Készül a Catalyst 8.12, már elérhető a béta

Eljött a december, hamarosan elérhetővé válik az AMD legfrissebb Catalyst illesztőprogramja is, amelyet a gyártó a saját videokártyáihoz kínál. Az újdonság béta változata már elérhetővé vált, sőt, néhány információ is rendelkezésre áll, amelyek az új meghajtóprogram esetében elvégzett módosításokról, illetve újításokról számolnak be.

Készül a Catalyst 8.12, már elérhető a béta

Eljött a december, hamarosan elérhetővé válik az AMD legfrissebb Catalyst illesztőprogramja is. Az újdonság béta változata már letölthető, sőt, néhány információ is rendelkezésre áll, amelyek az új meghajtóprogram esetében elvégzett módosításokról, illetve újításokról számolnak be.

Az új, 8.12-es verziószámú meghajtóprogram esetében elérhetővé válik a Stream támogatás is. A szoftvercsomagban helyet kapott a CAL (Copmute Abstraction Layer), amely a Stream esetében kellék, ugyanis ennek segítségével válik elérhetővé a teljes Stream támogatás. Üröm az örömben, hogy a Stream technológiát csak és kizárólag az ATI Radeon HD 4600-as és 4800-as sorozatú videokártyák esetébe lehet igénybe venni.

A Stream technológia jóvoltából a GPU stream processzorai általános számítási feladatokra is befoghatók. Az ATI Stream támogatással érkező alkalmazások között számos tudományos, üzleti és felhasználói program van. Az egyik ilyen alkalmazás az ATI Avivo Video Converter, amely lehetővé teszi a Radeon HD 4600-as és 4800-as kártyák esetében, hogy a videók kódolásához a GPU számítási teljesítményét hívjuk segítségül. A segédprogram az ATI Catalyst Control Center-en belül foglal helyet.

Újítás az is, hogy a friss meghajtóprogram az eddiginél fejlettebb támogatásokat nyújt videó lejátszás közben: a szoftver segítségével lehetőség van a progresszív videó tartalom zajszűrésére anélkül, hogy a videó minősége romlana. Könnyedén eltávolíthatóak a szellemképek, illetve egyéb zavaró tényezők. A zajszűrés mértékét egy csúszkával lehet állítani az Avivo Video fül All Settings lapján belül.

Az új meghajtóprogram természetesen a játékok esetében is hoz némi teljesítménynövekedést, amelynek pontos értékei az alábbi pár sorban olvashatóak:

[list type="unordered"]

[/list]

A  végleges Catalyst 8.12 várhatóan a hónap közepe felé jelenik meg, addig a türelmetlenek kipróbálhatják a béta drivert, persze csak saját felelősségre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward