Intel vs. Nvidia: bekeményít az Nvidia

Az Intel az AMD mellett egy másik nagyvállalattal, az Nvidia-val sincs túl jóban mostanság: a két vállalat ügye néhány hete kezdődött, amikor is nem tudtak megegyezni abban a kérdésben, hogy az Nvidia gyárthat-e lapkakészleteket az Intel integrált memóriavezérlővel ellátott processzoraihoz Integrált memória vezérlővel van ellátva a jelenlegi Core i7-es sorozat és a majdani Core i5-ös termékpaletta összes tagja. Az Intel-nek meggyőződése, hogy a 2004-ben kötött keresztlicenc megállapodás nem tartalmaz engedélyt az Nvidia számára, hogy az a felsorolt processzorokhoz lapkakészletet gyártson, az Nvidia pedig azon az állásponton van, hogy ez ügyben  tiltást sem tartalmaz a szerződést. Jelenleg jogi úton van az ügy, ám a napokban egy új, rendkívül meglepő fordulat történt.

Intel vs. Nvidia: bekeményít az Nvidia

[bold]Bonyolódik az ügy

[/bold]

Az Intel az AMD mellett egy másik nagyvállalattal, az Nvidia-val sincs túl jóban mostanság: a két vállalat ügye néhány hete kezdődött, amikor is nem tudtak megegyezni abban a kérdésben, hogy az Nvidia gyárthat-e lapkakészleteket az Intel integrált memóriavezérlővel ellátott processzoraihoz. Integrált memória vezérlővel van ellátva a jelenlegi Core i7-es sorozat és a majdani Core i5-ös termékpaletta összes tagja. Az Intel-nek meggyőződése, hogy a 2004-ben kötött keresztlicenc megállapodás nem tartalmaz engedélyt az Nvidia számára, hogy az a felsorolt processzorokhoz lapkakészletet gyártson, az Nvidia pedig azon az állásponton van, hogy ez ügyben  tiltást sem tartalmaz a szerződést. Jelenleg jogi úton van az ügy, ám a napokban egy új, rendkívül meglepő fordulat történt.

2004-ben nem csak az Nvidia jutott különböző jogokhoz, hanem az Intel is

Az előzményekről annyit kell tudni, hogy a 2004-es licenc megállapodás keretein belül az Nvidia hozzájutott a joghoz, hogy az nForce lapkakészletek esetében használhassa az Intel FSB technológiáját, míg az Intel ezzel egy időben szintén különböző jogokat kapott az Nvidia egyes technológiáinak felhasználásához, amelyek között a 3D-s GPU-kkal, az SLI technológiával, és a PCI Express vezérlővel kapcsolatos szabadalmak is jelen vannak, ám erről, illetve a megállapodás hátteréről pontos információkat már akkoriban sem osztottak meg a cégek a nyilvánossággal.

[bold]Nem csak az Nvidia, az Intel is sokat veszíthet

[/bold]

Hogy miért is volt szükség a fenti kis kitérőre? Nos, azért, mert az Nvidia most jogi ellenlépést kezdeményezett az Intel ellen, mondván a jelenlegi üggyel az Intel meg kívánja akadályozni, hogy az Nvidia lapkakészleteket gyártson a Core i7-es és a jövőben megjelenő processzorokhoz. Az Nvidia kilátásba helyezte, hogy megvonja az Intel-től a különböző licenc jogokat, amelyek az Nvidia különböző, a fentiekben említett szabadalmaira vonatkoznak.

Amennyiben az Nvidia megnyeri a pert, úgy a vállalat súlyos licencdíjakat szedhet az Intel-től, ami nem csak az Integrált GPU-kat, de az Intel jövőben megjelenő Larrabee megoldásait is érinteni fogja.

Az Intel az AMD-vel is hadban áll

Az Intel és az Nvidia közötti harc nagyban hasonlít az Intel és az AMD között folyó vitára. Az Intel abban az ügyben meg van róla győződve, hogy az AMD a gyárak kiszervezésével megsértette a két vállalat között 2001-ben kötött kereszt-licenc megállapodást, az AMD ezzel egy időben pedig váltig állítja, hogy nem történt semmiféle szerződéssértés. Az Intel és az AMD ügyének végkimenetele több szempontból is kulcsfontosságú: például azért, mert az Intel jelenleg forgalomban lévő processzorainak többségében az AMD-től licencelt x86-64 technológiát alkalmazza. További részletek az üggyel kapcsolatban itt olvashatóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward