Lapkakészletek tesztje: P965-től X38-ig

Az Intel új és régi lapkakészleteinek teljesítményét mértük össze, hogy kiderüljön: vajon mekkora teljesítménykülönbségre lehet szert tenni, ha P965 vagy 975x helyett mondjuk P35-ös vagy X38-as chipszetre váltunk?

Lapkakészletek tesztje: P965-től X38-ig

Górcső alatt a chipszetek

Legfrissebb tesztünkben az Intel különböző lapkakészleteinek teljesítményét vizsgáljuk és hasonlítjuk össze egymással. A P965-ös, a 975x, a P35 és az X38-as chipszetek 1-1 képviselője kap helyet a tesztben, így remélhetőleg képet tudunk majd adni az egyes versenyzők közötti különbségekről teljesítmény és szolgáltatások tekintetében.

A versenyzők a Gigabyte X38-DS5 kivételével mind 30.000 forint alatti árral rendelkeznek, a Gigabyte X38-DS5 ezzel szemben 46-48.000 forint közötti áron mozog a piacon, egyszóval nem tekinthető olcsónak, igaz a magas árért cserébe rengeteg szolgáltatást is biztosít, így mindenképpen megéri az árát. Mielőtt kitárgyalnánk a lapkakészletek közötti különbségeket, először tekintsük meg a szereplők technikai paramétereit:

[bold]P965 vs. 975x

[/bold]

A P965-ös és a 975x lapkakészletek között az egyik legfontosabb különbség, hogy míg előbbit a középkategóriás piacra szánta a gyártó, addig utóbbit inkább a teljesítményorientált felhasználóknak készítették. A lapkakészletek között van néhány különbség: a 975x lapkakészlettel szerelt lapok még a régi ICH7-es déli hidat tartalmazzák, míg a p965-ös újdonságok az újabbnak számító ICH8-as lapkával vannak felvértezve. Az első különbség, hogy az ICH8-as déli híd 6 csatornás PCIe x1-es sávval rendelkezik, amely konfigurálható. A következő a 10 USB portot támogató vezérlő, amely már dual EHCI támogatással rendelkezik. Az ICH7-es még csak single EHCI megoldással volt felvértezve, ennek köszönhetően a 8 darab USB kapu egyetlen EHCI portról üzemelt. A dual EHCI következtében az ICH8 esetében 5 port az egyik 5 port a másik sávon üzemel. Az Intel ICH8-as vezérlője SATA portok tekintetében is fejlődött az ICH7-hez képest: előbbi maximum 4 darab, míg utóbbi már összesen 6 darab SATA csatolóval bír. Összességében a P965 a középkategóriás piacot célozta ugyan meg, ám mégis több szolgáltatással bír, mint az ICH7-es vezérlővel felvértezett 975x lapok. Tulajdonképpen ezzel ki is veséztük a két lapkakészlet közötti különbséget, következhet a két új páros, amelyeket korábban már egymásnak eresztettünk. A korábbi összehasonlító szöveget emlékeztetőül idézzük.

[bold]P35 vs. X38

[/bold]A P35-ös lapkakészlet még a hagyományos PCI Express támogatással érkezik, míg az új X38-as lapkakészlet már PCIE 2.0 támogatással rendelkezik, a PCIE 2.0-ás támogatás esetében kétszer akkora sávszélesség áll rendelkezésre, mint a hagyományos PCIE foglalat használatakor.

A másik újítás az X38-as chipszet esetében a fejlettebb DDR3 memóriatámogatás.Az X38-as lapok támogatják az 1333 MHz-es DDR3-as memóriák használatát, sőt, akár 1600 MHz-es vagy 1800 MHz-es modulokat is elhelyezhetünk bennünk, ám utóbbi két példány esetében némi manuális beállítást is kell eszközölnünk. A cikkünkben szereplő alaplapok DDR2-es támogatással rendelkeztek.

Tulajdonképpen a legfontosabb különbség a két lapkakészlet között az MCH chipekben (Memory Controller HUB) keresendő. A P35-ös MCH chipje 16 PCIe csatornával gazdálkodik, míg az X38-as MCH chipjében már pont kétszer annyi, azaz 32 PCIe csatorna áll rendelkezésre. Az X38-as lapkakészlet előnyei közé tartozik az is, hogy a gyártó eltávolította belőle a "túlhajtás védelmi" funkciókat, tehát leegyszerűsítve a gyártók saját belátásaik szerint bővíthetik a deszkákat jobbnál jobb tuning funkciókkal. Az X38-as chipszet esetében már nem csak az 1333 MHz-es PSB-vel rendelkező processzorok fogadása lehetséges, hanem akár az 1600 MHz-es PSB-s példányoké is.

[bold]Tesztkonfigurációnk:

[/bold]

[list type="unordered"]

[*]Processzor: Intel Core 2 Duo E6300 @1,86 GHz 

[*]Memória: 2 x 1 GB Kingmax DDR2-1066 @ 800 MHz

[*]Tápegység(ek): Chieftec 400W (24pin (20+4))

                             Chieftec 420W (24pin)

[*]HDD: Samsung 250 GB SATA II

[*]VGA: Inno3D 7600 GT

[*]ODD: LG DVD-Rom

[*]Operációsrendszer: Windows XP SP2

[*]VGA Driver: Forceware 163.75

[/list]

A rövid kis bemutató után ismét a versenyzőké a terep. Mivel a P5B-E tesztgépünkben kapott helyet, így a bemutatóban nem szerepel, kizárólag a teljesítményét hasonlítjuk össze a többi alaplapéval.

MSI 975x Platinum

Tesztünk első versenyzője az MSI 975x Platinum. Az alaplap ugyan nem egy mai darab, de egy bemutatást mindenképpen megérdemel. A termék csomagolása letisztult, a gyártó a dizájnnal szerette volna szemléltetni a tényt: egy nem mindennapi alaplappal van dolgunk. Nos, ez több szempontból is igaz.

A csomagoláson belül elsőként a Felhasználói kézikönyvvel, és a gyors üzembehelyezési útmutatóval találjuk szembe magunkat. Az alaplap driver lemezei között Windows XP-hez és Windows Vista-hoz illő változatot egyaránt találunk, ez rendkívül jó hír lehet sokak számára.

Az alaplaphoz a gyártó négy darab SATA adatkábelt, két SATA tápkábel átalakítót, valamint két USB kivezetést , IDE és Floppy kábeleket is kapunk. Extrák nincsenek a csomagban, de talán nincs is rájuk szükség, hiszen a tartozékok bőven elégségesek.

Az MSI alaplapja első ránézésre átgondolt felépítéssel rendelkezik, második ránézésre viszont már nem nagyon, leglaábbis ami az ATX tápcsatlakozót illeti. A gyártó ugyanis elkövetett egy hatalmas hibát: az ATX tápcsatlakozó mellé szorosan elhelyezett egy kondenzátort, ami rendkívül kellemetlen ha 20+4 tűs kivitellel rendelkező tápcsatlakozónk van, azaz a 24 tű nem egy egybeöntött foglalattal rendelkezik. Ekkor ugyanis a négytűs csatlakozó rögzítő füle nem tud az ATX foglalat mellé becsúszni, így a csaltkozót nem tudjuk érdemben használni, tehát nézhetünk új táp után. Szerencsére volt kéznél egy másik táp, amelynél a 24 tű már egy csatlakozón belül kapott helyet, ezzel normálisan tudtuk használni az alaplapot. A kellemetlen tapasztalat után már natív 24 tűs tápegységnek neveztem el azt a tápot, amelyen egyben van mind a 24 darab tű... Érdekes, hogy egy ekkora gyártó ekkora tervezési hibát tud véteni.

Az alaplap hátsó kivezetései között van koaxiális hangkimenet, valamint 8 csatornás Jack audió kimenet, illetve egy különlegesség is, ami tulajdonképpen egy soros port.

Az alaplap passzív hűtéssel rendelkezik, a teszt alatt ezek a hűtőbordák tökéletesen végezték a dolgukat: hosszadalmas teszt után is csak kéz melegek voltak a hűtő alkalmatosságok. Tuning alkalmával természetesen felforrósodott mindkét borda, de szabad kézzel még nem volt túlságosan forró a fogásuk, így véleményünk szerint teljesen jól lettek méretezve.

Asus P5KC

A második versenyző az ASUS P5KC. Az alaplap szép kék dobozzal rendelkezik, tulajdonképpen semmi extra dizájnelem nincs a dobozon, úgy jó, ahogy van.

Az csomagolás kibontása után megtaláltuk a felhasználói kézikönyvet, valamint a gyors üzembehelyezési útmutatót, utóbbi meglepetésként magyar nyelvet is tartalmaz. A driver lemezek természetesen tartalmaznak Vista és XP drivereket egyaránt, de ezt a P35-ös termékek esetében már megszokhattuk.

Az alaplaphoz négy darab SATA kábel, két darab SATA tápkábel átalakító, valamint egy Floppy és egy IDE kábel, továbbá egy takarólemez, és a kivezetések szerelését könnyítő csatlakozósor található.

Az ASUS alaplapja egy igazi különlegesség, ugyanis DDR2-es és DDR3-as memóriákat egyaránt képes fogadni. A DDR3-as ramok a két piros csatlakozóba passzolnak, ám a két memóriatípust egy időben nem használhatjuk: vagy DDR2-es vagy DDR3-as modulokat telepíthetünk a rendszerbe. Az ASUS lapja ezen kívül teljesen rendben van, talán a 90 fokkal elforgatott IDE csatolófelületet említhetjük negatívumként, mivel a számítógépházban nehézkes a szerelése, egyébként más kellemetlenséget nem tudunk felhozni.

Az alaplap hátsó kivezetései között ott az S/PDIF csatlakozó, a 8 csatornás hangkimenet, valamint a 6 darab USB port és az eSata csatoló egyaránt. A gyártó erről a lapról száműzte a PS2-es egér portját, helyette plusz két darab USB porttal kedveskedett, így nem árt, ha van USB-s egerünk.

Az alaplap déli hídja egy egyszerű passzív bordát kapott, míg az északi híd és a PWM modulok szintén egy-egy bordát kaptak, ám ezek a bordák már heat-pipe segítségével állnak összeköttetésben. A hűtés teljesítménye a tapasztalatok alapján elegendő: átlagos felhasználás mellett kéz melegek a bordák, tuning esetén a PWM hűtője és ezzel együtt az északi híd hűtője felforrósodott, így az alaplapot érdemes egy jól szellőző házba helyezni, ha tuningolni szeretnénk.

Gigabyte X38-DS5

Az X38-as lapkakészlet képviseletét a Gigabyte X38-DS5 látja el. Az alaplap csomagolása a szokásos Gigabyte dizájnnal rendelkezik: minden fontos információt megtalálunk a fedőlapon, így egyből tudhatjuk, hogy az alaplap 1600 MHz-es PSB-vel képes fogadni a processzorokat, valamint natív DDR2-1066-os támogatással bír.

A csomagolás egy csomó papírt tartalmaz: ezek között a felhasználói kézikönyv, egy széthajtható szerelési útmutató, valamint a Windows XP és Windows Vista Drivereket tartalmazó driver lemez egyaránt megtalálható.

A gyártó az alaplaphoz négy darab SATA kábelt mellékel, de a kiegészítők között eSata és USB kivezetések, valamint egy IDE és egy Floppy kábel is jelen van.

A Gigabyte lapja meglehetősen komoly hűtéssel rendelkezik, ez a hűtés szerencsére passzív, tehát hangtalan. Az alaplap felépítésében nem találtunk semmilyen kivetnivalót: az összes csatlakozó könnyen elérhető, egyiket sem akadályozza egyéb alkatrész, mint például hűtőborda vagy akár kondenzátor.

A kivezetések között elsőre szembetűnhet, hogy egy rakás USB csatlakozó áll rendelkezésünkre, egészen pontosan 8 db. Az S/PDIF és az optikai hangkimeneten kívül 8 csatornás Jack audió kimenet, két darab FireWire csatlakozó egy gigabites ethernet csatolós és 2 PS2-es port van jelen, egyszóval minden csatlakozó megvan, amire csak szükség lehet.

A hűtés extrém kinézettel bír, a tapasztalatok alapján tökéletesen képes helytállni általános felhasználás, de még akár tuning mellett is. Tuning esetén azért gondoskodjunk normális házhűtésről, amelyhez két nagyméretű ventillátort érdemes használni. Amennyiben lehetőségünk van, akkor az egyik ventillátort a ház elejére tegyük, ez szívja be a friss levegőt, míg a másikat a ház hátsó részére, ez majd eltávolítja a meleg levegőt, így egyfajta körforgás jön létre.

Sisoft Sandra 12.38, Everest 4

Tesztünket szintetikus alkalmazásokkal kezdjük, azok közül is Sisoft Sandra 12.38-as változatával. A programban először a versenyzők memória sávszélességét teszteljük.

A sávszélesség tesztben egyértelműen kialakult egy rangsor, amely a következő: elsőként a 975x chipszet végzett, majd rögtön mögötte a második helyen találjuk a 965-ös lapkakészlet képviselőjét. A P35-ös lap a harmadik, míg az X38-as deszka az utolsó helyen zárta a megmérettetés első csatáját.

A következő felvonás már a processzorkezelésről szól, ebben az alábbi teljesítményt nyújtották a lapkakészletek:

A P35-ös deszka lett az ALU teszt győztese, míg a második helyet az X38-as versenyző csípte el. A két régebbi chipszettel felvértezett alaplap csak az utolsó hely elérésére volt képes.

FPU tesztben az X38-as alaplap győzedelmeskedett, ám meglepő módon a 965-ös lapkakészlettel felvértezett P5B-E lett a második, míg a 975x a harmadik.

A Sisoft Sandra után a nagy népszerűségnek örvendő Everest-et is munkára fogtuk: az alkalmazás segítségével a memóriakezelést és a processzorkezelést vizsgáltuk.

Írás tekintetében az Asus P5KC bizonyult a legjobbnak, a P5B-E a második, míg az X38-as lapkakészlet alig lemaradva a harmadik lett.

Olvasásánál már változott a helyzet: meglepő módon a korábban utolsó helyezett 975x lett a győztes, majd rögtön mögötte a 965-ös lapkakészlet kullogott. Az X38-as versenyző teljesítménye csak az utolsó helyre volt elég, az eredmény elég gyengécske.

Másolásnál feltámadt az X38-as lap: az első helyet szerezte meg, második a 965-ös lapkakészlet, míg a harmadik a P35-ös versenyző.

Memória késleltetésnél a 975x nyert, a 965-ös lapka 5 nanoszekundummal maradt le, míg a P35-ös és az X38-as lapok közel egyformán teljesítettek.

A CPU Queen teszt az új chipszetek győzelmét hozta: első a P35, második az X38, míg a harmadik a 965-ös versenyző, az FPU Julia teszt szintén azonos sorrenddel zárult.

Cinebench R10, WinRar, SuperPi 1.5

A következő tesztsorozatban már érdekesebb alkalmazásokat hívunk segítségül: elsőként a Cinebench R10-es verzióját fogjuk munkára, amelyben némi rendereléssel izzasztjuk meg a versenyzőket.

1 magos renderelésnél a 975x meglepően jól teljesített, az X38-as alaplap kissé lemaradva a második, míg őt néhány ponttal lemaradva követi a P35-ös alaplap.

Kétmagos renderelésnél egyáltalán nem változik a sorrend, a 975x lapkakészlet meglepően jól teljesít.

A tesztek sorozata a WinRar-ral folytatódik, ebben az alkalmazásban egy beépített sebességmérő funkció segítségével próbáljuk eldönteni, hogy melyik alaplap a jobb.

Érdekes módon ismét a 975x végzett az élen és rögtön mögötte a 965-ös alaplap foglal helyet. A két új chipszet közül a harmadik helyezett P35 nevezhető jobbnak.

A SuperPi a memória és a processzor izzasztásával próbálja eldönteni, hogy melyik lapkakészlet nyújtja a legjobb teljesítményt.

A P35-ös deszka nagyon szép eredménnyel végzett az első helyen, a második az X38-as versenyző. Úgy látszik, hogy a SuperPi az új lapkakészleteknek fekszik jobban.

3DMark 06, F.E.A.R., PCmark 05

Tesztünkből természetesen most sem hiányozhatnak a Futuremark programjai, ezek közül elsőként a 3DMark06-os verziójával teszteltünk.

Az összpontszám tekintetében szépen egyben volt a mezőny, ám a sorrend még így is szépen látszik. Holtversenyben első a P35-ös és az X38-as lapkakészlet, a harmadik a 975-ös alaplap, míg az utolsó helyre a 965-ös termék került.

SM 2.0-ban a 965-ös lapkakészlet bizonyult jobbnak, igaz holtversenyben volt a P35-ös versenyzővel.

SM 3.0-ban fordult a kocka: itt már az X38-as alaplap került az élre, a második helyen holtversenyben osztozott a P35-ös és a 975-ös lapkakészlet.

A processzorteszt egyhangú eredményt mutat: a P35-ös lap lett az utolsó, az első helyen 3-as holtversenyt láthatunk. A P35-ös 1 pontos hátránya tulajdonképpen egyáltalán nem jelent semmit.

A szintetikus tesztek közé egy játékot is becsempésztünk, amely ezúttal is a F.E.A.R lett.

A 965-ös lapkakészlet fél FPS-s előnnyel ugyan, de holtversenyben lett első az X38-as versenyzővel. A második helyen szintén holtverseny alakult ki: itt a P35-ös és a 975-ös deszka helyezkedett el. A különbség mindössze fél FPS, ami elhanyagolható.

A tesztek sorát a PCMark 2005-ös változata zárja, ez az alkalmazás tulajdonképpen a teljes rendszer teljesítményéről próbál képet alkotni.

Az első helyezett ismét a 975-ös versenyző lett, a második helyen a P35-ös deszka foglal helyet. A 965-ös deszka jelentős lemaradással kullog  mezőny után, igaz, az X38-as alaplap is le van maradva kissé a második helyezettől.

Pici tuning és az összesítés

A sok szintetikus és egyéb tesztalkalmazás után egy érdekesebb témára térünk át, ami nem más, mint a sokak által kedvelt tuning. Természetesen ez a cikk sem végződik "kínzás" nélkül, így a versenyzők nem ússzák meg néhány teszttel.

A tuning ismét úgy zajlott, mint már oly sokszor: a processzor szorzóját 7-ről 6-ra csökkentettük, majd a memóriát is visszaosztottuk, hogy még véletlenül se ezek az elemek legyenek a gyenge láncszemek. A tuningot a P965-ös versenyzővel kezdtük, ennél a terméknél hosszas próbálkozás után sem jutottunk 405 MHz fölé, azaz ez volt az utolsó érték, amelyen a deszka még stabilan működött és hajlandó volt a Windows futtatására. A 975-ös alaplappal már nem volt ennyire egyszerű a helyzet. Sokáig nem jutottunk 400 MHz közelébe sem, így agresszívabb feszültségemeléssel és az összes CPU feature kikapcsolásával végül sikerült áttörni a határt, így a végeredmény, azaz az utolsó stabil FSB értéke 410 MHz lett.

A P35-ös és az X38-as lapok esetében már bizakodóbbak voltunk, hiszen mindkét chipszettel jó tapasztalatokra tettünk szert korábban. A P35-ös versenyző 501 MHz-ig jutott, az X38-as lapkakészletből viszont 504 MHz-et sikerült elérnünk. Minkét eredmény rendkívül impresszív, bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az X38-asok közül volt már dolgunk 520 MHz-es FSB-vel is stabilan működő példánnyal. Egyszóval elmondhatjuk, hogy ha minél jobb tuningpotenciálra vágyunk, akkor érdemes a P35-ös vagy X38-as lapkakészletek mellett dönteni.

A tuning "szertartás" végeztével szépen összeadogattuk és kivontuk a tesztek pontszámait a szokásos eljárásnak megfelelően, így az alábbi végeredmény született:

A 975-ös lapkakészlet nyert, míg a második a P35-ös versenyző lett. A 965-ös alaplap a harmadik helyre, míg az X38-as versenyző az utolsó helyre szorult.

Összességében ez az eredmény nem tekinthető szentírásnak, hiszen egy-egy lapkakészleten belül is hatalmas különbségek vannak a versenyzők között, így a különböző lapkakészletek képviselőit majdnem lehetetlen úgy letesztelni, hogy egyértelműen lássuk az egyes lapkakészletek teljesítményfölényét. A teszt alatt nem láttunk egyértelmű rangsort, azaz alkalmazástól függően majdnem mindig más sorrend alakult ki, ezért nehéz egy általános rangsorral bemutatni az egyes chipszetek közötti különbséget. A lapkakészletek közötti különbség nem kizárólag a teljesítmény, hanem a teljesítmény és a szolgáltatások függvényében jelentkezik.

Záró gondolatok - Melyiket válasszuk?

MSI 97x Platinum - Nehézkes tuning, rosszul megtervezett ATX tápcsatlakozó

Tesztünkben az első helyezést a 975x chipszettel felvértezett MSI 975X platinum szerezte meg, amely így abszolút tesztgyőztesnek minősül. Az alaplap ATX tápcsatlakozója ugyan okozott némi kellemetlenséget a teszt alatt, ennek ellenére összességében nem volt gond a deszkával. A lap hűtése jónak mondható, teljesítménye kiváló, ám ami a tuning képességeit illeti, nos az hagy némi kívánni valót maga után. A tuningeredmények között feltüntetett legmagasabb FSB elérése közel 1 órás szenvedés árán sikerült, és ahhoz képest egyáltalán nem nagy száma  végeredmény. A lapkakészlet régi mivolta, és az újabb deszkák árai alapján azonban az ajánlott vétel címet nem ítéljük az alaplapnak, helyette inkább válasszunk P35-ös lapkakészlettel felvértezett lapokat, hiszen azok a termékek viszonylag jó árban vannak, mégis jó teljesítménnyel rendelkeznek. Ha mégis az alaplap mellett döntünk, akkor olyan tápegységet szerezzünk, amely nem 20+4 tűs elosztással rendelkezik, hanem mind a 24 tű egy műanyag csatlakozóban foglal helyet, ellenkező esetben ugyanis nem tudjuk csatlakoztatni a tápot.

[bold]ASUS P5KC - Hibrid, de mégis jó.

[/bold]

A teszt többi versenyzője szintén jól teljesített, az ASUS P5KC hibrid mivolta ellenére meggyőző eredményt tett le az asztalra, így egy ajánlott vétel címet mindenképpen megérdemel. Az alaplappal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, van aki úgy gondolja, hogy érdemes ilyen DDR2/DDR3-as hibrideket alkalmazni, míg mások azt vallják, hogy ami hibrid, az törvényszerűen rossz is. Az alaplap a teljesítménye és a szolgáltatásai alapján megéri az árát, főleg, hogy ez az ár 30.000 forint alatt helyezkedik el. Ha ilyen alaplapot választunk, akkor a későbbi DDR3-as memória fajtára való átálláskor még egy kis ideig használhatjuk a deszkát, így valamilyen szinten költséghatékonynak mondható az ASUS megoldása, másfelől amint kiforrottá és olcsóvá válik a DDR3, akkor sajnos cserélnünk kell majd az alaplapot, maximum egy kis időt spórolunk meg vele.

[bold]ASUS P5B-E - Az új lapkakészletekkel is felveszi a harcot.

[/bold]

A P965-ös lapkakészlet még manapság is ütőképes, ha ilyen alaplapot választunk, abban nem fogunk csalódni. Teljesítményét és szolgáltatásait tekintve jól helytáll, ám vitathatatlan tény, hogy ha új alaplapban gondolkodunk, akkor már inkább a P35-ös lapkakészlet valamelyik képviselőjét érdemes választanunk, hiszen egy újabb, fejlettebb technológia, mellesleg teljesítményét tekintve is jobbnak minősül, mint a P965. A tesztben szereplő ASUS-P5B-E derekasan helytállt, az ajánlott vétel címet még manapság is megérdemli, de vásárlás előtt azért nézzünk meg előbb néhány P35-ös tesztet is.

[bold]Gigabyte X38-DS5 - Tuningban jó, de teljesítményben többet vátunk...

[/bold]

Az X38-as lapkakészlet kétségtelenül a mezőny legfejlettebb chipszete, ám a rendkívül magas ára (47.000 forint) és az ahhoz mért alacsony teljesítménye alapján egyelőre nem ajánlott vétel, legalábbis a Gigabyte X38-DS5 tekintetében biztosan nem. A lapkakészlet rendkívül jó tuning tulajdonságokkal bír, korábbi tesztjeinkben X38-as alaplappal extrém, 520 MHz-es FSB-t értünk el. A lapkakészlet mellett szólhat a gazdag felszereltség, ám ennek ellenére csak annak ajánljuk, aki kifejezetten a lapkakészlet tulajdonságai miatt keres X38-as lapot. Egyébként az X38 helyett egyelőre jó alternatíva a P35, amely nem csak hogy valamivel olcsóbb, de cserébe jó teljesítménnyel áll rendelkezésünkre.

A tesztben szereplő alaplapokat az Expert Computer KFT-től kaptuk! Köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward