Második generációs AMD 790FX chipszet

790FX lapkakészletével felvértezett alaplapok gyenge pontja a déli hídban rejlik, amelynek szerepét jelenleg egy SB600-as modell tölti be. A déli híd miatt a PCI és a SATA teljesítmény egyaránt kisebb csorbát szenved, ám az AMD-nél már dolgoznak a 790FX lapkakészlet második generációján, amely új déli híddal és ennek köszönhetően néhány újdonsággal is fel lesz vértezve.

Második generációs AMD 790FX chipszet

Az AMD 790FX lapkakészletével felvértezett alaplapok gyenge pontja a déli hídban rejlik, amelynek szerepét jelenleg egy SB600-as modell tölti be. A déli híd miatt a PCI(e) és a SATA teljesítmény/képességek egyaránt kisebb csorbát szenved, ám az AMD-nél már dolgoznak a 790FX lapkakészlet második generációján, amely új déli híddal és ennek köszönhetően néhány újdonsággal is fel lesz vértezve.

Korábban már néhány forrás megszellőztette, hogy az AMD 790FX lapjai hamarosan új, SB750-es déli híddal lesznek felvértezve, de a legfrissebb információk már képpel és néhány specifikációval is megpróbálják alátámasztani a híresztelést. A HawkFish kódnévre hallgató alaplap referencia dizájn, az egység négy darab PCI Express x16-os slottal, egy PCI Express x4-es slottal, valamint egyetlen hagyományos PCI porttal lesz ellátva. Az alaplap hat darab SATA 3 Gbps-os portot is tartalmaz, amely RAID 0, 1,5 és 10 támogatással is bír.

Az új lapkakészlet északi hídja aktív hűtést kap: a bordán egy kisméretű ventilátort helyez el a gyártó, de a kereskedelmi forgalomba kerülő változatnál már nem biztos, hogy aktív hűtést alkalmaznak. Az első generációs, azaz most forgalomban lévő 790FX lapkakészlet referencia modelljén is aktív módon hűtötték az északi hidat, ám a kereskedelemben megtalálható termékek esetében már többnyire passzív hűtési megoldást alkalmaznak.

A korábbi értesülések arról is beszámoltak, hogy az SB750-es déli híd már OverDrive 3.0-s támogatással érkezik, amely jótékonyan hat majd a Phenom processzorok tuning képességeire. Az AMD egyik bemutatóján már demonstrálták az SB750 előnyét: alap állapotban a rendszerben elhelyezett processzor a 3 GHz-es órajelet sem volt képes elérni, ám mikor engedélyezték az említett támogatást, akkor ugyanaz a processzor már gond nélkül működött 3,2 GHz-en is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward