Intel + TSMC + egyedi Atom SoC: parkolópálya

Az Intel és a TSMC nemrégiben együttműködésbe lépett annak érdekében, hogy közös erővel olyan Atom processzormagokat tartalmazó SoC (System-on-Chip, azaz rendszer a chipen) egységeket hozzanak létre, amelyek a napjainkban is forgalomban lévő, méltán népszerű ARM-alapú SoC megoldásokkal szemben kemény konkurenciát képviselhetnek. A bejelentés óta érdemi információk nem szivárogtak ki azzal kapcsolatban, hogy most éppen hol is tart a project, de ennek a friss hírek szerint rém egyszerű oka van: a gyártópáros egyelőre felfüggesztette a projektet, mivel az Atom alapú SoC megoldásokra egyelőre nem mutatkozik piaci igény.

Intel + TSMC + egyedi Atom SoC: parkolópálya

Az Intel és a TSMC nemrégiben együttműködésbe lépett annak érdekében, hogy közös erővel olyan Atom processzormagokat tartalmazó egyedi SoC (System-on-Chip, azaz rendszer a chipen) egységeket hozzanak létre, amelyek a napjainkban is forgalomban lévő, méltán népszerű ARM-alapú SoC megoldásokkal szemben kemény konkurenciát képviselhetnek. A bejelentés óta érdemi információk nem szivárogtak ki azzal kapcsolatban, hogy most éppen hol is tart a project, de ennek a friss hírek szerint rém egyszerű oka van: a gyártópáros egyelőre felfüggesztette a projektet, mivel az Atom alapú SoC megoldásokra egyelőre nem mutatkozik piaci igény.

A két gyártó azért fogott együttműködésbe, mert az Intel úgy érezte, hogy az ütőképes, ARM processzormagokkal ellátott SoC chipeknek konkurenciát kell teremteni a szórakoztatóelektronikai készülékek piacán, méghozzá egyedi Atom SoC egységek formájában. A probléma abban rejlik, hogy az Atom alapú SoC megoldások x86-os utasításkészlettel rendelkeznek, ellentétben az ARM megoldásaival. Az Intel ezért nem talált elegendő potenciális vásárlót, akik érdeklődnének az x86-os utasításkészletet használó Atom SoC chipek iránt, de a helyzet egyéb szempontból sem egyszerű. Az okostelefonok piacán az ARM SoC megoldásai uralják a piacot. Az egységekhez jól bevált platformok és szoftverek készülnek, amelyekről körülményes lenne váltaniuk a gyártóknak, legalábbis egyik pillanatról a másikra, ugyanis az Atom processzormagokat tartalmazó SoC rendszerek teljesen más hardver és szoftverkörnyezetet igényelnének. A másik probléma pedig az, hogy ha az Atom és az ARM magok teljesítményben összehasonlíthatóak, de az ARM egységek integrációja egyszerűbb, akkor miért váltsanak Atom-ra a gyártók, ha a környezet minden része ARM-re van optimalizálva?

Az Intel ennek ellenére optimistán tekint a jövőbe. A gyártó a hordozható internet-képes eszközök (MID-ek) esetében a Moorestown és Medfield alapokon nyugvó eszközökkel próbálkozik majd a piacon 2010-ben és 2011-ben. Ezekben az egységekben Atom processzormagot tartalmazó SoC chipek lesznek jelen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward