Intel: nőtt a profit az első negyedév folyamán

Annak ellenére, hogy az Intel nemrégiben még eléggé negatívan látta az első negyedév várható alakulását, már ami a bevételeket illeti, a cég a nemrégiben megjelent pénzügyi mérleg szerint egész jól teljesített az idei év első negyedévében. A vállalat a 7.1 milliárd dolláros bevételéből 641 millió dollárt könyvelhetett el tiszta haszonként, ami igen jó érték, főleg ha az eredményt a tavalyi év negyedik negyedévében elért 8,2 milliárd dolláros teljes bevételre eső 231 millió dolláros profithoz hasonlítjuk.

Intel: nőtt a profit az első negyedév folyamán

Annak ellenére, hogy az Intel nemrégiben még eléggé negatívan látta az első negyedév várható alakulását, már ami a bevételeket illeti, a cég a nemrégiben megjelent pénzügyi mérleg szerint egész jól teljesített az idei év első negyedévében. A vállalat a 7,1 milliárd dolláros árbevételéből 641 millió dollárt könyvelhetett el tiszta haszonként, ami igen jó érték, főleg ha az eredményt a tavalyi év negyedik negyedévében elért 8,2 milliárd dolláros teljes bevételre eső 231 millió dolláros profithoz hasonlítjuk.

Ahogy azt sokan gondolhatják, az Intel a jelenlegi gazdasági világválság közepette éves viszonylatban már nem teljesített olyan jól. 2008 első negyedévében például 9,7 milliárd dolláros bevételre tett szert a vállalat, ebből a profit 1,4 milliárd dolláros volt, ehhez az eredményhez képest jelenleg az árbevétel 26%-kal, míg a profit 55%-kal alacsonyabb. Paul Otellini az eredmények publikálásakor megjegyezte, hogy a vállalat könnyedén alkalmazkodott a jelenlegi viszonyokhoz, valamint hangot adott azon véleményének is, hogy szerintük a PC eladások már elérték a mélypontot, innentől kezdve, ha lassabban is, de visszatér a piac a normális, szezonnak megfelelő kerékvágásba.

Amit még érdemes a pénzügyi mérlegből kiemelni az az, hogy a gyártó eredményei bruttó haszon tekintetében romlást mutatnak: míg 2008 első negyedévében a bruttó haszon értéke 53,8% volt, addig 2008 negyedik negyedévében már csak 53%, míg az idei első negyedévben 46%-ot ért el. Ezeket a tényeket a vállalat többek között a gyárak kihasználatlanságával magyarázza. Ezzel együtt az Atom processzorokból 219 millió dolláros árbevétel jött össze, ami az előző negyedév 300 millió dolláros teljesítményéhez képest bizony jól látható visszaesést mutat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward