Lekerült az adatmentéshez használható csatlakozó az új MacBook Prókról

Míg a 2016-os és 2017-es MacBook Pro noteszgépeknél meg lehetett oldani az adatok mentését akkor is, ha a rendszer nem indult, addig a 2018-as modelleknél ilyesmire már nem lesz mód.

Lekerült az adatmentéshez használható csatlakozó az új MacBook Prókról

Az Apple friss MacBook Pro sorozata nagy figyelmet kapott az elmúlt napok során. Az iFixIt munkatársai hamar szétszedték a 13,3 hüvelykes újdonságot, a folyamat közben pedig kiderült, a pillangómechanikás billentyűzet egyes billentyűihez extra szilikonfóliát alkalmazott a gyártó, hogy a porral és az egyéb szennyeződésekkel szemben strapabíróbb legyen a mechanika, mint előző generációs, joggal kritizált társai. Aztán kiderült, hogy a vékony noteszgépek hűtése nincs igazán a helyzet magaslatán, ami a idő előtti túlmelegedést és így teljesítménycsökkenést eredményezhet.

Nemrégiben arra derült fény, hogy az Apple módosította az új MacBook Pro noteszgépek alaplapját, így arról lekerült az a diagnosztikai csatlakozó, amelyen keresztül le lehetett menteni az alaplapra integrált NAND Flash lapkát tartalmát akkor is, ha a rendszer egyébként üzemképtelenné vált. Ezt a folyamatot a szervizpartnerek egy speciális szervizkábel segítségével tudták megoldani a 2016-os és 2017-es modellek esetében, ám a 2018-as noteszgépekről már eltűnt ez a csatlakozó így a Customer Data Migration Tool használatára a továbbiakban nincs lehetőség – legalábbis az aktuális információk alapján. A változást valószínűleg az Apple T2 chip okozza, amely hardveres adattitkosítást biztosít a NAND Flash alapú tárhelyhez, csak úgy, mint az iMac Pro esetében.

Galéria megnyitása
Ez a csatlakozó az új MacBook Prókról hiányzik.

A meghibásodott noteszgépről tehát csak akkor lehet lementeni az adatokat, ha az még valamilyen szinten elindul, ekkor ugyanis a Target Disk Mode segítségével mirgálható a NAND Flash alapú tárhely tartalma egy másik Mac-re, ehhez csak a Migration Assistant használatára van szükség. A szervizpartnerektől származó információk alapján a korábbi adatmentő eszköz már nem kompatibilis a 2018-as MacBook Pro noteszgépekkel, így ha beüt a krach, vagyis meghibásodik az alaplap és a gép abszolút indíthatatlanná válik, akkor az Apple szervizpartnerei nem fognak tudni segíteni az adatmentésben. Ebben az esetben ajánlott adatmentéssel foglalkozó cégeket keresni, amennyiben az adatok érnek annyit.

Galéria megnyitása
Ez a módszer az új MacBook Pro noteszgépeknél már nem működik

Az Apple azt javasolja, hogy folyamatosan használjuk a Time Machine adatmentő funkciót, így a fontos adatokról mindig rendelkezésre állhat friss mentés a külső merevlemezen vagy a hálózati adattárolón. Amennyiben elég sűrűn készítünk ilyet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward