Mobiltelefon CPU AMD grafikus motorral

A svájci székhellyel rendelkező ST Micro új mobiltelefon processzort készített, amelyben az AMD grafikus motorja teljesít szolgálatot. Az egység bejelentésére Barcelonában került sor az ott megrendezésre kerülő Mobile World Congress 2008. nevezetű összejövetelen. Érdekesség, hogy a mai nap folyamán már beszámoltunk az Nvidia hasonló mobiltelefon processzoráról, amely APX 2500-as típusjelzéssel büszkélkedik, és amiben Nvidia grafikus mag teljesít szolgálatot.

Mobiltelefon CPU AMD grafikus motorral

A svájci székhellyel rendelkező ST Micro új mobiltelefon processzort készített, amelyben az AMD grafikus motorja teljesít szolgálatot. Az egység bejelentésére Barcelonában került sor az ott megrendezésre kerülő Mobile World Congress 2008. nevezetű összejövetelen. Érdekesség, hogy a mai nap folyamán már beszámoltunk az Nvidia hasonló, mobiltelefonokba szánt SoC megoldásáról, amely APX 2500-as típusjelzéssel büszkélkedik.

A Nomadik STn8820-as egység ARM11-es maggal rendelkezik, amely 32KB-os utasítás-gyorsítótárral, 32KB adat-gyorsítótárral és 256KB másodszintű gyorsítótárral van felvértezve. Az új egység az ST Microelectronics állítása szerint akár 528 MHz-es órajelen is képes üzemelni. Az új mobiltelefon processzor AMD grafikus motorral bír, a két gyártó körülbelül egy éve írta alá a megállapodást, amelynek keretein belül az AMD az ST Micro rendelkezésére bocsátja a technológiát. A megállapodás tartalma szerint az AMD 2D-s, 3D-s és vektorgrafikus képességekkel ellátott grafikus motort biztosít az ST Micro számára, ezen kívül szoftveres támogatást is nyújt, ennek köszönhetően OpenGL ES 2.0-ás és OpenVG 1.0-ás támogatások használatára is lehetőség nyílik.

Csak úgy, mint az Nvidia APX 2500-as egysége, úgy az STn8220 is képes a 720p videó fájlok enkódolására és dekódolására, akár 30 képkocka/másodperces sebesség mellett is, a két chip egyébként más videó formátumokat támogat. Az Nvidia megoldása H.264, MPEG-4, VC-1 és WMV9-es fájlok lejátszására képes, ezzel szemben az ST Microelectronics terméke H.264, VC-1, MPEG-2 és DivX támogatással van felvértezve. Az Nvidia egysége akár 12 megapixeles képérzékelővel is együtt tud működni, míg az AMD megoldásánál "csak" 8 megapixel ez az érték. Az ST Microelectronics egy pinball-demo segítségével mutatta be az újdonság képességeit: az demó cube map reflections, advanced per pixel shader és phong-specular highlight effektekkel fűszerezve futott le.

Jelen pillanatban nem lehet tudni egyetlen telefonról sem, amely STn8220-as processzorral fog készülni. Az ST Microelectronics tervei szerint az új processzort okostelefonok, hordozható számítógépek, hordozható multimédiás eszközök és navigációs rendszerek készítésénél fogják felhasználni, de az információk szerint autós szórakoztatóelektronikai rendszerekben is helyet kaphat majd az új processzor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward