Mobility Radeon sorozat 40 nm-es GPU-val

Az AMD Mobility Radeon sorozatának frissítésére a legfrissebb hírek szerint már nem kell sokat várni. A gyártó két új terméket jelentett be, amelyek a  Mobility Radeon HD sorozatba tartoznak és amelyek 40 nm-es csíkszélességgel készülő GPU-t hordoznak majd magukon. Gyakorlatilag ezek lesznek a világon az első notebook GPU-k, amelyek 40 nm-es gyártástechnológiával készülnek.

Mobility Radeon sorozat 40 nm-es GPU-val

Az AMD Mobility Radeon sorozatának frissítésére már nem kell sokat várni. A gyártó két új terméket jelentett be, amelyek a  Mobility Radeon HD sorozatba tartoznak és amelyek már 40 nm-es csíkszélességgel készülő GPU-t hordoznak majd magukon. Gyakorlatilag ezek lesznek a világon az első notebook GPU-k, amelyek 40 nm-es gyártástechnológiával készülnek.

Az újdonságok Mobility Radeon HD 4860-as és Mobility Radeon HD 4830-as névvel lesznek ellátva. A termékek azonban nem az RV770-es asztali GPU továbbfejlesztett változatai, vagyis nem felsőkategóriás megoldásokról van szó: az egységek az új, RV740-es kódnévvel ellátott GPU-ra épülnek, amely annyit tesz, hogy 800 helyett 640 stream processzor foglal majd helyet bennük. A memória interfész is karcsúsításon esik át: az RV770-es 256 bites adatsínje helyett "csak" 128 bites adatsínt alkalmaz majd a gyártó, ám a termékek GDDR3-as és GDDR5-ös memóriatámogatással egyaránt bírnak majd.

Mielőtt messzemenő (negatív) következtetéseket vonnánk le a 128 bites memória elérés miatt, nem árt tisztába tenni a dolgokat. A GDDR5-ös memória chipek esetében a maximálisan támogatott sebesség 4GT/s, így a Mobility Radeon HD 4860-as modell 64 GB/s-os memória maximális sávszélességgel rendelkezhet (az már más kérdés, hogy fog-e).

Összehasonlításképpen az asztali Radeon HD 4850-es modell csak 57,6 GB/s-os memória sávszélességet tud felmutatni a 256 bites memória interfész ellenére, hála a GDDR3-as memóriáknak.

A szűkebb adatsín, az alacsonyabb stream processzor szám, valamint a fejlettebb gyártástechnológia együttesen azt eredményezik, hogy egy kicsi, energiatakarékos chipet lehet előállítani, ez pedig lehetővé teszi, hogy a gyártó magasabb órajeleket is alkalmazhasson. A 40 nm-es Mobility Radeon egységek maximum 650 MHz-es magórajellel üzemelnek, ami 100 MHz-cel magasabb, mint a jelenlegi csúcskategóriás terméké, a Mobility Radeon HD 4870-es egységé.  A Mobility Radeon HD 4830M GPU-ja 600 MHz-en, a Mobility Radeon HD 4860-é pedig 650 MHz-en ketyeg, és mindkét termék rendelkezik DirectX 10.1-es és PowerPlay támogatással. Az újdonságok esetében a lebegőpontos számítási teljesítmény 832 GFLOPS, ami egyáltalán nincs messze a Mobility Radeon HD 4870-es modell 880 GFLOPS-os teljesítményétől. Az AMD állítása szerint a Mobility Radeon HD 4860-as modell felülmúlja a Radeon HD 4850-es termék teljesítményét 3DMark 06-ban, persze nem túl jelentős mértékben, de a különbség jelen van (és közben kevesebbet fogyaszt).

Az AMD az új, 40 nm-es csíkszélességgel készülő Mobility Radeon HD modelljeinek megjelenésével kapcsolatban egyelőre semmilyen információval nem szolgált. A gyártó mindössze annyit mondott, hogy néhány OEM vállalattal már megkezdte az együttműködést a termékek piacra dobásának érdekében, így a közeljövőben már találkozhatunk olyan notebook bejelentésekkel, melyekben már ezek a nevek szerepelnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward