Itt vannak az Nvidia 40nm-es mobil GPU-i

Az nVidia GeForce 200M sorozatú mobil videokártya családja öt új taggal bővült: a friss jövevények mindegyike 40 nm-es csíkszélességgel érkezik. A leggyorsabb GPU-val szerelt termék mindössze 96 darab stream processzorral van felszerelve, így akik azt várták, hogy az elnevezés alapján egy shaderszörnyeteg lesz, azok csalódhatnak kicsit. Az újdonságok pontos specifikációit az alábbi táblázatban próbáltuk összeszedni.

Itt vannak az Nvidia 40nm-es mobil GPU-i

Az nVidia GeForce 200M sorozatú mobil videokártya családja öt új taggal bővült: a friss jövevények mindegyike 40 nm-es csíkszélességgel érkezik. A leggyorsabb GPU-val szerelt termék mindössze 96 darab stream processzorral van felszerelve, így akik azt várták, hogy az elnevezés alapján ez egy shaderszörnyeteg lesz, azok csalódhatnak kicsit. Az újdonságok pontos specifikációit az alábbi táblázatban próbáltuk összeszedni.

Érdekesség a GeForce GTS 250M és a GeForce GTS 260M esetében a GDDR5-ös memória használata. Ennek és a viszonylag magas órajeleknek köszönhetően az nVidia állítása szerint a GTS 260-as modell közel azonos teljesítményt képes felmutatni, mint a GTX 260M, amely a felturbózott 55 nm-es G92-es grafikus processzort használja, 256 bites memória elérése van, és GDDR3-as memóriája. Ha a termékek elnevezése nem lenne első ránézésre világos, az alábbiakban egy pici táblázat próbálja helyretenni, hogy melyik modell melyik teljesítménysávba passzol:

A virtuális ranglétra legalsó fokán a GeForce 210M található, amely a GeForce 110M teljesítményének kétszeresét kínálja, üresjáratban pedig fele annyit fogyaszt, mint elődje. Az nVidia állítása szerint az újdonságok az év vége felé tűnhetnek majd fel a piacon, akkor viszont több, mint 100-féle notebook konfigurációban lesznek jelen. Az újdonságok a rivális AMD 40 nm-es termékeivel, azaz a 40 nm-es GPU-val, DirectX 10.1-es támogatással és 128 bites GDDR5-ös memória interfésszel ellátott Mobility Radeon HD 4830-as és 4860-as egységekkel veszik majd fel a versenyt (ezek viszont jó eséllyel már hamarabb kint lesznek a piacon, és a specifikációk alapján erősebbnek is tűnnek).

Szeretnénk megjegyezni, hogy sok külföldi oldalon emlegetik még, hogy a kártyák DX10.1 támogatással érkeznek és a GT200-as architektúrát veszik alapul a G92 helyett. Előbbire az nVidia holnapján semmilyen megerősítést nem találtunk (és különös is lenne, még ha nem is lehetetlen), utóbbi viszont nem is igazán lehetséges: a G210M egy kicsit kilóg a sorból, mert a GT200-ban egy Texture/Processor Cluster-ben 24 SP található, így a 16 shadert nem lehet kihozni átalakítás nélkül. Amíg nem jön róla hivatalos információ addig ezeket a hírmorzsákat mi fenntartásokkal kezelnénk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward