Megmozdult az IT-szektor a koronavírus hatására

Egyre-másra jelentik be a cégek, miként próbálnak segítséges nyújtani a felhasználók számára az élet különböző területein.

Megmozdult az IT-szektor a koronavírus hatására

Az új koronavírus az elmúlt hetekben egyre mélyebben érinti hazánkat is, és talán a hatóságok nem a legjobb tempóban reagálták le a helyzetet, de most már az országban egyre többen próbálnak segíteni, amivel csak tudnak. Mióta a kormány mindenkinek azt tanácsolja, hogy próbáljon otthon maradni, és onnan dolgozni, a gyerekeknél pedig kötelező jelleggel át kell állni a távoktatásra, az IT piac több jelentős szereplője is fontos lépésekre szánta el magát, hogy a felhasználók életét megkönnyítsék.

Szolgáltatók

A mobilszolgáltatók közül a Telekom jelentette be először, hogy 10 GB ajándék mobilinternetet biztosít mindenki részére, aki a hálózatát használja, és további 5 GB-ot is biztosít még a saját lakossági és kisvállalati ügyfeleinek.

Valamint prémium televíziós tartalmakkal is szolgál a cég. A Telenor kövér adatkeretet nyújt, 100 GB-tal szolgál azoknak, akik ezt külön aktiválják a MyTelenor alkalmazásban.

A Vodafone pedig a digitális oktatást egy szépen kidolgozott tervvel próbálja segíteni a saját megoldásait kihasználva, plusz itt három hónapon keresztül havi 5 GB-os extra adatkerethez juthatnak az emberek.

Digitális vállalakozások

A hazai vonatkozású cégek közül lényegében a LogMeIn volt az első, aki komolyabb intézkedést jelentett be. A Budapesten alapított vállalatnak több olyan eszköze is van, amivel megoldható a távmunka néhány fajtája. És a vállalat ingyenesen hozzáférhetővé tette a járvány átmeneti időszakára a GoToMeeting és a GoToWebinar szolgáltatásokat a Rendkívüli Távmunka Támogatás program keretében.

Galéria megnyitása

A Codecool Programozóiskola bejelentette, hogy az egyik diákja, Kovács Krisztián kezdeményezésére egy olyan csoportot állít fel, amiben más diákok és az intézmény mentorai próbálnak segítséget nyújtani azok számára, akiknek a digitális átállás nehézséget okoz. Egy külön időpontot foglalhat mindenki, és a Codecool illetékesei felkeresik majd a segítségre szorulókat, hogy megoldással próbáljanak szolgálni a problémáikra.

Olyan dolgokban lehet az iskolához fordulni, mint a programok telepítése, testre szabása; a tanulási célú csoportok létrehozása, a naptárak kezelése, a kommunikációs csatornák kialakítása, valamint a prezentációk és videók rögzítése, feltöltése, megosztása.

A magyar fiatalok által 2017-ben alapított Duelbox startup egyebek mellett távoktatási lehetőségekkel kecsegtető megoldással szolgál, amit most ingyenesen hozzáférhetővé tett. Az ingyenessé tett prémium eszközök interaktív, élményalapú kommunikációs és oktatási megoldásokat nyújtanak a diákoknak, oktatóknak.

A Duelbox rendszere az interakciókra is nagy hangsúlyt fektet az élményszerűség mellett, és itt egyszerűen lehet összeállítani feladatsorokat, a pedagógusok egyszerűen tudják kezelni a „dolgozatokat”, és azt is látják, hogy minden diák bejelentkezett-e a virtuális órákra.

Galéria megnyitása

A koronavírus-járvány ideje alatt az emberek figyelme lankadhat, és a Cégjelző próbál abban segíteni, hogy a kellemetlen helyzetek elkerülhetőek legyenek. Ez a startup azzal foglalkozik, hogy céginfókat menedzsel kiemelkedő hatékonysággal annak érdekében, hogy az emberek bármikor tájékozódni tudjanak arról, ha egy új vállalakozással kell dolgozniuk, akkor gyorsan képbe kerülhessenek annak a helyzetével. És azt is lehet itt látni, ha egy meglévő partnerükre kell különös figyelmet fordítaniuk.

Civilszervetek is ellenőrizhetőek itt, és állítólag azt is meg tudja mutatni Céginfó és a Cégfigyelés szolgáltatás, ha csődeljárás indul egy-egy vállalat ellen.

A Spektrum úgy döntött, hogy az oktató jelleggel korábban leforgatott „Brutális” sorozatát újra műsorra tűzi, és elérhetővé teszi ezeket az olyan digitális felületeken, amik elérhetőek adott esetben a diákoknak. A Brutális fizika, Brutális kémia, Brutális biológia, Brutális történelem összesen 32 epizódból áll össze, és ezeket meg lehet majd tekinteni a Magyar Telekom és a Vodafone videotárában.

A mai naptól a Spektrum YouTube csatornájára hétfőtől csütörtökig egyesével kerülnek majd fel a részek, melyeket a Facebookról is el lehet majd érni, március 23-tól pedig újra műsorra tűzi a teljes sorozatot a csatorna a tévében is (reggel 9-kor és délután 4-kor mennek majd a részek hétfőtől csütörtökig).

Az Adobe ugyan nemcsak a hazai közönségnek kedvez, de ennek kapcsán is érdemes kiemelni, hogy több szolgáltatásánál is megoldást kínál arra, hogy a felhasználók a nehéz napokban is aktívak tudjanak maradni. A vállalat úgy döntött, hogy a Creative Cloudot térítésmentesen elérhetővé teszi felsőoktatási intézmények számára otthoni használatra is, emellett pedig 90 napos ingyenes próbaidőszakot biztosít az Adobe Connect esetében. Ezt a távmunkánál és a konferenciák bonyolításánál is ki lehet aknázni.

És említést érdemel még az is, hogy a csevegő szolgáltatások között is vannak olyanok, melyek extra lehetőségeknek a bevezetésével próbálják megkönnyíteni a felhasználók mindennapjait. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Discord meglehetősen nagy mértékben megemelte az élő közvetítések esetén a csoportok maximális létszámát, a Viberen pedig átmenetileg nemcsak öten beszélgethetnek csoportos hívások keretében egymással, hanem akár tízen is, így a családok, munkatársak számára egyszerűbbé válik a kapcsolattartás.

Zárásul pedig örömmel számolhatunk be arról, hogy a Bill & Melinda Gates Alapítvány, a Wellcome és a Mastercard közös összefogásban nyújt gigantikus méretű támogatást a járvány elleni harc fokozására. Összesen 125 millió dollárral támogatják a globális küzdelmet az összefogás tagjai. Egy olyan programot hoztak létre az érintettek, ami a vírus elleni gyógyszerek fejlesztését, gyártását és terjesztését segíti a továbbiakban.

Galéria megnyitása

A Gates Alapítvány és a Wellcome 50-50 millió dollárt, a Mastercard Impact Alap pedig akár 25 millió dollárt adományoz. A Gates Alapítvány mostani felajánlása része a múlt hónapban bejelentett 100 milliós keretösszegnek, amellyel a vírus elleni küzdelmet segítik.

Érdekesség, hogy Bill Gates éppen most jelentette be azt, hogy a jövőben már teljes mértékig az alapítványának a menedzselésére szeretne koncentrálni, és ezért elhagyja a Microsoft igazgatótanácsát. És még a hírhez kapcsolódik, hogy a program keretében létrejött gyógyszereket mindenki számára elérhetővé fogják tenni, a gazdaságilag hátrányos helyzetűek sem maradhatnak le erről.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap