Megint hibásak az Nvidia GPU-k?

Megint hibásak az Nvidia GPU-k?

Mióta kiderült, hogy egyes mobil GPU-k és lapkakészletek hibásan kerültek forgalomba, azóta az Nvidia jobban a sajtó kereszttüzében van, mint korábban. A The Inquirer munkatársai most azt állítják, hogy a gyártó új, frissített technológiával készülő GPU-i között is vannak hibás modellek, ezt a felvetést elektron-mikroszkópos vizsgálat segítségével próbálták alátámasztani a srácok.

A vizsgálathoz egy új Apple MacBook Pro noteszgépet szereztek be, majd az elemzés után arra a következtetésre jutottak, hogy a gyártó az új anyag helyett továbbra is a magas ólomtartalmú összekötő anyagot használja a GPU szilícium lapkájának és tokozásának összeköttetéséhez, ami a korábbi meghibásodásokért volt felelős. Az Nvidia szakemberei ezt megelőzően már kifejtették, hogy a magas ólomtartalmú összekötő anyag önmagában még nem jelent okot a meghibásodásra, hiszen azt jelenleg is több piacvezető cég használja termékeiben, mindenféle gond nélkül. Akkoriban különböző tényezők játszottak közre a hiba kialakulásában - állították a mérnökök.

A bizonyítékok világosnak és egyértelműnek tűnnek - legalábbis a magas ólomtartalmú anyag használatát illetően - , de a The Tech Report munkatársai ennyivel nem elégedtek meg: egy levél keretein belül kérdezték az újabb fejleményekről az Nvidia illetékeseit. Az Nvidia alelnöke, Michael Sara elmondta, hogy magán az összekötő anyagon egyáltalán nem változtattak, tehát továbbra is ugyanazt a magas ólomtartalmú anyagot használják, mint korábban, mindössze a tokozás "golyó alakú" (ball grid) csatlakozói alatt elhelyezkedő "ragasztó" funkciót betöltő anyagot változtatták meg, így a tokozás ellenállóvá vált, vagyis megszűnt a korábbi hibalehetőség. Sara hozzátette, hogy ezután a lépés után már nem tapasztaltak problémákat, így továbbra is ugyanazt a magas ólomtartalmú összekötő anyagot alkalmazzák majd, amit az Intel is gond nélkül használ a saját lapkakészleteinél.

Úgy tűnik, hogy a The Inquirer munkatársai most árnyékra vetődtek, ugyanis szerintük a legfrissebb MacBook Pro készülékek ugyanúgy meghibásodásra hajlamosak, mint a korábbi GPU-k, de ez szerencsére nem igaz, ugyanis tényleg változtatott a gyártó az anyagfelhasználáson. Persze nem azon a területen, ahol ezt a srácok gondolták, ám a lényegen ez nem változtat, ha valaki negatív híreket hallott, ezúttal ne aggódjon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward