Így néz ki az új 13,3 hüvelykes MacBook Pro belseje

Az iFixIt munkatársai ígéretükhöz híven megmutatták, mi minden lapul a 13,3 hüvelykes újdonság házában.

Így néz ki az új 13,3 hüvelykes MacBook Pro belseje

A legújabb MacBook Pro noteszgépeket nemrégiben mutatta be az Apple, amelyekkel kapcsolatban már sok érdekesség kiderült, közöttük az is, hogy a legújabb pillangómechanikás billentyűzet kapott egy por és folyadékcseppek ellen védő szilikonfóliát, amivel az Apple kvázi elismerte, valóban nem volt hibátlan az előző generációs megoldás. Az újításra az iFixIt munkatársai bukkantak rá, akik ígéretet tettek arra is, hamarosan publikálják a 13,3 hüvelykes MacBook Pro szétszedése során készített dokumentációt. Nos, erre egyáltalán nem kellett sokat várni, hiszen a szétszerelési napló néhány órája napvilágot látott, így legfontosabb megállapításait az alábbiakban összegezzük.

Galéria megnyitása
Fotó: iFixIt

Az új konfiguráció kívülről ugyanolyan, mint a régi: a dizájn és a formavilág megmaradt, a Thunderbolt 3-as portok száma azonban négyre nőtt – a Touchbar nélküli elődmodellnél ez a szám csak kettő. A belső azonban nagyon hasonlít az előző évi, illetve az azt megelőző MacBook Próéra, de az ördög most is a részletekben rejlik. A hangszórókat a korábbi modellhez képest keskenyebbre éshosszúkásabbra módosították, így azok a kör alak helyett a szögleteshezkerültek közelebb.Akkumulátor terén szintén történt némi változás, hiszen a korábbi ötcellás, 49,2 wattórás energiaforrás helyére egy hatcellás, 58 wattórás példányt szereltek, amire egyebek mellett a T2-es vezérlő miatt is szükség van.

Galéria megnyitása
Fotó: iFixIt
Galéria megnyitása
Fotó: iFixIt

A nyomtatott áramköri lapra ebben az esetben egy Intel Core i5-8259U típusú processzor került, ami egy Intel Iris Plus Graphics 655-ös iGPU-t is tartalmaz. Az emlegetett Apple T2-es vezérlőt egy 1 GB-os Micron LPDDR4-es memórialapkára rétegezték, míg a rendszermemória szerepét négy darab 16 Gb-es LPDDR3-2133 MHz-es SK-Hynix chip tölti be – a 15,6 hüvelykes modelleknél már DDR4-es rendszermemóriára tértek át. Az adatok tárolását két darab 64 GB-os Toshiba NAND Flash lapkára bízták, vagyis ezen a noteszgépen 128 GB-nyi NAND Flash tárhely áll rendelkezésre, de csak látszólag, hiszen a nyák másik oldalán további két ilyen lapkát találunk, így a teljes adattároló kapacitás 256 GB. A másik oldalon egyébként egyebek mellett egy Cirrus Logic CS42L83A típusú audió vezérlő, illetve egy NXP 80V18-as típusú NFC modul is látható. A Thunderbolt portokat egy Intel JHL7540-es vezérlő kezeli. A hardver hűtésén nem változtattak, vagyis ugyanaz a hűtőrendszer hűti a nagyobb teljesítményű hardvert is, mint az elődmodellekben.

Galéria megnyitása
Balra a régi, jobbra az új töltő belseje látható (Fotó: iFixIt)

Az új USB-C portos tápadapter belseje szintén változott: több réteg ütésálló habszivacsot helyeztek el benne csillapítás gyanánt, hogy védjék az elektronikát. Szétszedéséhez ultrahangos vágóeszközt használtak a szakemberek, de a folyamat még így sem volt egyszerű – a korábbi töltő szétszedése ehhez képest egyszerű ujjgyakorlat volt. A belsőt egy picit átdolgozták, több árnyékolást helyeztek el benne, valamint az USB-C csatlakozót is utolérte a költségcsökkentés: a korábbi alumínium helyett ez már műanyag házzal rendelkezik.

Az új MacBook Pro tehát nagyrészt a régi modellre hasonlít szerelhetőség terén, így 1-es osztályzatot kapott, ami a legnehezebben szerelhető termékeknek jár, vagyis a dizájnja nem éppen felhasználó- és szerelőbarát, így javítása is körülményes. A teljes dokumentáció itt olvasható.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap