Mini Nose: a digitális bombaérzékelő orr

Izraeli kutatók egy rendkívül érdekes, már-már futurisztikus dolgot fejlesztettek ki, amely képes a különböző robbanóanyagok érzékelésére. A készüléket Mini Nose névre keresztelték, ami magyar fordításban, kis orrot jelent. Az eszköz rendkívül ötletes, mindössze két egységből áll: az egyik a mintavételezésre, azaz a "szaglásra" használható, a másik a minták elemzését végzi, vagyis egyfajta analizátor.

Mini Nose: a digitális bombaérzékelő orr

Izraeli kutatók egy rendkívül érdekes, már-már futurisztikus dolgot fejlesztettek ki, amely képes a különböző robbanóanyagok érzékelésére. A készüléket Mini Nose névre keresztelték, ami magyar fordításban, kis orrot jelent. Az eszköz rendkívül ötletes, mindössze két egységből áll: az egyik a mintavételezésre, azaz a "szaglásra" használható, a másik a minták elemzését végzi, vagyis egyfajta analizátor. A Mini Noise a herzilaya-i székhellyel rendelkező Scent Detection Technologies Ltd. nevű vállalat fejlesztése. A készülék vákuumos módszerrel, illetve a tárgyon történő végighúzással gyűjt mintákat, ezután a kis egységet az analizátorhoz kell csatlakoztatni, amely az adatbázisban lévő információkkal hasonlítja össze a rögzített mintát, majd ezután ha robbanószerről van szó, akkor meghatározza az anyag típusát.

A fejlesztésnek rendkívül nagy jelentősége van, hiszen segítségével az egyes területek biztonságát még hatékonyabban tudják majd ellátni a különböző szervek. Az elemző készüléket Izraelben és az Amerikai Egyesült Államokban kívánják alkalmazni, többek között a Pentagonban és a Nemzetbiztonsági Hivatalban teljesít majd szolgálatot az új készülék, de várhatóan repülőtereken és egyéb helyeken is alkalmazni fogják.

A kis újdonság a HF-QCM technológiát (High_Frequency Quartz Crystal Microbalance)  veszi alapul a működéshez, ennek köszönhetően a manapság alkalmazott eljárásoknál sokkal olcsóbban és hatékonyabban lehet megtalálni a robbanószereket. "A mi technikánk hordozható és emellett rendkívül megbízható, olcsón és hatékonyan képes felismerni akár a kevert robbanószereket is, anélkül, hogy bővíteni kéne a készüléket." - mondta az izraeli cég üzleti fejlesztésekkel foglalkozó részlegének alelnöke Doron Shalom, aki hozzátette, hogy a készülék akár a félelmet is képes "kiszagolni".

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward