Magny Cours rendszerek, akár 48 CPU maggal

Az AMD 12 maggal ellátott Magny Cours processzorairól a napokban érkezett néhány információmorzsa, ám most további részletek derültek ki az újdonságokkal kapcsolatban. A 12 magos termékek tulajdonképpen egy tokozáson belül két darab hatmagos Sao Paolo lapkából állnak, amelyekhez egyenként 6 MB, azaz összesen 12 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótár tartozik. A Magny Cours központi egységek az utolsó lépcsőfoknak tekinthetőek az AMD új architektúrájának, a Bulldozer megjelenése előtt.

Magny Cours rendszerek, akár 48 CPU maggal

Az AMD 12 maggal ellátott Magny Cours processzorairól a napokban érkezett néhány információmorzsa, ám most további részletek derültek ki az újdonságokkal kapcsolatban. A 12 magos termékek tulajdonképpen egy tokozáson belül két darab hatmagos Sao Paolo lapkából állnak, amelyekhez egyenként 6 MB, azaz összesen 12 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótár tartozik. A Magny Cours központi egységek az utolsó lépcsőfoknak tekinthetőek az AMD új architektúrájának, a Bulldozer megjelenése előtt.

Az AMD az új 12 magos processzorokat egy bemutató keretein belül ismertette meg a szerencsés egybegyűltekkel. A processzorok esetében már nem a jól megszokott Socket F processzorfoglalatot, hanem a G34-es tokozást használják, így a termékek alkalmazásához új alaplapra van szükség. A processzorok négycsatornás DDR3-as memóriavezérlőt hordoznak magukban és HyperTransport 3-as, 6.4 GT/s sebességű linkekkel is el vannak látva, amelyek némi átalakításon estek át a jelenlegi változatokhoz képest.

A 45 nm-es SOI technológiával készülő termékek belsejében a két hatmagos Sao Paolo lapka rendelkezik egy-egy saját, kétcsatornás beépített memóriavezérlővel, így jön össze a négycsatornás memóriatámogatás az újdonságok esetében. Az Istanbul  típusú hatmagos monolitikus lapkák egyenként 346 négyzetmilliméteres felülettel rendelkeznek, a bennük található tranzisztorok száma pedig 904 millió. Az 1207 tűs Socket F foglalatot a Socket G34-es, 1974 lábat tartalmazó megoldás váltja fel, a lábak számának növelésére pedig a Hyper Transport linkek és a négycsatornás memóriatámogatás bevezetése miatt volt szükség.

A tokozáson belül a két processzorlapka egy 16-bites Hyper Transport link segítségével van kapcsolatban egymással, míg a fennmaradó három 16-bites Hyper Transport link segítségével a processzorok a szomszédos CPU foglalatban található központi egységekkel vannak összeköttetésben. A 12 magos újdonságokat 2P és 4P azaz kettő- és négy CPU foglalatot tartalmazó rendszerekben lehet használni, 4P konfiguráció esetén fizikailag már 48 darab processzormag helyezkedik el egyetlen rendszeren belül, ami nem kis mennyiség.

A 2P és 4P rendszerekben az AMD állítása szerint az egyes processzorok és az egyes tokozásokon belül lévő lapkák között nagy sávszélességű kapcsolat van, amit az alaplapi lapkakészlet típusa nem befolyásol. A 4P rendszerek esetében az egyes processzorok között már nem 16-bites, hanem csak 8-bites kapcsolat van, m ezeknél a rendszereknél 16 darab memóriamodul egyidejű alkalmazásával 170,4 GB/s-os memória sávszélesség elérésére nyílik lehetőség.

A vállalat az Istanbul processzorokhoz képest a Magny Cours modellek esetében ideális körülmények között akár 100%-os teljesítménynövekedést ígér. Ezek a processzorok természetesen az üzleti felhasználókat, valamint a szerverek és munkaállomások piacát célozzák meg, nem az átlagfelhasználókat. A termékek árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward