Lapkakészletek P31-től X48-ig

Megvizsgáltuk, hogy milyen teljesítménybeli különbségek vannak a P31, P35, X38 és X48-as lapkakészlettel felvértezett alaplapok között. Hogy a teszt objektívebb képet mutasson, ezúttal kizárólag a Gigabyte termékpalettájáról csemegéztünk, azaz ennek a gyártónak a kínálatából választottuk ki az összes versenyzőt.

Lapkakészletek P31-től X48-ig

Bevezető: P31-től X48-ig

Megvizsgáltuk, hogy milyen teljesítménybeli különbségek vannak a P31, P35, X38 és X48-as lapkakészlettel felvértezett alaplapok között. Hogy a teszt objektívebb képet mutasson, ezúttal kizárólag a Gigabyte termékpalettájáról csemegéztünk, azaz ennek a gyártónak a kínálatából választottuk ki az összes versenyzőt.

A tesztben először is kitérünk az egyes alaplapok - ezúttal rövid -bemutatására, majd megvizsgáljuk, hogy azonos körülmények között az egyes tesztprogramokban hogyan teljesítenek egymáshoz képest. Mielőtt azonban belecsapnánk a közepébe, nagyvonalakban tisztázzuk az egyes lapkakészletek közötti alapvető különbségeket, így a megfelelő alapismeretek birtokában könnyebben értelmezhetjük majd a tesztek eredményeit, illetve könnyebben meghozhatjuk a nem túl egyszerű döntést: melyik alaplapot válasszam?

Intel P31 Express

Először is kezdjük a belépő szinten elhelyezkedő P31 Express lapkakészlettel. Ez a chipszet 1333/1066/800 MHz-es buszsebességgel képes fogadni az Intel Core 2 Duo és Core 2 Quad processzorait, illetve az új, 45nm-es csíkszélességgel készülő CPU-kat egyaránt. Az lapkakészlet még a régebbi, PCIE 1.1-es csatolófelületeket tartalmazza, amely 8 GB/s-os sávszélességet kínál a videokártyák számára. A lapkakészlet hivatalosan maximum 800 MHz-es DDR2-es memória modulok fogadására képes, ezeket 4 GB-os mennyiségig képes kezelni. A P31-es lapkakészlet nem nyújt támogatást a DDR3-as memória modulok használatához, így P31-es alaplap nincs forgalomban DDR3-as memória foglalatokkal. Az alaplap rendelkezik az Intel Flex Memory Technológiájának támogatásával is, így lehetőség van különböző kapacitással rendelkező memória modulok kétcsatornás módban történő futtatására is.

A lapkakészlet Intel P31-es északi híddal és ICH7-es déli híddal van felvértezve, a P31-es alaplapok egy darab PCIe x16-os csatolófelület kezelésére képesek. Az alaplapok általában 4 darab STA 3Gbps-os porttal és 6 darab USB 2.0-ás porttal, valamint integrált HD audió vezérlővel is el vannak látva. A lapkakészlet egy darab IDE port, azaz két csatorna kezelését teszi lehetővé.

Intel P35 Express

A második lapkakészlet a manapság nagy népszerűségnek örvendő P35 Express. Ez a  chipszet  a középkategóriában foglal helyet, processzortámogatás tekintetében hasonlít P31-es társára. A P35-ös alaplapok 1333/1066/800 MHz PSB (Processor System Bus) segítségével fogadják az Intel processzorait a 45 nm-es gyártási technológiával készült egységeket is beleértve.

A P35-ös lapkakészlet már DDR3-as támogatással is rendelkezik, ennek köszönhetően a piacon jelen vannak olyan alaplapok, amelyek ún. hibrid megoldások, tehát DDR2-es modulokat és DDR3-as memóriákat egyaránt képesek kezelni. Ezek a termékek rendkívül hasznosak lehetnek abból a szempontból, hogy ha manapság megveszünk egy ilyen alaplapot, akkor a későbbiekben egy esetleges DDR3-ra történő átálláskor csak memóriacserére lesz szükségünk, a rendszer többi alkotóelemét nem kell kicserélni, tehát kisebb költségvetésből juthatunk DDR3-as konfigurációhoz. Attól, hogy mindkét szabványt támogatja a chipszet, attól még ne gondoljuk azt, hogy egy időben lehet DDR2-es és DDR3-as memóriákat alkalmazni, ugyanis erre sajnos nincs lehetőség. Vagy CSAK DDR2-es ramokat, vagy CSAK DDR3-as modulokat használhatunk. Az ilyen hibrid alaplapokon 4 darab DDR2-es és 2 darab DDR3-as memóriafoglalat lesz jelen, persze az egyes gyártók ettől eltérő kiépítéssel is jelentkezhetnek majd a piacon. A P35-ös lapoknál már jelen lehet az Intel® Turbo Memory technológia, illetve az Intel® Fast Memory Access, előbbi opcionális.

Nem nagyon esik róla szó sehol, ezért itt megemlítjük: ezek az új lapkakészletek már nem képesek együttműködni a "régi" Win98/ME operációsrendszerekkel, igaz, hogy ezeket a rendszereket már egyre kisebb körben alkalmazzák.

A P35-ös északi hídhoz ICH9R típusú déli híd társul. Mint már korábban említettük, az ICH9-es déli hídnak köszönhetően, élvezhetjük a PCIE 2.0-ás szabvány támogatásának előnyét is. Ezen kívül változás az ICH8-hoz képest az is, hogy az ICH9-es lapka már 12 darab USB portot képes biztosítani, ekkora mennyiség már elegendő lehet akkor is, ha sok USB-s eszközzel rendelkezünk (mobiltelefon, digitális fényképezőgép, pendrive, mp3 lejátszó, stb...). A P35-ös alaplapok esetében már 6 darab SATA 3 Gbps-os port áll rendelkezésre, emellett egy darab IDE csatolófelület is jelen van.

[bold]Intel X38 Express

[/bold]Az új X38-as lapkakészlet már PCIE 2.0 támogatással rendelkezik, ellentétben a P35-össel: a PCIE 2.0-ás támogatás esetében kétszer akkora sávszélesség áll rendelkezésre, mint a hagyományos PCIE foglalat használatakor.

A másik újítás az X38-as chipszet esetében a fejlettebb DDR3 memóriatámogatás. Az X38-as lapok támogatják az 1333 MHz-es DDR3-as memóriák használatát, sőt, akár 1600 MHz-es vagy 1800 MHz-es modulokat is elhelyezhetünk bennünk, ám utóbbi két példány esetében némi manuális beállítást is kell eszközölnünk. A cikkünkben szereplő alaplapok DDR2-es támogatással rendelkeztek.

Tulajdonképpen a legfontosabb különbség a két lapkakészlet között az MCH chipekben (Memory Controller HUB) keresendő. A P35-ös MCH chipje 16 PCIe csatornával gazdálkodik, míg az X38-as MCH chipjében már pont kétszer annyi, azaz 32 PCIe csatorna áll rendelkezésre. Az X38-as lapkakészlet előnyei közé tartozik az is, hogy a gyártó eltávolította belőle a "túlhajtás védelmi" funkciókat, tehát leegyszerűsítve a gyártók saját belátásaik szerint bővíthetik a deszkákat jobbnál jobb tuning funkciókkal. Az X38-as chipszet esetében már nem csak az 1333 MHz-es PSB-vel rendelkező processzorok fogadása lehetséges, hanem akár az 1600 MHz-es PSB-s példányoké is.

Intel X48 Express

Az Intel X48 Express tulajdonképpen az X38-as lapkakészlet felújított változata, a két chipszet között csak egészen minimális különbségek vannak, de azért fellelhetőek. Az első különbség, hogy az X48-as lapkakészlet már képes az 1600 MHz-es FSB-vel is üzemelni, míg az X38 esetében hivatalosan az 1333 MHz-es FSB jelentette a plafont. Az X38-as deszkák DDR3-1333 MHz-es memóriatámogatással bírtak, az Intel X48 Express lapkakészletével felvértezett újdonságok viszont már a DDR3-1600 MHz-es ramokat is képesek hivatalosan kezelni. Egyéb tulajdonságaikat tekintve az X38-as és X48-as lapkakészletek tulajdonképpen megegyeznek. Az X38-as és X48-as alaplapok egyaránt ICH9-es déli híddal bírnak, valamint mindegyikük PCIE 2.0-ás csatolófelülettel van felvértezve. Az új és a régi lapkakészletek Crossfire támogatással rendelkeznek, az alaplapokon található két darab PCIE x16-os slot teljes sávszélességgel áll a videokártyák rendelkezésére.

Az Intel X48 Express lapkakészlet jelentősebb csúszások után került forgalomba: a különböző partnerek kérésére a gyártó visszatartotta az X48-as alaplapokat, hogy a partnerek a nagymennyiségben felhalmozott X38-as deszkáktól könnyedén megszabadulhassanak, minden nagyobb veszteség nélkül. Most végre megérkezett az X48, hamarosan kiderül, hogy mire is képes. Az X48-as deszkákon 12 darab USB 2.0-ás port, 6 darab Sata 3 Gbps-os csatolófelület, két darab PCIE 2.0 x16-os port, valamint egy IDE csatorna van jelen.

A tesztben szereplő versenyzők specifikációi

A tesztrendszer

• Processzor: Intel E4500 (2,2 GHz @ 3,0GHz (333*9))

• Alaplapok:

-Gigabyte P31-DS3L

-Gigabyte P35-DS3

-Gigabyte EX38-DS5

-GigabyteX48-DS5

• VGA: Inno3D GeForce 7600 GT 

• Memória: 2 x 1 GB Geil (DDR2-800  @ 4-4-4-12 CR2)

• Tápegység: Chieftec 420W

• HDD: WD 160 GB (SATA 2)

• ODD: NEC DVD-Rom

• Operációsrendszer: Windows XP SP2 az összes javítással

• Driver: ForceWare 169.21

Gigabyte P31-DS3L

Az első versenyző egy P31-es alaplap, amely P31-es északi és ICH7-es déli híddal büszkélkedik. Az alaplap doboza a gyártótól már megszokott dizájnt viseli: a csomagolás tetszetős és minden információt tartalmaz.

A doboz belsejében egy felhasználói kézikönyvvel és egy gyors üzembehelyezési útmutatóval találjuk szembe magunkat, de természetesen a drivereket tartalmazó telepítőlemez sem hiányzik a kínálatból. A cd-n a szokásos automata telepítőt találjuk, amely Windows XP és Windows Vista operációsrendszerekhez egyaránt tartalmaz illesztőprogramokat.

A kellékek sorában túl sok minden nincs: a gyártó egy IDE és egy Floppy kábelt, valamint két darab SATA adatkábelt és egy takarólemezt ad a termékhez.

Maga az alaplap nem tartalmaz semmilyen figyelemre méltó extrát, tulajdonképpen egy olcsó, ám de jó termékkel van dolgunk. A P31-es lap felépítésében ezúttal semmilyen problémás részt nem találtunk, gyakorlatilag úgy jó, ahogy van. Talán az IDE csatlakozó helye lehet furcsa első ránézésre, de szerencsére nem került zavaró helyre, minden esetre a szokásos helyén jobban hozzáférhető lenne.

Az alaplapon egy darab PCIE x16-os, három darab PCIE x1-es és három darab PCI aljzatot találunk. A termék négy darab memóriafoglalattal, négy darab SATA 3Gbps-os porttal és egy IDE csatlakozóval van ellátva.

Az alaplap hátsó kivezetései között két darab PS/2-es port, egy koax és egy optikai hangkimenet, valamint egy soros és egy párhuzamos port, illetve négy darab USB 2.0-ás csatolófelület található. A kínálatból természetesen az ethernet csatlakozó sem hiányzik.

Az alaplap hűtésével a teszt során nem volt baj: mind tuning alkalmával mind pedig átlagos felhasználás során jól végezte dolgát: átlagosan 40 celsius fok körül mozgott a borda hőmérséklete. Mivel passzív hűtéssel van ellátva az alaplap, így érdemes egy-egy rendszerhűtő ventilátort is szerelni a gépházba, hogy a nyári nagy melegben se legyen gond a hűtéssel.

A termék BIOS-a le sem tagadhatná, hogy a Gigabyte műhelyéből érkezett, ugyanis rendkívül könnyedén kezelhető, mégis hatékony. A BIOS-ban ha a memóriaidőzítéseket és egyéb rejtett funkciókat is el kívánjuk érni, akkor alkalmazzuk a  Gigabyte alaplapoknál használatos CTRL+F1 billentyűkombinációt a BIOS főmenüjében.

Gigabyte P35-DS3

A második alaplap már a jól ismert P35-ös lapkakészletre épül. Ez a modell ugyanolyan csomagolásban érkezik, mint a P31-es alaplap: a doboz ebben az esetben is tetszetős és tartalmaz minden szükséges információt, amire csak szükségünk lehet a lappal kapcsolatban.

Az alaplap dobozában lapul a felhasználói kézikönyv és a gyors üzembehelyezési útmutató, de a meghajtóprogramokat tartalmazó telepítőlemez sem hiányzik. Ez a telepítő szintén tartalmazza az XP és a Vista drivereket, valamint szintén lehetőséget kínál az automatikus telepítési módra.

A csomagban kábelek tekintetében egy fokkal jobb a helyzet, mint a P31 esetében volt: itt már a Floppy és az IDE kábeleken kívül USB eSata kivezetést, valamint eSata kivezetést is kapunk. A kellékek sorát a jól megszokott takarólemez zárja.

Az alaplapon 6 darab SATA 3Gbps-os port, négy darab memória foglalat, valamint egy PCIE x16-os port van jelen. Ezeken kívül egy IDE csatlakozó, három darab PCIE x1-es és 3 darab hagyományos PCI port is megtalálható a lapon.

A hátsó kivezetések között két darab PS/2-es port, 8 darab USB 2.0-s port és egy koax, valamint egy optikai hangkimenet található a szokásos jack hangkimeneten kívül.

Az alaplap felépítése teljesen rendben van, gyakorlatilag semmibe nem tudtunk belekötni. A hűtés ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint a P31-es lap esetében, ám ennél a lapnál már 40-42 celsius fok körüli értékeket mértünk, ami ugyan nem sok, de picivel magasabb, mint a P31-esé. A rendszerbe természetesen ennél az alaplapnál is érdemes két jó minőségű rendszerhűtő ventilátort szerelni.

A deszka BIOS-a szintén a Gigabyte-tól már megszokott minőséget tartalmazza, egyszerűen kivitelezhető a tuning, de a rutin beállításokat is könnyedén elvégezhetjük, annyira könnyű eligazodni a menüben. Természetesen a rejtett tuning opciók itt is a CTRL+F1 billentyűkombinációval érhetőek el.

Gigabyte EX38-DS5

A harmadik versenyző nem más, mint az X38-as lapkakészlettel felvértezett termék. Ez az alaplap már jóval vastagabb dobozzal rendelkezik, ebből joggal gondolhatjuk, hogy több kelléket is rejt a csomagolás. A doboz ebben az esetben egy másik kartondobozt rejt, amiben a tartozékok és maga az alaplap foglalnak helyet.

A termékhez ebbe az esetben is megkapjuk a telepítő lemezt a Vista és az XP meghajtóprogramokkal együtt, ezen kívül a gyors üzembehelyezési útmutató és a felhasználói kézikönyv is jelen van. A csomagban 4 darab SATA adatkábel, egy eSata kivezetés, valamint egy IDE és egy Floppy kábel lapul. A gyártó mellékel egy DES matricát is, de természetesen a szokásos takarólemez is jelen van a kellékek között.

Az alaplap a déli hídnak köszönhetően 6 darab SATA 3 Gbps-os portot és egy IDE portot tartalmaz, ám a Gigabyte saját megoldásának jóvoltából további két SATA porttal gazdálkodhatunk, így összesen 8 darab áll rendelkezésünkre. A deszkán 3 darab PCIE x1-es, két darab PCIE x16-os és két darab PCI slot van jelen.

Az alaplap felépítésénél egy kínos pontot lehet megemlíteni: a +12V-os csatlakozó pont rossz irányban foglal helyet, ugyanis a csatlakozón található pöcök pont a PS/2-es port felé néz, így szerelése nehézkes. Ezen kívül semmi egyéb hibát nem találtunk. Az alaplap hűtése rendben van, nagy átlagban 47 celsius fok körül mozog átlagos felhasználás és 50-60 fok között tuning esetén.

A termék hátsó kivezetései között két darab PS/2-es port, nyolc darab USB 2.0-s port , valamint két darab gigabites ethernet csatlakozó és két FireWire port foglal helyet. Ezeken kívül egy koax és egy optikai hangkimenet, valamint jack audió kimenetek is megtalálhatóak.

A BIOS ebben az esetben finomabb lépésekkel engedi a feszültségek növelését: a 0,1 V helyett akár 0,05 V-tal is növelhetjük az értékeket. A Bios-ban természetesen ennél a  lapnál is használható a CTRL+ F1-es billentyűkombináció a rejtett tuning funkciók előcsalogatásához.

Gigabyte X48-DS5

A teszt utolsó szereplője X48-as felsőkategóriás lapkakészlettel van felvértezve. Az alaplap az X38-hoz hasonló nagy dobozban érkezik, amelynek borításán a főbb támogatott technológiák vannak felsorolva.

Az egység dobozában ezúttal is megtalálunk mindent, amire csak szükség lehet: a felhasználói kézikönyv, az üzembehelyezési útmutató és a telepítő lemez hiánytalanul megvannak.

A kábelek között gyakorlatilag minden ugyanaz, mint az X38-as lapnál: a csomagban 4 darab SATA adatkábel, egy eSata kivezetés, valamint egy IDE és egy Floppy kábel lapul. A gyártó mellékel egy DES matricát is, de természetesen a szokásos takarólemez is jelen van a kellékek között

A Gigabyte lapján két darab PCIE x16-os, két darab PCI és három darab PCIe x1-es slot található. Az alaplap összesen 8 darab SATA 3Gbps-os portot, valamint egy darab IDE portot tartalmaz.

Az alaplap felépítésében ugyanazt a hibát szúrtuk ki, mint amit az X38-as testvérnél már kiemeltünk: a +12V-os csatlakozó rossz pozícióban foglal helyet, így szerelése nem egyszerű. Az alaplap 45-47 celsius fok közötti hőmérsékleten üzemelt átlagos felhasználás mellett, de tuning során is tökéletesen helytálltak a rajta található hűtőbordák.

Az alaplap hátsó kivezetései között szintén ugyanazt találjuk, mint az X38-asnál: a termék hátsó kivezetései között két darab PS/2-es port, nyolc darab USB 2.0-s port , valamint két darab gigabites ethernet csatlakozó és két FireWire port foglal helyet. Ezeken kívül egy koax és egy optikai hangkimenet, valamint jack audió kimenetek is megtalálhatóak.

A BIOS ennél az alaplapnál is kifinomult, ennek köszönhetően a tuning és az általános beállítás egyáltalán nem okozhat gondot. A CTRL+F1-es billentyűkombináció ennél a BIOS-nál is előcsalogatja a rejtett tuninglehetőségeket.

Tesztek 1.

A tesztek sorát ismét a jól bevált szintetikus tesztprogramokkal indítjuk. Ezek közül elsőként az Everest 4.2-es változatát hívjuk segítségül.

Memória olvasásban a P31-es alaplap bizonyult a leggyengébbnek, viszont a P35-ös és X38-as termékek között alig-alig volt különbség. Nem túl meglepő módon az X48-as lapkakészlet nyerte a megmérettetést, előnye jelentősnek mondható az X38-hoz és a P35-höz képest.

Az írási teljesítmény vizsgálatánál szintén maradt az előbb felállított sorrend, ám a versenyzők között itt már nem volt olyan nagy különbség. A P31-es alaplap kissé lemaradt a mezőnytől, ám a másik három versenyző  szorosan követte egymást.

A memória másolás teljesítménye a P31-es és P35-ös alaplapok esetében hasonló volt, ám az X38-as deszka már 200MB/s sebességgel gyorsabbnak bizonyult náluk, míg az X48-as egység 150 MB/s-mal bizonyult gyorsabbnak az X38-as alaplapnál.

A késleltetéssel kapcsolatos tesztet szintén az X48-as egység nyerte, méghozzá jelentős előnnyel. Az X38-as, P35-ös és P31-es versenyzők között ezúttal csak hajszálnyi különbségeket figyelhettünk meg.

A következő megmérettetés a processzorkezelést próbálja megvizsgálni: a teszt folyamán az X38-as és X48-as modellek elhúztak a mezőnytől, ám köztük csak alig volt különbség. A P35-ös alaplap is csak kis mértékben volt jobb a P31-es deszkánál, ám a P35 és az X38 között már jól látható különbség mutatkozott.

A CPU AES teszt sem hozott meglepetést: az élen az X38-as és X48-as alaplapok helyezkedtek el, közöttük jelentéktelen teljesítménybeli különbség van. A P35-ös alaplap már kissé lemaradva foglal helyet a dobogó harmadik fokán, míg a P31-es még jobban lemaradva követi a mezőnyt.

A Photoworx és a CPU Zlib tesztek alkalmával már kissé jobban szétszóródott a mezőny, ám ez a sorrenden gyakorlatilag semmit sem változtat: első az X48, második az X38, míg a harmadik a P35 és a negyedik helyen található a P31.

Az Everest tesztjei után még mindig a processzor- és memóriakezelésé a főszerep, de most már a SisoftSandra 13.12-es változatával nyúzzuk tovább a tesztrendszereket.

A SisoftSandra processzortesztjeiben szintén a már-már unalmasnak számító sorrend alakult ki, a versenyzők között alig-alig voltak különbségek.

A processzort érintő tesztek után természetesen a rendszerek memória sávszélességét is megvizsgáltuk. Az eredmény:

Ebben a tekintetben sem változott a kép, ami viszont feltűnhet az az, hogy az X48-as lapkakészlet jelentősebb különbséggel nyerte meg a csatát. A P35-ös és X38-as lapkakészletek között nem volt nagy különbség, azonban a P31-es alaplap hozzájuk képest már nagyobb lemaradással követte a mezőnyt.

Tesztek 2.

A következő körben a Cinebench R10, a Superpi és a WinRar segítségével próbáljuk eldönteni, hogy melyik lapkakészlet képes jobb teljesítményt felmutatni.

Elsőként a Cinebench R10-es változatát fogjuk munkára. Az alkalmazásban ezúttal is egy-, illetve két processzormag használatával rendereljük le a tesztben szereplő képet.

Az egy szálon futó teszt alkalmával megint csak ugyanaz a kép fogadott minket, ám itt már kissé változtak az egyes lapok közötti különbségek: az élen álló X48 és X38 között alig volt differencia, ám az X38 és a harmadik helyezett P35 között már valamivel nagyobb különbséget láthattunk. A P31-es alaplap ismét az utolsó helyen végzett, viszont nem volt nagyon lemaradva a P35-ös társa mögött.

A két processzormagot igénybevevő megmérettetés alkalmával jobban kirajzolódtak a különbségek: az X48 és az X38 hajszál pontosan ugyanazt a teljesítmény mutatta fel, míg a P35 11 pontos hátrányban volt, így a harmadik lett. A P31-es alaplap nagyon kikapott, a P35 mögött 39 ponttal, míg az X38-as és X48-as deszkák mögött már kerek 50 ponttal maradt le.

A SuperPi 1.5 MOD változatával is leteszteltük a versenyzőket, íme az eredmény:

Ismét maradt a már jól ismert sorrend: a P31-es és P35-ös lapok szorosan egymás mögött végeztek, míg az X38-as deszka valamivel nagyobb különbséggel utasította maga mögé a P35-öst és így második helyezett lett. Az abszolút legjobb ismét az X48-as alaplap, amely a többiekhez képest jelentősen gyorsabban végzett a teszttel.

WinRar-ban ezúttal kétféle módszer segítségével vizsgáltuk a versenyzők teljesítményét: először megnéztük, hogy mit mutat az alkalmazás beépített sebességmérője, majd megvizsgáltuk, hogy a felállított sorrend valós körülmények között is megállja-e a helyét.

A beépített sebességmérő rendszer alapján a P31-es és P35-ös alaplapok között nem volt szignifikáns különbség, míg az X38-as és a harmadik helyezett P35-ös deszkák között már jobban látható differencia alakult ki. Az X48-as alaplap ismét torony magasan verte a teljes mezőnyt, így első helyre került.

A teszt alapján úgy tűnik, hogy a beépített sebességmérő alkalmazás értékei jól tükrözik a valós teljesítményt, ugyanis a versenyzők között nagyjából ugyanazokkal a különbségekkel találkoztunk valós körülmények között is, természetesen a sorrend is maradt.

Tesztek 3.

Elsőként a 3DMark 06-os verziójával teszteljük le a versenyzőket

Ahogy az a fenti diagramokból is jól látható, végre felborult a sorrend a mezőnyben: meglepő módon a P35-ös alaplap lett a győztes pontszámok tekintetében, majd rögtön mögötte helyezkedik el az X48-as és az X38-as alaplap is. A P31-es versenyző sem maradt le különösebben a mezőnytől, ami szintén érdekesség.

A 3DMark után már csak egy szintetikus teszt van hátra, ami nem más, mint a jó öreg (marha régi) PCMark 2005-ös változata.

Az alkalmazás eredményeiben megint viszontláthatjuk a már jól megszokott sorrendet: a P31-es, P35-ös és X38-as lapkakészletek kisebb különbségekkel követik egymást, ám az X48-as versenyző ismét jelentősebb mértékben elhúzott a teszt többi szereplőjétől, így már megint első lett.

A sok szintetikus teszt után most egy-két játéktesztre is sor kerül: megnézzük, hogy a lapkakészletek mire képesek Quake 4, F.E.A.R és Company of Heroes alatt. A korábbi kéréseknek megfelelően a következő tesztek folyamán már más játékokat is beveszünk a körbe, hogy érdekesebbé és izgalmasabbá tegyük a megmérettetést.

Először a F.E.A.R alatti teljesítményt vizsgáljuk: a játékot kétféle felbontásban teszteljük, először 1024 x 768-ban szűrők és élsimítás nélkül, majd 1280 x  960-as felbontásban, de ugyancsak élsimítás és szűrők nélkül.

1024 x 768 pixeles felbontásban a P31-es és X38-as alaplapok ugyanazt a szintet érték el, míg a P35-ös egység fél FPS-sel jobb lett náluk. Az X48-as alaplap szintén fél FPS-sel bizonyult jobbnak a P35-ös terméknél, így az első helyen végzett.

1280 x 960 pixeles felbontás alkalmazásakor a P35-ös és X38-as lapkakészletek egyforma teljesítményt mutattak fel, míg a P31 náluk fél FPS-sel kisebb eredményt ért el, az X48-as alaplap pedig fél FPS-sel jobb lett náluk, így ismét első lett.

Quake 4-ben 1024 x 768.as felbontás és magas minőség alkalmazása mellett futott le a teszt. Az élsimítást és a szűrőket ezúttal sem kapcsoltuk be.

A P31-es és P35-ös versenyzők között hajszálnyi, már-már hibahatáron belüli eredmény született. Az X38-as alaplap 1 FPS-sel lett jobb, mint P35-ös társa, míg az X48-as egység már 2,5 FPS-t vert rá az X38-as modellre.

A következő és egyben utolsó játéktesztben a Company of Heroes szerepel. A játékban 1024 x 768-as felbontás, közepes részletesség és magas minőség mellett kínoztuk a versenyzőket. Az élsimítást és a szűrőket most sem használtuk.

A tesztben a P31-es alaplap végzett az utolsó helyen, míg a P35-ös deszka 1 FPS-sel jobb teljesítményt mutatott fel, így harmadik lett. Az X38-as egység már majdnem 2 FPS-sel múlta felüla  P35 teljesítményét, míg az X48-as további 0,8 FPS-sel múlta felül az X38-as modellt.

A szintetikus- és játéktesztek után megvizsgáljuk, hogy az egyes rendszerek a különböző feladatok során milyen fogyasztás mellett üzemelnek, valamint egy pici tuningot is becsempészünk a cikkbe. Ezek után egy gyors összesítéssel és egy pár szavas véleménnyel zárjuk a tesztet.

Fogyasztás, tuning, DES, Összesítés

Tuning

Ugyan most is a kis E4500-as processzorral teszteltünk, ennek ellenére megnéztük, hogy a különböző versenyzők mennyire bírják túlhajtani a processzort. Nem egy fórumon olvashattunk korábban 400 MHz fölötti FSB értékekről, így megvizsgáltuk, hogy vajon melyik alaplap nyújt lehetőséget hasonló értékek elérésére. Minden versenyző esetében 1,475 V-os CPU feszültséget alkalmaztunk, valamint mindegyiküknél visszaosztottuk a memóriát és a processzor szorzóját is visszavettük. Azonos beállítások mellett az alábbi értékek születtek:

Ahogy az látható, a P31-es lapkakészlet a teszthez használt 333 MHz-es FSB-nél nem sokkal tudta jobban meghajtani a procit, végül is 340 MHz-ig maradt stabil vele a rendszer. Az X38-as versenyző esetében már kicsivel magasabbra jutottunk: ezzel az alaplappal sikerült 352 MHz-es FSB-t elérni. Az X48-as deszka végül 383 MHz-es teljesítményt tudott elérni. Szándékosan hagytuk a végére a P35-ös terméket, a lap ugyanis kellemes meglepetést okozott: ugyanazokkal a beállításokkal, amelyeket a többi versenyzőnél is alkalmaztunk, már 420 MHz-ig sikerült repíteni a kis E4500-as FSB-jét, itt még stabil volt a rendszer.

[bold]

Fogyasztás és DES (Dynamic Energy Saver)

[/bold]

Az alaplapok fogyasztását is megvizsgáltuk: az eredmények a cikk elején szereplő tesztrendszer fogyasztását tükrözik, természetesen ismét csak monitor nélkül. A fogyasztást alapjáraton, kétmagos Cinebench renderelés alatt és F.E.A.R alatt egyaránt megvizsgáltuk, majd az alábbi eredményeket sikerült elérni (CPU @ 3.0 GHz):

Üresjáratban meglepő módon az X38-as rendszer étvágya bizonyult a legnagyobbnak, az X48-as konfiguráció kerek 4 W-tal fogyasztott kevesebbet. A P35 és a P31 között mindössze 1W-os különbséget mértünk.

F.E.A.R-ben sem változott a helyzet:az X38-as konfiguráció fogyasztotta a legtöbb áramot, míg az X48-as rendszer 7,5W-tal kevesebbet evett. A P35-ös és P31-es alaplapok között a különbség már 2 W-ra nőtt, kettőjük közül a P31 étvágya bizonyult kisebbnek.

A Cinebench tesztben mindkét processzormag terhelésekor ismét az X38 fogyasztása volt a legmagasabb, az X48-as egység viszont már csak 2 W-tal fogyasztott kevesebbet. A P31-es alaplap megelőzte a P35-öst: a P35-ös egység 6,5 W-tal volt energiatakarékosabb.

Mivel a Gigabyte X48-as, X38-as és egyes P35-ös alaplapjai támogatják a DES (Dynamic Energy Saver – Dinamikus Energia Megtakarítás) funkciót, így megvizsgáltuk, hogy a technológia bekapcsolásával hogyan változik a fogyasztás és a rendszer teljesítménye. A rendszert először alap órajelekre (CPU @ 2,2 GHz) és feszültségekre kellett helyezni, ugyanis tuningolt konfiguráció esetében nem működik a DES funkció. Az egyes megtakarítási szintek eredményei az alábbi diagramon láthatóak:

A DES egy hasznos energiamegtakarítást elősegítő alkalmazás, amely negatív hatást is gyakorol a rendszerre, amennyiben bekapcsoljuk a funkciót. F.E.A.R esetében a rendszerek az 57-58 FPS-es teljesítményük nagyjából 44%-át veszítették el, ugyanis a DES bekapcsolása után a korábbi 58 FPS-es teljesítmény helyett csak 31-32 FPS-t tudtak elérni megtakarítási szinttől függetlenül . A F.E.A.R tesztek alatt a bekapcsolt DES észrevehető volt, ugyanis néha-néha beszaggatott a játék. Cinebench esetében még rosszabb volt az érték: az átlagosan 3 perc 30 másodperc alatt lefutó teszt 10 perc 30 másodperc alatt futott le, míg a 4200 pont körüli eredmények 1380 pont körülire estek vissza.  A DES összességében tényleg képes feladattól függően 5-20%-kal csökkenteni a rendszerek fogyasztását, ám ennek mint láthattuk ára van.

[bold]Összesítés

[/bold]

A teszt szereplőinek teljesítményét egy összesítés segítségével próbáljuk szemléltetni. Az eredmény a már jól megszokott módszer szerint született, azaz a különböző tesztprogramok eredményeit szokás szerint összeadtuk, majd kivontuk belőle azokat az eredményeket, ahol a kisebb érték a jobb elv érvényesült, így megszületett az alábbi diagram.

Ahogy látszik, túl nagy különbségek nincsenek az egyes alaplapok között, ám a korábban már megismert sorrend ismét visszaköszön: első helyen találjuk az X48-as deszkát, amely majdnem kétezer ponttal bizonyult jobbnak a második helyezett X38-as versenyzőnél. A harmadik helyen a P35-ös alaplap található, amely az X38-astól 1000 ponttal, míg az X48-astól majdnem 3000 ponttal van lemaradva. Az utolsó helyen üdvözölhetjük a P31-es versenyzőt, ám közte és a P35-ös alaplap között már nincs túl nagy különbség.

[bold]Vélemény

[/bold]

A teszt alapján világosan látszik, hogy a lapkakészletek között teljesítmény és felszereltség között ugyan vannak különbségek, ám a teljesítmény tekintetében ez sok esetben minimálisnak mondható. A P31-es lapkakészlet jól helytállt a tesztben, 14-15.000 forint körüli árával a P31-es alaplap jó választásnak mondható, ha költségkímélő rendszert kívánunk összerakni, ám ha az időtállóság is fontos szempont, valamint esetleg DDR3-as támogatásra is szükségünk van, akkor nyugodtan keresgéljünk egy szinttel feljebb, azaz a P35-ös alaplapoknál. A P31 ár/érték arányban jó lapkakészlet

A P35-ös alaplapok abszolút középkategóriás termékként viselkedtek a teszt során. Ezek a termékek az átlagfelhasználók körében régóta nagy népszerűségnek örvendenek, 20-30.000 forint körüli árukkal azonban már a felhasználók egy más rétegét célozzák meg. Ha egy átlagos, időtállónak mondható (már ha lehet ilyet mondani az informatika világában) konfiguráció alapját keressük, akkor a P35-ös lapok személyében nagyon jó eséllyel meg is találhatjuk! A P35 igazi középkategóriás lapkakészlet, amely már nem annyira fapados, mint a P31, plusz valamelyest jobb teljesítményt is kínál, mint a belépő szintű versenyzők.

Az X38-as alaplapok lassan kezdenek emberibb árakon megjelenni, ám sokak számára még mindig drágák. A tesztben szereplő  EX38-DS5-ös termék a P35-ös alaplapnál jobb teljesítményt kínál, plusz PCIE 2.0-ás slotokkal áll a vásárlók rendelkezésére. A Gigabyte X38-asa a magasabb árért cserébe jobb szolgáltatásokkal (eSata, magasabb PSB) és több kellékkel rendelkezik, összességében mindenképpen jó választásnak minősül.

Az X48-as alaplapok a csúcskategóriában foglalnak helyet, ennek megfelelően áruk is rendkívül magas, legalábbis az átlagfelhasználók számára. A tesztben szereplő alaplap már az 50.000 forintos árkategóriába tartozik, ám ezért cserébe magasabb teljesítményt kapunk. Felsőkategóriás termékként az X48-as alaplapok kifejezetten az overclockerek és a hardcore játékosok számára ajánlhatóak jelenleg, az ő igényeiket viszont maradéktalanul képesek kielégíteni az említett lapkakészlettel felvértezett modellek. Az X48 magas ára nem feltétlenül a nagyobb teljesítményt takarja, hanem inkább a fejlettebb szolgáltatásokat és a magasabb teljesítményt együttesen próbálja ötvözni. Az X48-as alaplapok azon szűkebb rétegek számára ajánlottak, akik meg tudják fizetni az alacsonynak éppen nem mondható árat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward