentes szerelésben, vagy az alaplap gond nélküli használatában. A termék egyébként 6 darab SATA porttal, egy IDE és egy Floppy porttal, valamint négy darab DDR2-es memóriafoglalattal bír. A bővítőhelyek között egy PCIE x16-os, három darab hagyományos PCI, valamint két darab PCIE x1-es csatolófelületet találunk.

Az alaplap hátsó kivezetései között balról-jobbra a következő csatlakozókat találjuk: a bal szélen két darab PS/2-es port, majd mellettük egy soros (com) és egy párhuzamos (lpt) port foglal helyet. A kínálatban négy darab USB 2.0-s csatlakozó, valamint egy ethernet aljzat és a hangkártya 6 darab jack csatlakozója van még jelen. Ezzel ki is veséztük a portokat, legalábbis a hátoldalon.

Az alaplap hűtése teljesen átlagosnak mondható, teljes terhelés közben és alapjáraton egyaránt tökéletesen helytáll. Ahhoz, hogy a nyári nagy melegben se legyen probléma a hűtéssel, mindenképpen érdemes legalább egy, de inkább két darab rendszerhűtő ventilátort építeni a gépházba, hogy biztosítsuk a megfelelő légáramlás az alkatrészek között.

Az alaplap BIOS tekintetében is hozza a gyártótól elvárható szintet: a Cell Menu segítségével rendkívül egyszerű és hatékony a tuning. A BIOS felépítése és kezelhetősége szintén rendben van, gyakorlatilag semmi nehézséget nem tartogat a felhasználók számára, legyenek akár kezdők vagy profik.

Asrock P43Twins1600

Tesztünk második szereplője az Asrock P43-as alaplapja. Az Asrock tulajdonképpen az ASUS leányvállalata, így a termékei némileg hasonlítanak az ASUS megoldásaira, ám azoknál valamivel gyengébb minőséget képviselnek. Az alaplap csomagolása az MSI termékéhez képest dizájnos és informatív, ez a doboz legalább nem csak egy egyszerű kartondoboz.

 

A csomagolás belsejében elsőként az alaplaphoz szükséges kellékeket pillantjuk meg, amelyek között minden szükséges elem megtalálható. A gyártó az alaplaphoz mellékel egy felhasználói kézikönyvet, amely a későbbiekben jó szolgálatot fog tenni, valamint ad egy telepítő lemezt is, amelyen a szükséges driverek foglalnak helyet.

A kábelek között ezúttal is megtaláljuk az IDE és a Floppy adatkábeleket, de ezeken kívül két SATA adatkábel és egy Molex-SATA tápkábel átalakító is lapul a csomagban. A kellékek közül nem hiányzik az alaplap csatlakozóihoz használatos takarólemez sem.

Az Asrock alaplapja már első ránézésre is tartalmaz néhány furcsaságot. A gyártó az ATX tápcsatlakozót az északi híd és az alaplap hátsó kivezetései között helyezte el, ennél a megoldásnál pedig jobb az, amikor a memóriafoglalatok mellett, az alaplap szélén található az említett csatlakozó. A Sata adatkábel csatlakozók is furcsa dizájnnal bírnak, ám ez a használhatóságukon nem ront.

Az említett érdekességeken kívül más probléma nincs az alaplappal, ám mindenképpen furcsa az is, ahogy a gyártó a tuningolást megoldotta. A PCIE x16-os slot alatt, a PCIe x1-es csatolófelülettel egy vonalban láthatunk egy "tüskesort", amely 1-1 jumpert tartalmaz. Ezeket a jumpereket a kívánt FSB elérésének megfelelően kell variálni, így az egyes FSB értékekhez a memória órajelét visszaosztja a rendszer. A jumper áthelyezése nélkül nem megy az órajel emelés.

Az Asrock terméke a teszt feketebáránya, ugyanis az alaplap négy darab DDR2-es és két darab DDR3-as memória foglalattal érkezik, azaz hibrid megoldás. A termék ezen kívül 6 Sata porttal, egy PCIe x16-os bővítőhellyel, ezen kívül három darab PCIe x1-es és három darab PCI slottal van ellátva.

Az alaplap hátsó kivezetései között megtaláljuk a szokásos PS/2-es portokat, rögtön mellettük egy koaxiális és egy optikai audió kimenet foglal helyet. Az alaplap rendelkezik eSata csatlakozóval is, valamint tartalmaz 6 darab USB 2.0-ás portot. A csatlakozók sorában van még egy ethernet aljzat és 6 darab jack csatlakozó, amelyek a hangkártya ki- is bemenetei.

 

Az Asrock alaplapján található hűtőbordák hasonlóak az MSI megoldásához: a két hűtő gyakorlatilag ugyanolyan hatékonysággal hűt, mint az MSI alaplapján található alkalmatosságok. Erre a modellre is érvényes a megállapítás, hogy nyáron érdemes a gépházba két rendszerhűtő ventilátort helyezni, hogy megfelelő legyen a levegő áramlása.

Az alaplap BIOS-a gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy kis mértékben módosított ASUS BIOS. A szoftverrel nincs semmi probléma, átlátható és rendkívül könnyen kezelhető csak úgy, mint az ASUS megoldásai.

Gigabyte EP43-DS3L

 A harmadik, és egyben utolsó versenyző a Gigabyte P43-as alaplapja, az EP43-DS3L modell. A termék a gyártótól már megszokott, igényes csomagolással érkezik, amelyen minden szükséges információt megtalálunk az alaplap legfőbb tulajdonságaival és az általa támogatott technológiákkal kapcsolatban.

A csomagolás belsejében egy gyors üzembehelyezési útmutató, egy felhasználói kézikönyv, valamint egy driver lemez található, amely automatikus telepítővel próbálja megkönnyíteni a felhasználók dolgát. A leírások mellé a gyártó egy Gigabyte és egy DES (Dynamic Energy Saver) matricát egyaránt mellékel. A DES tulajdonképpen egy energia megtakarításért felelős megoldás, amelyről már korábbi cikkeink folyamán említést tettünk, sőt, teszteltük is.

Az alaplap kábelek tekintetében majdnem ugyanazt nyújtja, mint a konkurencia: a dobozban egy Floppy és egy IDE kábel, illetve két darab SATA adatkábel és egy takarólemez található. A gyártó sajnos nem mellékel az újdonsághoz Molex-SATA tápkábel átalakítót, pedig ebben a kategóriában talán nem ártana.

A Gigabyte alaplapjának felépítése első ránézésre rendben van, sőt, másodikra is. A termék könnyen szerelhető, a csatlakozók jó helyre kerültek, egyszóval minden rendben van.

Maga az alaplap 4 darab DDR2-es memória foglalatot, 6 darab SATA portot, összesen 12 darab USB 2.0-s portot, valamint egy PCIE x16-os bővítőhelyet, négy darab PCIE x1-es és két darab PCI csatolófelületet tartalmaz.

A termék hátsó kivezetései között itt is megtalálható a két darab PS/2es port, valamint a koaxiális és az optikai hangkimenet. A gyártó 8 darab USB 2.0-ás kivezetést, egy ethernet csatlakozót és a hangkártya jack audió csatlakozóit is elhelyezte a kínálatban.

 

Az alaplap északi híd tekintetében már komolyabb hűtéssel rendelkezik, mint a másik két versenyző, ezt a teszt során tapasztaltuk is, ugyanis az északi híd hűvösebben üzemelt azonos körülmények mellett. A déli híd hűtése is jobban vizsgázott a konkurenciánál, ám átlagolás után mindössze fél fok volt a különbség a Gigabyte és a másik két versenyző déli hídja között, ez pedig nem különbség.

Az alaplap a már jól ismert Gigabyte BIOS-szal érkezik, amely mind tuning, mind pedig általános beállítások esetén rendkívül könnyen és egyszerűen használható csak úgy, mint a másik két alaplap BIOS-a.

Tesztek: 1. rész

[bold]Merevlemez-kezelés

[/bold]

Az egyes alaplapokon lefuttattuk a HDTune programot, hogy megnézzük: melyik egység miként kezeli a merevlemezeket. Az eredmények az alábbi három kis képen láthatóak, természetesen mindegyik kép nagyítható, ehhez csak az alattuk látható szövegre kell kattintani.

Minimális átviteli sebesség tekintetében az MSI és az Asrock alaplapja hasonló értékeket produkált, ám az Gigabyte termékénél ez az érték már majdnem fele akkora volt, mint a másik két alaplapnál =14 MB/s vs. 24 MB/s és 27 MB/s). A maximális és az átlagos átviteli sebességek mindhárom alaplapnál megegyeztek. A merevlemez elérési ideje a Gigabyte lapjánál 0,1 ms-mal volt lassabb, mint a másik két terméknél, ez a különbség pedig még bőven hibahatáron belül van.

A processzor terhelése az MSI esetében volt a legkisebb, mindössze 1,5%-os, ez az érték az Asrock lapjánál 1,7%, a Gigabyte termékénél pedig 1,8% volt.

[bold]

Everest

[/bold]

A tesztek sorát ismét az Everest memória- és processzortesztjeivel kezdjük, reméljük, hogy segítségükkel sikerül kimutatni az egyes lapkakészletek között rejlő különbségeket.

Memória írás tekintetében nagyon együtt mozog a mezőny: a P35-ös és az Asrock P43-as alaplapja végzett az utolsó helyen, míg a többi P43-as és az egyetlen P45-ös alaplap az élmezőnyben helyezkedik el.

A Memória írás érdekes módon a Gigabyte alaplapoknak fekszik, ugyanis az első három helyre a gyártó által készített termékek futottak be. A P45-ös és P43-as alaplap fej-fej mellett végzett, míg az MSI és az Asrcok P43-asa szintén fej-fej mellett haladt, ám a mezőny mögött lemaradva tették ezt.

A másolás szintén a Gigabyte P45-ös és P43-as alaplapjainak kedvezett, a harmadik helyre pedig az MSI terméke került. Az Asrock és a P35-ös Gigabyte a mezőny végén helyezkedtek el.

A memória késleltetés esetében ismét a P43-as és P45-ös Gigabyte-ok remekelnek, a legrosszabb teljesítményt az MSI P43-asa nyújtja.

A CPU Queen megmérettetésben szépen együtt mozog a mezőny, tőlük azonban leszakad az MSI és az Asrock modellje.

A CPU AES teszt ugyanazokkal az eredményekkel zárul: az MSI és az Asrock a többiek után kullog.

A CPU-Zlib teszt szintén hasonló eredményeket mutat.

Az Everest Photowrox megmérettetésben a Gigabyte P45-ös és P43-as alaplapja ismét szinte azonos eredményekkel zár, a többiek viszont, főleg az Asrock és a P35-ös Gigabyte, jelentősebb lemaradással érnek célba.

[bold]Sisoft Sandra

[/bold]

Az Everest tesztjei után egy másik szintetikus alkalmazásé, a Sisoft Sandra-é a főszerep. Ebben az alkalmazásban ismét a processzor- és a memóriakezelés kerül középpontba.

Az aritmetikus tesztek során mindkét esetben más-más eredményt látunk, ami közös bennük az az, hogy mindig a P45-ös Gigabyte végez az élen.

A multimédia tesztet a P35-ös Gigabyte nyeri, a mezőny többi versenyzője erősen hullámzó teljesítményt mutat.

A memória sávszélesség teszt már teljesen használható eredményekkel zárul, a sorrend ezúttal végre egyértelmű: Gigabyte P43-as és P45-ös alaplapjai végeztek az élen, szinte azonos eredményekkel, míg a harmadik helyen a P35-ös Gigabyte helyezkedik el. Az MSI P43-asa utolsó előtti, az Asrock pedig utolsó lett.

Tesztek: 2. rész

[bold]Winrar 

[/bold]A szintetikus tesztek után most már inkább a valós alkalmazásokra helyezzük a hangsúlyt. A WinRar-t hívjuk segítségül, hogy kiderüljön: vajon melyik alaplap teljesítménye a legjobb?

A megmérettetésben a WinRar beépített sebességmérőjét használjuk, majd az itt kapott sorrendet megvizsgáljuk, hogy az valós körülmények között is megállja-e a helyét.

 A beépített alkalmazás egyértelmű sorrendet mutat: a P45-ös Gigabyte az első, a P43-as a második, a P35-ös pedig a harmadik. Az Asrock és az MSI lapja az utolsó előtti és az utolsó helyre szorulnak.

A következő tesztben már több fájl becsomagolásának idejét mértük az egyes alaplapok esetében, a kapott sorrend egy kivétellel megegyezik a beépített sebességmérő által felállított sorrenddel. Az MSI alaplapja most helyet cserélt az Asrock termékével, így az Asrovk végzett az utolsó helyen, ám kettőjük között minimális a különbség.

Cinebench R10

A következő alkalmazás a Cinebench R10-es változata, amelyben először egy szálon, majd több szálon próbálunk meg renderelni egy képet.

Az egyszálú mód ismét csak a P45-ös alaplap győzelmét hozta, a második a P43-as Gigabyte, míg a harmadik a P35-ös Gigabyte alaplap lett. Az utolsó előtti helyre az MSI, az utolsóra az Asrock alaplapja szorult.

A két szálon futó tesztben a mezőny élén is történt változás: a P35-ös alaplap megelőzte a P43-as Gigabyte terméket, így a második helyre lépett fel. Az MSI az utolsó helyre, míg az Asrock az utolsó előtti helyre futott be.

SuperPi

A tesztek sorából ezúttal sem maradhatott ki a SuperPi 1.5 mod változata. Ha igazak a hírek, akkor hamarosan érkezik a program GPU-ra optimalizált verziója, amely már a videokártya grafikus processzora segítségével számolja majd a PI értékét.

SuperPi-ben is a már-már unalmas sorrend alakult ki.

[bold]F.E.A.R.

[/bold]A teszt végén két játékkal is próbálkozunk, amelyek az összehasonlíthatóság érdekében ismét ugyanazok, mint a cikkekben általában.

A F.E.A.R.-ben 1024 x 768 pixeles felbontást alkalmaztunk magas minőségi beállítások mellett, ám sem az élsimítást, sem pedig az anizotróp szűrést nem kapcsoltuk be.

Az eredmények között nincs túl nagy különbség, ám vannak meglepő fejlemények. A P45-ös és a P35-ös Gigabyte lapok az első és a második helyre kerültek, míg a harmadik helyen meglepő módon az Asrock alaplapja végzett. A Gigabyte P43-asa az utolsó előtti, az MSI alaplapja pedig az utolsó lett.

[bold]Company of Heroes

[/bold]A Coh szintén 1024 x 768 pixeles felbontás és magas minőségi beállítások mellett futott, persze ebben az esetben sem volt bekapcsolva az élsimítás és az anizotróp szűrés.[bold]

[/bold]

A Coh teszt alatt visszaállt a sorrend: az első helyre a P43-as, a másodikra a P45-ös, míg a harmadikra a P35-ös Gigabyte alaplapok kerültek. Az utolsó előtti az MSI, az utolsó pedig az Asrock lett. Összességében nincs túl nagy különbség a versenyzők között, legalábbis játékok tekintetében.

A tesztek után következik a hőmérséklet és a fogyasztás értékeinek vizsgálata és az összesítés.

Fogyasztás, hőmérsékletek, összesítés

[bold]Fogyasztás

[/bold]

A szintetikus- és játéktesztek után most már csak néhány szokásos eredmény ismertetése van hátra. Elsőként vizsgáljuk meg, hogy az egyes versenyzők mennyi áramot igényelnek különböző terheltségi állapotok alatt. Az eredmények ezúttal is a tesztkonfiguráció átlagos fogyasztási értékeit ábrázolják, és ezúttal sincs benne a fogyasztásban a rendszerhez használt monitor.

Üresjáratban az Asrock P43-as alaplapja fogyasztotta a legtöbbet, mögötte alig lemaradva a második legtöbbet fogyasztó termék a P35-ös gigabyte alaplap lett. A legkisebb fogyasztást a Gigabyte P43-as alaplapjával mértük.

A következő tesztben már a terhelés alatti fogyasztási értékeket vizsgáljuk, elsőként a Cinebench két szálon üzemelő alkalmazásával tettük próbára az egyes konfigurációkat.

 

Ahogy az a fenti képen is látható, a két P43-as egység, azaz az Asrock és az MSI alaplapja működött a legnagyobb étvággyal, míg a legtakarékosabb a Gigabyte EP45-ös egysége volt.

Még tovább terheltük a rendszert, ám most már egy játék segítségével néztük meg, hogy az egyes alaplapok mire is képesek.

Az EP45-ös Gigabyte termék messze a legtöbbet fogyasztotta a mezőnyből, a P43-asok közül pedig az MSI alaplapja rendelkezett a legmagasabb fogyasztással. Az EP43-as Gigabyte termék ezúttal is győzött, azaz ez az alaplap minősült a legenergiatakarékosabb egységnek a teszt során.

[bold]A hidak hőmérsékletei

[/bold]A fogyasztás mellett a másik fontos kérdés az, hogy az egyes alaplapok gyári hűtése milyen hatékonyan teszi a dolgát. Az alaplapok esetében megmértük a bordák hőfokát alapjáraton, illetve különböző terheltségi módok alkalmazásakor egyaránt, majd az így kapott eredményekből átlagot vontunk. Ezek az átlagok láthatóak az alábbi diagramon.

Az MSI és az Asrock alaplapja hajszálpontosan azonos eredményekkel zárták a tesztet: mindkét alaplap hídjai egyformán melegedtek, ám ez az egységek stabilitását egyáltalán nem veszélyeztette. Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy rendszerhűtő ventilátor nélkül, tesztpadon vizsgáltuk a versenyzőket egy meleg nyári nap folyamán.

[bold]

Összesítés[/bold]

A hasznos és fontos információk után következzen a lényeg, vagyis az összesítés. A versenyzők tesztpontszámait a szokásos módszer segítségével összeadtuk, majd ebből az értékből kivontuk azokat az eredményeket, ahol a kisebb érték számít jobbnak. A műveletek elvégzésével az alábbi végeredmények születtek:

A referenciaként szolgáló P45-ös és P35-ös alaplapok végeztek az élen, a P43-asok közül pedig a Gigabyte alaplapja bizonyult a legjobbnak. A második helyezést az MSI terméke érte el, míg az abszolút utolsó az Asrock P43-asa lett.

Az eredmények fényében most már nyugodt szívvel véleményt mondhatunk az egyes termékekről. Egy lapozás, és megtudhatjuk, hogy melyik terméket érdemes választani és melyiket nem.

A végszó

[bold] MSI P43-NEO

[/bold]

Az MSI alaplapja hullámzó teljesítmény mutatott a teszt során, de többnyire a középmezőnyben foglalat helyet, legalábbis a P43-as alaplapok tekintetében. A termék miden szükséges csatlakozót tartalmaz a FireWire és az eSata porton kívül, de egy átlagos felhasználó talán tudja nélkülözni ezeket a portokat. A termék hűtés és használhatóság tekintetében jól vizsgázott, a teljesítménye átlagos, viszont ára pont annyival magasabb az Asrock-énál, mint amennyivel nagyobb teljesítményt nyújt az alaplap. A terméket ajánljuk, ha költséghatékony, ám modern lapkakészlettel felszerelt konfigurációt szeretnénk építeni, és nincs szükségünk a Crossfire támogatás kiaknázására.

Gigabyte EP43-DS3L

A Gigabyte alaplapja a maga 18-19.000 forint közötti árával volt a legdrágább P43-as a mezőnyben, ám ennek megfelelően a legjobb teljesítményt mutatta fel a versenyek során. Az alaplap északi hídjának hűtése jobb, mint a konkurenseké, a déli híd viszont ugyanúgy melegszik, mint a többi alaplapon, persze ennek mértéke egyáltalán nem vészes. A termék felszereltségére és minőségére nem lehet panasz, mint ahogy teljesítményére sem. Az alaplap a P43-as teszt győztese és egyben ajánlott termék is.

Asrock P43Twins1600

Az Asrock alaplapja teljesítmény tekintetében már nem volt olyan jó, mint a konkurens gyártók megoldása. Az alaplap egyetlen nagy előnye, hogy hibrid termék, azaz DDR2-es és DDR3-as memóriafoglalatokkal egyaránt rendelkezik. Tuning tekintetében sokat ront a helyzeten, hogy jumperelgetni kell az alaplapot, valamint a gyenge teljesítmény is sokat rontott az összképen, érdekes kérdés lehet, hogy vajon DDR3-as memóriákkal is ennyivel gyengébb a termék a konkurensek megoldásainál? Erre a kérdésre remélhetőleg majd választ kapunk. Pozitívum lehet az eSata csatlakozó megléte, de a FireWire port erről a lapról is hiányzik. Ha feltétlenül olcsó, DDR2 és DDR3-as memóriatámogatással felszerelt modern alaplapot keresünk, akkor alternatíva lehet az Asrock 43Twins1600, ellenkező esetben inkább válasszuk az MSI vagy a Gigabyte lapját, mivel azokkal jobban járunk.

A tesztben szereplő alaplapokat az Expert Computer KFT bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük! :)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward