Közel a Core 2-es sorozat pályafutásának vége

Az Intel számára a Core 2-es processzorsorozat tagjai rendkívüli fontossággal bírtak, ugyanis a termékek számos előzőgenerációs modellnél nagyobb céllal kerültek forgalomba: vissza kellett szerezniük a gyártó elsőségét a processzorpiacon, ezt a célt pedig tökéletesen teljesítették is a Core 2-es család tagjai.

Közel a Core 2-es sorozat pályafutásának vége

Az Intel számára a Core 2-es processzorsorozat tagjai rendkívüli fontossággal bírtak, ugyanis a termékek egy komoly céllal kerültek forgalomba: vissza kellett szerezniük a gyártó teljesítménybeli elsőségét a processzorpiacon, ezt a célt pedig tökéletesen teljesítették is.

Az Intel most egy fontos lépésre szánt el magát a felsőkategóriás Core 2-es platformjával kapcsolatban: hamarosan megszűnik a vállalat X48-as alaplapjának forgalmazása, amely az Intel Desktop Board DX48BT2-es típusjelzést viseli. Ez a termék a Core 2 Duo, a Core 2 Quad és a Core 2 Extreme processzorokat egyaránt támogatta, az alaplap 1600 MHz-es FSB-vel, kétcsatornás DDR2-es memóriatámogatással és Crossfire támogatással állt a hardcore felhasználók és a játékosok rendelkezésére.

Az Intel döntése alapján a fent említett X48-as modell már csak 2009. július 1-ig lesz megrendelhető, az alaplapot utoljára 2009. október 1-én szállítják majd.

2008 novemberében a Core i7-es, felsőkategóriás processzorok új architektúrával, háromcsatornás DDR3-as memóriatámogatással és új processzorfoglalattal robbantak be a piacra a hozzájuk tartozó X58-as lapkakészlettel felvértezett alaplapokkal karöltve. Az idei év második felében a vállalat a kereskedelem főáramába szánt termékek között is megjelenik az új architektúrával, ugyanis érkeznek a P55-ös alaplapok, valamint az integrált, kétcsatornás memóriavezérlővel ellátott Core i5-ös sorozatú processzorok, amelyek egy újabb processzorfoglalatot használnak majd (LGA-1156).

Ennek eredményeként a Core 2-es processzorsorozat lassan eltűnhet a piacról. A G45-ös és P45-ös alaplapok valószínűleg még egy ideig jelen lehetnek a piacon, ugyanis rengeteg Core 2 Duo és Core 2 Quad processzor van még a raktárakban. Az Intel Desktop Board DX48BT2-es alaplap forgalmazásának befejezésével kétségtelenül megindult a folyamat: ha lassan is, de fokozatosan eltűnnek majd a Core 2-es processzorok és az 4-es sorozatú lapkakészletek a boltok polcairól. A folyamat természetesen nem máról holnapra megy végbe.

A lépésben nincs semmi különös, rendszeres, megszokott rutinról van szó. Erről szól a fejlődés.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward