Intel Nehalem CPU-k 10W alatti fogyasztással is?

A közelgő ISSCC konferencia rengeteg ínyencséget tartogat a látogatók és az érdeklődők számára, ugyanis a rendezvényen az Intel számtalan új technológiájáról mutat be terveket, illetve a specifikációk egy részéről is lehull majd a lepel. A konferencián nagy szerephez jut majd a Nehalem architektúra is, amely nem is olyan régen debütált, és amely egy igazán nagy mérföldkő a vállalat történetében. Az újdonság felépítése lehetővé teszi, hogy a gyártó a lapkakészlet néhány részét, amelyek eddig az alaplapon foglaltak helyet, hatékonyan a processzor tokozásába integrálja. Az elkövetkező hónapokban megjelenő Ibex Peak platform esetében a gyártó még több egységet integrálhat majd a processzorokba. Az új megoldásoknak köszönhetően számtalan lehetőség áll a vállalat rendelkezésére, amelyeket csak ki kell aknázni.

Intel Nehalem CPU-k 10W alatti fogyasztással is?

A közelgő ISSCC konferencia rengeteg ínyencséget tartogat a látogatók és az érdeklődők számára, ugyanis a rendezvényen az Intel számtalan új technológiájáról mutat be terveket, illetve a specifikációk egy részéről is lehull majd a lepel. A konferencián nagy szerephez jut majd a Nehalem architektúra is, amely nem is olyan régen debütált, és amely egy igazán nagy mérföldkő a vállalat történetében. Az újdonság felépítése lehetővé teszi, hogy a gyártó a lapkakészlet néhány részét, amelyek eddig az északi hídban foglaltak helyet, hatékonyan a processzor tokozásába integrálja (az integrált memória vezérlőnek már ideje volt, de mint láthattuk, egy éven belül jönnek integrált grafikus maggal és/vagy PCI-E interfésszel ellátott processzorok). Az új megoldásoknak köszönhetően számtalan lehetőség áll a vállalat rendelkezésére, amelyeket csak ki kell aknázni.

Az ISSCC programinformációs füzetéből rengeteg érdekesség derül ki azzal kapcsolatban, hogy pontosan mire is számíthatunk a konferencia alkalmával. A február 9-én esedékes előadáson az Intel bemutatja a 8 maggal ellátott Xeon processzor különböző technikai dokumentációit, majd ezután bepillantást enged a 45 nm-es IA egységek specifikációiba is. Ez utóbbi megoldások integrált memória vezérlővel, koherens pontból-pontba (point-to-point) összeköttetésekkel és akár 8 processzormaggal is rendelkezhetnek.

A megjegyzésekben a termékek fogyasztásáról is szó esett. A gyártó állítása szerint az újdonságok, amelyek mobil, asztali és szerver változatokban egyaránt elérhetőek lesznek, fogyasztás tekintetében a 10W alattitól egészen 130W-os TDP-ig terjednek, azaz készülnek olyan Nehalem architektúrára épülő megoldások, amelyek rendkívül alacsony fogyasztás mellett fognak üzemelni. Jelenleg a legkevesebbet fogyasztó Nehalem alapokra épülő processzor a Xeon L5520-as modell, amely a Core i7-es modellekkel azonos tulajdonságokkal rendelkezik és 2,23 GHz-es órajellel üzemel, a TDP-je pedig egészen alacsony, mindössze 60W-os.

A fent említett újdonságokkal kapcsolatos információk az ISSCC konferencia alkalmával tisztulhatnak le. A rendezvényen a 32 nm-es gyártási technológiáról és segítségével elkészített Nehalem processzorokról is szó esik majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward