Intel, AMD: késik a DDR3-ra történő átállás

A világ két legnagyobb processzorgyártó vállalata, azaz az Intel és az AMD az elmúlt évek folyamán viszonylag zökkenőmentesen és gyorsan álltak át a régi memóriaszabványról az újabbra, ám a DDR3  esetében már sajnos nem lesz ennyire egyszerű a helyzet. Az Intel Core i7-es, felsőkategóriás processzorai már csak és kizárólag DDR3-as támogatással érkeznek, de nem szabad elfelejteni a tényt, hogy a DDR3-as egységek még nem vették át a DDR2-es modulok helyét sem a kereskedelem főáramában, sem pedig a belépő szintű termékeket tartalmazó piacon.

Intel, AMD: késik a DDR3-ra történő átállás

A világ két legnagyobb processzorgyártó vállalata, azaz az Intel és az AMD az elmúlt évek folyamán viszonylag zökkenőmentesen és gyorsan állt át a régi memóriaszabványról az újabbra, ám a DDR3  esetében már sajnos nem lesz ennyire egyszerű a helyzet. Bár az Intel Core i7-es, felsőkategóriás processzorai már csak és kizárólag DDR3-as támogatással érkeznek, nem szabad elfelejteni a tényt, hogy a DDR3-as egységek még nem vették át a DDR2-es modulok helyét sem a kereskedelem főáramában, sem pedig a belépő szintű termékeket tartalmazó piacon.

A DDR3-as memóriák széleskörű elterjedésének az szab gátat, hogy a modulok még mindig túlságosan drágák, ennek köszönhetően a Core i7-es processzorok esetében sem sikerül teljesíteni a korábban remélt forgalmat, mivel ahhoz, hogy többen vegyék a termékeket, 100 dollár alatti árral rendelkező háromcsatornás memóriacsomagokra lenne szükség - álíltják a szakértők. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy azért a Core i7-es egységek és az X58-as alaplapok sem az alacsony árukról híresek. A piaci helyzetnek köszönhetően a processzorgyártók újragondolják korábbi terveiket, amelyek a DDR3-as memóriaszabványra való átállásról szólnak.

Az Intel ennek köszönhetően elhalasztja 5-ös sorozatú alaplapjainak piacra dobását, amelyek a kereskedelem fő áramában kaptak volna helyet a Core i5-ös processzorokkal karöltve. A csúszás miatt majd csak 2009 szeptemberében mutatkoznak be az újdonságok, ami jól jön az egyes alaplap gyártóknak, mivel a 4-es sorozatú lapkakészletek hatalmas raktárkészleteitől így lesz idejük megszabadulni.

Az AMD is később dobja majd piacra az AM3-as tokozású, DDR3-as memóriatámogatással is bíró processzorait. A vállalat az Intel-hez képest már így is két éves lemaradásban van a DDR3-as technológia adoptálását illetően. Az AMD-nél technikai és stabilitásbeli gondok nehezítik meg a DDR3-as szabvány alkalmazását, ugyanis az AM3-as processzorok memóriavezérlői még nem hibátlanok. A vállalat a források szerint addig egészen biztosan nem dobja piacra a termékeket, ameddig el nem készül a működőképes BIOS-okkal is.

A jelenlegi folyamatokat elnézve, leghamarabb is csak 2010 folyamán kerülhet sor arra, hogy a DDR3-as modulok átvegyék a DDR2-es memóriák helyét a piacon, azaz megtörténjen a szabvány váltás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward