Jönnek a mobil GeForce GTX 200-asok is

Az AMD után most az Nvidia mobil grafikus vezérlőiről is lehull a lepel. A vállalat GeForce GTX 280M és GeForce GTX 260M típusjelzéssel ellátott megoldásokat dob piacra hamarosan, ám a termékek nem egyenes ági leszármazottai a gyártó asztali GeForce GTX 280-as és GeForce TX 260-as modelljeinek. A termékek a már jól ismert G92b GPU-ra épülnek, amely 55 nm-es csíkszélességgel készül és amely a GeForce 9800 GTX+ modellekben is jelen van tavaly nyár óta.

Jönnek a mobil GeForce GTX 200-asok is

Az AMD után most az Nvidia mobil grafikus vezérlőiről is lehull a lepel. A vállalat GeForce GTX 280M és GeForce GTX 260M típusjelzéssel ellátott GPU-kat dob piacra hamarosan, ám a termékek nem egyenes ági leszármazottai a gyártó asztali GeForce GTX 280-as és GeForce TX 260-as modelljeinek. Ezek ugyanis a már jól ismert G92b GPU-ra épülnek, amely 55 nm-es csíkszélességgel készül és amely a GeForce 9800 GTX+ modellekben is jelen van tavaly nyár óta.

Így vagy úgy, a GeForce GTX 200M sorozat tagjai néhány jelentős fejlesztést tartalmaznak az előző generációs mobil grafikus vezérlőkhöz képest. A felsőkategóriás, GeForce GTX 280M összesen 128 darab shadert tartalmaz, és a kártyán 1 GB-nyi GDDR3-as típusú memória van jelen, mely 256 biten csatlakozik a GPU-hoz. A memória chipek 950 MHz-en (effektíve 1900MHz), a GPU 585 MHz-en, míg a shaderek 1463 MHz-en üzemelnek, így a chip elméleti maximális lebegőpontos számítási teljesítménye 562 GFLOPS. A tesztek során a gyártó állítása szerint az új csúcskategóriás megoldás 50%-kal magasabb teljesítmény elérésére volt képes, mint a korábbi csúcskártya, a GeForce 9800M GTX, ami egyébként 65 nm-es csíkszélességgel készülő G92-es GPU-val, 112 darab shaderrel, lassabb memóriával és 420 GFLOPS-os számítási teljesítménnyel rendelkezik.

Érdekesség, hogy az Nvidia szerint a GeForce GTX 280M nagyjából 30%-kal gyorsabb, mint az AMD Mobility Radeon HD 4870-es modellje, amelyben egy teljes értékű RV770-es GPU dolgozik gyorsabb memóriával és magasabb számítási teljesítménnyel, mint az Nvidia megoldása. Az Nvidia állítása szerint a Mobility Radeon HD 4870-es modell csökkentett órajelekkel üzemel, hogy a fogyasztása elfogadható legyen. Az Nvidia kijelentése még ennek fényében is érdekes, így meg kell várni a hamarosan megjelenő független tesztek eredményét, mert csak azok segítségével lehet való képet alkotni a két rivális kártyáinak egymáshoz viszonyított teljesítményéről.

No de térjünk vissza az Nvidia újdonságaihoz. A GeForce GTX 260M a 280M pehelysúlyú változata: a termék már csak 112 darab shadert tartalmaz, a GPU 550 MHz-en, a shaderek 1375 MHz-en, míg az 1 GB-nyi GDDR3-as memória ugyanúgy 950 MHz-en ketyeg, mint a 280M esetében. Az újdonság elméleti maximális lebegőpontos számítási teljesítménye 462 GFLOPS. Az Nvidia tesztjei szerint a GeForce GTX 260M nagyjából 20%-kal gyorsabb, mint a Mobility Radeon HD 4850-es modell, ám ezek a kijelentések a ma bemutatott Mobility Radeon HD 4860-as egységre már nem lesznek igazak.

A gyártó érdekességként megemlítette, hogy az új kártyák esetében már zökkenőmentesebb lesz a HybridPower váltás: az integrált és a dedikált videokártya közötti váltás jelenleg a GeForce 9800M GTX esetében akár 7 másodpercet is igénybe vehet, míg ez az újdonságok esetében a jövőben mindössze egy másodperces folyamat lesz.

Az Nvidia új termékei várhatóan egy hónap múlva jelennek meg kereskedelmi forgalomban. Az újdonságokat többek között az Asus, Clevo, MSI, és a Sager kínálatában is megtalálhatjuk majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward