Jól fogytak a GPU-k az elmúlt negyedévben is

Jól fogytak a GPU-k az elmúlt negyedévben is

A Jon Peddie Research névre hallgató piacelemző nagyvállalat elkészítette a legfrissebb összesítéseket, amelyek a GPU piac jelenlegi eladási mutatóiról, illetve az egyes szereplők piaci részesedéséről számolnak be. A közlemény alapján úgy tűnik, hogy a GPU piac rendkívül erős negyedévet zárt, az eladási mutatók jól alakulnak a növekedés szintje pedig minden eddigi várakozást felülmúl.

Az idei év harmadik negyedévében összesen 111 millió darab GPU-t szállítottak a vállalatok világszerte, ez az eredmény pedig 22,5%-os növekedést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A piac a második és harmadik negyedév között 17,84%-os növekedést könyvelhetett el, ami az elmúlt hat évet vizsgálva a legnagyobb különbség, amit eddig az egymást követő negyedévek között mértek. Más szóval a pénzügyi világválság egyáltalán nem nyomta rá bélyegét a piac teljesítményének alakulására, de az elemzők szerint a negyedik negyedév folyamán a növekedés stagnálni fog, azaz jobban fog érződni a kedvezőtlen pénzügyi helyzet hatása.

A vállalatok piaci részesedését is megvizsgálta a JPR, így kiderült, hogy az AMD a szegmens 20,6%-át, míg az Nvidia a teljes GPU piac (desktop és notebook szegmens együttvéve) 27,8%-át uralja. Az Intel ezzel egy időben a képzeletbeli tortából 49,4%-ot tudhat magáénak, azaz a teljes piacnak majdnem pontosan a fele az övé. A felsorolt vállalatok a második negyedév folyamán 18,1%-os (AMD), 31,4%-os (NVIDIA) és 47.3%-os (Intel) részesedéssel szerepeltek a második negyedévben, míg 2007. harmadik negyedévében 20,5%-os, 36,4%-os és 33,4%-os eredményekkel bírtak Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az Nvidia tortaszeletének mérete egyértelműen, sőt, jelentős mértékben csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az arányok a mobil GPU szegmensben már máshogy alakulnak: az AMD 20,9%-os, míg az Nvidia 21,8%-os részesedéssel rendelkezik, az Intel integrált videó vezérlői viszont a szegmens 56,2%-át uralják. Az asztali GPU-k piacán az AMD 20,3%-os, míg az Nvidia 32,6%-os piaci részesedéssel van jelen, az Intel integrált megoldásai ebben az.esetben 43,9%-ot hasítottak ki a GPU piac képzeletbeli tortájából.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward