Komoly "szuper"számítógép az ASUS-tól

Az ASUS egy meglehetősen komoly "szuperszámítógépet" készített az Nvidia-val és a tajvani Nemzeti Chao Tung Egyetemmel együttműködve: a friss termék egy ESC 1000-es típusjelzésű asztali számítógép, ami tulajdonképpen egy nagy számítási teljesítményt kínáló szuperszámítógépnek minősül.

Komoly "szuper"számítógép az ASUS-tól

Az ASUS egy meglehetősen komoly "szuperszámítógépet" készített az Nvidia-val és a tajvani Nemzeti Chao Tung Egyetemmel együttműködve: a friss termék egy ESC 1000-es típusjelzést kapta.

A 445 x 217,5 x 545 mm-es ház belsejében igazi fegyver arzenált, vagy ha úgy tetszik nehéztüzérséget  halmozott fel a vállalat: a rendszerben egy Intel Xeon W3580-as processzor teljesít szolgálatot, amely 3,33 GHz-es órajelen ketyeg. Az érdekesség mégsem ez, hanem az, hogy a gépben 24 GB-nyi rendszermemória, egy Quadro FX 5800-as professzionális szintű videokártya, valamint nem kevesebb, mint három darab Tesla c1060-as GPGPU kártya van elhelyezve. A Tesla egységek általános számítási feladatokra használhatóak, például kutatásokhoz, szimulációkhoz, illetve egyéb olyan feladatokhoz, amelyek rendkívül nagy párhuzamos számítási teljesítményt igényelnek. A Tesla kártyák egyenként 240 darab, azaz összesen 720 darab stream processzorral segítenek be a munkavégzésbe. A Tesla és a Quadro FX kártyák hatékony működéséért az Nvidia CUDA technológiája felel.

A különleges konfigurációban egy 500 GB-os merevlemez is jelen van, a komplett rendszer tápellátásáról pedig egy 1,1 kW-os tápegység gondoskodik. A tervek szerint a különleges rendszert mérnöki tervezőmunkáknál, különböző kutatásoknál és nagyfelbontású képek feldolgozásánál fogják bevetni. Az ASUS állítása szerint az ESC 1000 már készen áll a megjelenésre, ám a termék várható debütálásának dátumával kapcsolatban egyelőre még nem osztottak meg részleteket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward